Μαριάνα Τσίχλη: «Το "δεν υπάρχει εναλλακτική" βολεύει»

Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει Facebook Twitter
Ρήξη με τις πολιτικές της Ε.Ε. είναι απαραίτητο να γίνει, χρειάζεται. Δεν μπορείς να υλοποιείς μια άλλη πολιτική και να εφαρμόζεις Σύμφωνο Σταθερότητας. Ήδη στις Βρυξέλλες συζητείται πώς θα γίνει η εκ νέου ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή δημοσιονομική πειθαρχία και σκληρή λιτότητα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το κόμμα της ΛΑΕ (Λαϊκή Ενότητα), που πρόσφατα συμμάχησε με το ΜέΡΑ25, έχει δύο γραμματείς: μία νέα γυναίκα, τη δικηγόρο Μαριάνα Τσίχλη, και το παλιό στέλεχος της αριστεράς Δημήτρη Στρατούλη. 

Η 38χρονη Μαριάνα είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές κομματικές θέσεις, αν και η ίδια μας λέει ότι στο κόμμα της δεν βίωσε ποτέ κάποια διάκριση σε βάρος της λόγω φύλου. Μέχρι το 2015 ήταν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οπότε και έφυγε μαζί άλλους συντρόφους της για να πάνε στη ΛΑΕ, η οποία όμως δεν κατάφερε τότε να μπει στη Βουλή. Η ίδια ήταν η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής της ΛΑΕ, με την οποία εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος. Σήμερα κατεβαίνει υποψήφια στην Α' Αθήνας και, αν εκλεγεί, υπόσχεται μια πραγματική αντιπολίτευση και εκπροσώπηση των κινημάτων.

Η έντονη πολιτικοποίησή της ξεκίνησε στις τελευταίες τάξεις του λυκείου και στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου.  «Ήταν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Ιράκ τότε», λέει, «και έκτοτε έχω μείνει διαχρονικά ενεργή από αυτόν το δρόμο». «Όλα μου τα χρόνια στο πανεπιστήμιο ήμουν στα ΕΑΑΚ, μετά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πάντα στα κινήματα, μετά στη ΛΑΕ και στην αυτοδιοίκηση».

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε την έλευση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ της έστρωσε τον δρόμο. Δεν είναι μόνο ότι ψήφισαν το μνημόνιο και υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική. Και σήμερα, σε πολιτικές που είναι σημαντικές, έχει συγκλίσεις με τη ΝΔ. Έχει ψηφίσει περίπου το 50% των νομοσχεδίων και σε πολλά θέματα δεν λέει κάτι άλλο.

— Για ποιον λόγο έφυγες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πήγες στη ΛΑΕ;
Θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε σε μία συμμαχία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, που ταυτόχρονα να έχει προγραμματικές θέσεις και να προτείνει εναλλακτική διέξοδο: για το χρέος, για τη δημόσια περιουσία, για την Ευρωζώνη. Έπρεπε να γίνει μια τέτοια μεγάλη συμμαχία για να μπορέσει να εκφραστεί το κομμάτι της κοινωνίας που ψήφισε «όχι», που από τότε είχε αρχίσει να φαίνεται ότι απογοητευόταν και αποσυρόταν. Αν τότε είχε γίνει μια μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων, αυτό το κομμάτι θα είχε εκπροσωπηθεί στη Βουλή και τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά. Θα υπήρχε δηλαδή μια πραγματική αντιπολίτευση. Για αυτόν το λόγο φύγαμε και νομίζω ήταν μια σωστή απόφαση. Η απομόνωση και ο κατακερματισμός δεν βοήθησαν καθόλου την αριστερά. Το αντίθετο.

— Ο κόσμος του 60% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015 και είδε το «όχι» να γίνεται «ναι» πού είναι;
Αυτή ήταν μια δραματική στιγμή. Κανένας δεν είχε δικαίωμα να το κάνει και πολύ περισσότερο δεν είχαν κανένα δικαίωμα να το κάνουν όσοι θεωρούσαν ότι πολιτογραφούνται στην αριστερά. Ήταν μια τεράστια διάψευση, κυρίως για τον κόσμο που είχε πιστέψει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και για εμάς που είχαμε αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε για συμβιβασμό, ήταν κατανοητό ότι αυτή η στάση οδηγούσε στην απογοήτευση.

Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει Facebook Twitter
Η Ελλάδα έχει ένα φορολογικό σύστημα που δεν δίνει βάρος στην φορολογία αυτών που έχουν. Αν φορολογήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, που έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον μεγάλο πλούτο, θα βρει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Όλος αυτός ο κόσμος που φιλοδοξούσατε να εκφράσετε τι απέγινε;
Ένα σημαντικό μέρος αποσύρθηκε συνολικά και από την πολιτική και από τα κινήματα, λόγω της απογοήτευσης. Το θετικό είναι ότι τώρα βλέπουμε ένα κομμάτι αυτού του κόσμου να ξαναεμφανίζεται. Ένα άλλο κομμάτι πείστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική. Μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δεξιά μετατόπιση, μεγάλη συντηρητικοποίηση. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε την έλευση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ της έστρωσε τον δρόμο. Δεν είναι μόνο ότι ψήφισαν το μνημόνιο και υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική. Και σήμερα, σε πολιτικές που είναι σημαντικές, έχει συγκλίσεις με τη ΝΔ. Έχει ψηφίσει περίπου το 50% των νομοσχεδίων και σε πολλά θέματα δεν λέει κάτι άλλο. Είναι χαρακτηριστικό το θέμα των Τεμπών. Βλέπεις τον πρωθυπουργό της χώρας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λένε το ίδιο πράγμα: θα επαναδιαπραγματευτούμε τη σύμβαση με τη Hellenic Train. Με τις ίδιες λέξεις. Οπότε το ερώτημα που θέτουν μεταξύ τους είναι ποιος θα κάνει την καλύτερη διαπραγμάτευση. Κουβέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ –που λέει ότι αναφέρεται στην αριστερά– για να κρατικοποιηθεί ξανά ο σιδηρόδρομος και να είναι ενιαίος, να αρθεί ο κατακερματισμός του. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν με τις θέσεις του για τη ΔΕΗ, που υποστηρίζει τη διατήρηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την κατακερματισμένη ΔΕΗ, ή για τα «κόκκινα» δάνεια, με τη διατήρηση του «Ηρακλή».

— Μέσα στην Ευρωζώνη μπορεί να εφαρμοστεί αριστερή ριζοσπαστική πολιτική;
Η Ευρωζώνη είναι ένα οικοδόμημα που έχει κατασκευαστεί για να προωθεί τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Το πραγματικό ΑΕΠ είναι 23% χαμηλότερο από ό,τι πριν τα μνημόνια, οι αμοιβές από εργασία 30% χαμηλότερες. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτοξεύθηκαν από το 3% στο 50%. Πριν τα μνημόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είχε ανέλθει στο 75% του αντίστοιχου της Γερμανίας, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στο 45%. Αυτά είναι αποτελέσματα των μνημονίων, αλλά και του ίδιου του πλαισίου, της δομής.

— Μπορεί όμως η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη χωρίς να καταστραφεί;
Μπορεί.

— Εδώ είναι που σας κατηγορούν όμως. Πώς μπορεί γίνει αυτό;
Η Ελλάδα καταστρέφεται εδώ και 13 χρόνια με αυτές τις πολιτικές. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε και κατά τη δική μας άποψη είναι εφικτή και δεν είναι η καταστροφή που θέλουν να παρουσιάζουν. Για να λυθούν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, για να υπάρξει ανάπτυξη για τα συμφέροντα των περισσότερων, θα χρειαστούν δημόσιες επενδύσεις, παρεμβάσεις, μέτρα πολιτικής, που πιθανότατα θα συναντήσουν την αντίδραση από το πλαίσιο της Ευρωζώνης. Για αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. 

— Και πού θα βρει η Ελλάδα πόρους αν είναι εκτός Ευρωζώνης;
Η Ελλάδα έχει ένα φορολογικό σύστημα που δεν δίνει βάρος στη φορολογία αυτών που έχουν. Αν φορολογήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, που έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον μεγάλο πλούτο, θα βρει. Αν ακολουθήσει μια πορεία στοχευμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, θα υπάρξει ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της πλειοψηφίας. Αν περικοπεί βαθιά το δημόσιο χρέος, που είναι θηλιά στον λαιμό των εργαζόμενων και της οικονομίας, η κατάσταση θα αλλάξει.

— Είδες τι έγινε στην κρίση, όταν φοβήθηκαν. Έβγαλαν όλοι τα λεφτά τους έξω. 
Καταρχήν, οι πρώτοι που απέσυραν καταθέσεις ήταν η πλειοψηφία του λαού, που αναγκάστηκε να τρώει από τα έτοιμα λόγω της καταστροφής των μνημονίων. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο να βγάλουν όλοι τα λεφτά τους έξω, ενώ σήμερα το 75% των καταθετών δεν έχει καν λεφτά, έχει καταθέσεις κάτω των 1.000 ευρώ. Ένα κυρίαρχο κράτος έχει τρόπο να φορολογήσει τον συσσωρευμένο πλούτο και τα μεγάλα κέρδη. Και ναι μεν μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα είχε μία δύσκολη περίοδο, όμως αυτή θα μπορούσε να είναι σύντομη. Θα υπήρχαν κι άλλα εργαλεία. Θα είχες δική σου νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Τώρα δεν έχεις. Δεν έχεις τρόπο να προστατεύσεις την ανάπτυξη της παραγωγής σου, που καταστρέφεται με βάση την ίδια τη δομή της Ευρωζώνης.

Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει Facebook Twitter
Η δικηγόρος Μαριάνα Τσίχλη και το παλιό στέλεχος της αριστεράς, Δημήτρης Στρατούλης. 

— Άρα προτείνετε έξοδο από την Ευρωζώνη και εθνικό νόμισμα;
Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος προσανατολισμός και διέξοδος χωρίς ρήξη. Εμείς θα προωθήσουμε μια πολιτική που θα λύνει τα προβλήματα και θα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και της εξόδου. Αν το ερώτημα είναι αιώνιο μνημόνιο ή ρήξη, εμείς θα επιμείνουμε στη ρήξη.

— Ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν εθνικιστική πολιτική το εθνικό νόμισμα και ασκούν μια τετοια κριτική.
Εγώ αυτό το θεωρώ είτε εκ του πονηρού, είτε φοβερά αφελές. Ο διεθνισμός δεν κρίνεται στο νόμισμα. Η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. δεν είναι ανταλλαγή πολιτισμών. Είναι μηχανισμοί που φτιάχτηκαν για να σταθεροποιήσουν τον νεοφιλελευθερισμό στις χώρες της Ευρώπης και να τσακίσουν τους λαούς. Το 2015 το είδαμε πολύ ξεκάθαρα. Ποιος διεθνισμός και ποια αλληλεγγύη; Όταν ο ίδιος ο ισχυρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, ο Σόιμπλε, είχε τότε δηλώσει ότι η κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα επέρχεται για να αποτελέσει εκφοβιστικό παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης, κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι οι μηχανισμοί αυτοί προωθούν την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

— Ζητάτε έξοδο και από την Ε.Ε.; 
Ρήξη με τις πολιτικές της Ε.Ε. είναι απαραίτητο να γίνει, χρειάζεται. Δεν μπορείς να υλοποιείς μια άλλη πολιτική και να εφαρμόζεις Σύμφωνο Σταθερότητας. Ήδη στις Βρυξέλλες συζητείται πώς θα γίνει η εκ νέου ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή δημοσιονομική πειθαρχία και σκληρή λιτότητα. 

— Και η Βρετανία βγήκε από την Ε.Ε., όχι για να εφαρμόσει κάποια αριστερή πολιτική όμως.
Μια πολιτική επιλογή σου δίνει εργαλεία, σου δίνει δυνατότητες. Αν θέλεις να κάνεις ανταγωνιστική την οικονομία σου, δεν θα την κάνεις με την εσωτερική υποτίμηση και πηγαίνοντας στα τάρταρα τους μισθούς, όπως συνέβη στην Ελλάδα και όπως ήταν και το μόνο που μπορούσε να συμβεί από τη δική τους σκοπιά, εφόσον ήθελες να παραμείνεις πάση θυσία σε αυτό το νομισματικό σύστημα. Το πώς θα χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία είναι θέμα πολιτικής κατεύθυνσης.

— Είπες πριν ότι μια έξοδο από την Ευρωζώνη θα την ακολουθούσε μία δύσκολη περίοδος. Έχετε τα στελέχη αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, προστατεύοντας τον λαό από τις δυσμενείς συνέπειες;
Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Ωστόσο, πολιτικά επεξεργασμένο πρόγραμμα έχουμε από το 2015 και νομίζω ότι υπάρχουν ικανότατα στελέχη που μπορούν να το εξειδικεύσουν ακόμα περισσότερο. Αυτά νομίζω τα έχουμε. Έγινε πρόσφατα μια εκδήλωση στην οποία μίλησαν ο Γ. Βαρουφάκης και ο Κ. Λαπαβίτσας. Το γεγονός ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι –και πολλοί άλλοι φυσικά– αναφέρονται σε έναν κοινό χώρο και είναι από τους πιο σπουδαίους ετερόδοξους οικονομολόγους διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται. Το στοίχημα για εμάς είναι να εξηγήσουμε και να βρούμε το πεδίο να εξηγήσουμε.

— Πολλοί νέοι θεωρούν την Ε.Ε. σπίτι τους και στα χρόνια της κρίσης, λόγω και της ευκολίας μετακίνησης, πολλοί την είδαν ως καταφύγιο, φεύγοντας από την Ελλάδα. Θέλουν οι νέοι την έξοδο; 
Νομίζω ότι τα ποσοστά της αποδοχής μιας κατεύθυνσης ρήξης είναι υψηλά στους νέους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που μετανάστευσαν δεν το έκαναν από επιλογή. Το έκαναν γιατί δεν είχαν προοπτική και δεν έχουν ακόμα. Αυτή η χώρα έχει γεμίσει χαμένες γενιές. Εμείς ήμασταν η πρώτη, αυτοί που βγήκαμε από τα πανεπιστήμια στο πρώτο μνημόνιο. Έκτοτε είναι χαμένες και όλες οι υπόλοιπες που ακολούθησαν.

— Άρα θεωρείς ότι δεν τρομάζει τους νέους η προοπτική της εξόδου από την Ευρωζώνη;
Δεν νομίζω πως τους τρομάζει, όχι. Ο φόβος αυτός καλλιεργείται. Κάθε εναλλακτική πρόταση δαιμονοποιείται γιατί βολεύει αυτό το πλαίσιο που εμπεδώθηκε μετά την προδοσία του δημοψηφίσματος. Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει. Γιατί, ποιος είναι ο λόγος τότε για να αγωνιστείς και να ανατρέψεις πολιτικές;

Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει Facebook Twitter
Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος προσανατολισμός και διέξοδος χωρίς ρήξη. Εμείς θα προωθήσουμε μια πολιτική που θα λύνει τα προβλήματα και θα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και της εξόδου. Αν το ερώτημα είναι αιώνιο μνημόνιο ή ρήξη, εμείς θα επιμείνουμε στη ρήξη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει η συμμαχία του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ - ΑΑ, και προσωπικοτήτων της αριστεράς που διαφωνούσαν με τον Βαρουφάκη. Η ΛΑΕ είχε πολλές διαφωνίες και αντιθέσεις με το ΜέΡΑ25. Πώς έγινε αυτό το βήμα; Ο Γ. Βαρουφάκης με τον Κ. Λαπαβίτσα είχαν επίσης μεγάλες διαφορές.
Πλέον η σύγκλιση είναι μεγάλη. Εμείς ως Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά τον Οκτώβριο κάναμε μία συνδιάσκεψη που ήταν πολύ πετυχημένη, ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες, με μεγάλη συμμετοχή και πολλούς νέους. Εκεί αναδείξαμε καινούργια ηγεσία, με ένα μοντέλο δύο γραμματέων, εμένα και τον Δημήτρη Στρατούλη.

— Και πώς έγινε λοιπόν η συμμαχία του ΜέΡΑ25 με εσάς της ΛΑΕ;
Μετά τη συνδιάσκεψη κάναμε πρόταση στις δυνάμεις της αριστεράς για μια εκλογική συνεργασία πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα θέτει την αναγκαιότητα της ρήξης. Δεν απευθυνθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, γιατί δεν τον θεωρούμε πλέον δύναμη της αριστεράς. Ανταποκρίθηκε μόνο το ΜέΡΑ25. Δεν ανταποκρίθηκε ούτε το ΚΚΕ, ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ΜέΡΑ25 έκανε κι αυτό ένα συνέδριο, στο οποίο επεξεργάστηκε τις θέσεις του. Αυτό που υπήρχε πριν, η απόσταση και οι αντιθέσεις σε σχέση με ορισμένα ζητήματα, σε μεγάλο βαθμό λύθηκε μετά το συνέδριό τους, καθώς αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης των προβλημάτων χωρίς ρήξη.   

Έτσι, καταλήξαμε τον Φεβρουάριο ότι συμφωνούμε σε ένα κείμενο κάποιων βασικών προγραμματικών θέσεων και σε μια εκλογική συμμαχία, με την αυτοτέλεια του καθενός. Είναι μια σωστή επιλογή γιατί είναι μειονέκτημα και κουσούρι της αριστεράς η διάσπαση και ο κατακερματισμός. Πρέπει να δώσουμε από κοινού τις μάχες για να ανακτήσει ο κόσμος μια ελπίδα. 

— Πριν από κάποιον καιρό το ΜέΡΑ25 ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δημοσκοπικά, τελευταία όμως οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε άνοδο. Πιστεύεις ότι έπαιξε κάποιο ρόλο η συμμαχία μαζί σας; 
Για τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων κρατάω πάντα επιφυλάξεις. Υπάρχει ακόμα το ερώτημα αν η ΝΔ θα βγει πρώτη και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές. Το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή είναι καθοριστικό για το αν το πρώτο κόμμα θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ΜέΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη χτυπιέται από τον δεξιό χώρο, χτυπιέται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς του λόγους. 

— Ο Α. Τσίπρας είπε πρόσφατα ότι η μόνη αντισυστημική ψήφος είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Αυτή είναι η περιβόητη θεωρία της χαμένης ψήφου, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να ανατραπούν πολιτικές. Έχει μικρή σημασία αν τις ιδιωτικοποιήσεις τις συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει και στη Βουλή να υπάρχει ένας ισχυρός πόλος που όντως να κάνει αντιπολίτευση, η οποία θα στηρίζει τις κινητοποιήσεις, τους αγώνες, τις μάχες στον δρόμο. Να βοηθήσει τα κινήματα να έχουν πολιτική έκφραση και ορατότητα και μέσα από τη Βουλή. Η ψήφος σε μια αριστερά που θέλει να χτίσει αυτή την κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση είναι η μοναδική χρήσιμη ψήφος, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει έκφραση των αγώνων.

— Αν έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή δεν του βγαίνουν οι ψήφοι προτείνει και σε εσάς να τον στηρίξετε για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα δεχθείτε; Το έχετε συζητήσει;
Ναι, το έχουμε συζητήσει και είναι ένα από τα θεμέλια της συμφωνίας μας. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να στηρίξουμε κόμμα που θα εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές. Η θέση μας είναι πολύ σαφής: καμία συμμετοχή, καμία εμπιστοσύνη και καμία ανοχή σε κυβέρνηση με επίκεντρο μνημονιακό κόμμα και φυσικά αυτό συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

— Και μια τελευταία ερώτηση, γιατί πριν από μερικά χρόνια η αριστερά διαδήλωνε κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά τώρα οι περισσότεροι δεν το αναφέρουν καν. Εσείς είστε υπέρ ή κατά της παγκοσμιοποίησης;
Δομικά, μια αριστερά σαν τη δικιά μας, είναι αντίθετη σε μια τέτοια κατεύθυνση γιατί αυτή η κατεύθυνση είναι ένα μεγάλο μέρος της ουσίας του νεοφιλελευθερισμού. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σενάρια και ανατροπές

Βασιλική Σιούτη / Τα σενάρια των «ηττημένων»

Πολλά σενάρια αυτών των ημερών θα καταρρεύσουν όταν ανοίξουν οι κάλπες, καθώς μόνο μετά το αποτέλεσμα και τους νέους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν θα μπορέσουν να συζητηθούν οι πιθανές συμμαχίες και συνεργασίες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ