Κιλιτσντάρογλου: Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη

Κιλιτσντάρογλου: Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Για μια εξωτερική πολιτική «με άξονα την ειρήνη» μίλησε ο υποψήφιος της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

«Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σε εναρμόνιση με τον σύγχρονο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση για το αν θα υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο που εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε «φυσικά».

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένας στρατιωτικός οργανισμός τον 21ο αιώνα, είναι επίσης ένας οργανισμός που υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο όπως και στο παρελθόν», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της περιόδου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από τη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα επιδιώξει μία λεπτή ισορροπία στην εξωτερική του πολιτική ως προς τις σχέσεις με τη Μόσχα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις», σημείωσε. 

Παράλληλα, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα προωθήσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, και για ολόκληρο τον κόσμο, να επιτύχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά θα καταστήσουμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλαμβάνει άλλη χώρα», είπε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM