Mε την Τρόικα όλα καλά. Τα spreads γιατί ανεβαίνουν;

Mε την Τρόικα όλα καλά. Τα spreads γιατί ανεβαίνουν; Facebook Twitter
0

Η ευφορία για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το Ελληνικό χρέος που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα έφερνε λίγη νηνεμία στην ανεμοδαρμένη ελληνική οικονομία (και ψυχολογία μας), κράτησε πολύ λίγο. Τώρα οι αριθμοί που αποτυπώνουν και την ψυχολογία των αγορών, μαρτυρούν ότι ελάχιστοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Σήμερα μετά τις πληροφορίες για “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και παρά τις δηλώσεις Βενιζέλου ότι δεν υπήρξε πρόβλημα αλλά προγραμματισμένη διακοπή των διαπραγματεύσεων που ολοκλήρωσαν αυτό τον κύκλο, τα CDS της χώρας διαμορφώθηκαν στις 2.950 μονάδες βάσης (τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας είναι στις 1000 μονάδες) ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου είναι στις 1.642 μονάδες, δηλαδή ψηλότερα από ότι ήταν πριν τη συμφωνία της Βρυξελλών.

Και δεν ήταν μόνο ο υπουργός Οικονομίας που διέψευσε τις πληροφορίες ότι τα “έσπασε” με την Τρόικα αλλά και οι εντολείς της Τρόικα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ που σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για “ικανοποιητική πρόοδο στις συνομιλίες”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Τρόικα αποχώρησε προσωρινά από την Αθήνα για να ολοκληρώσουν οι ελληνικές αρχές το τεχνικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 αλλά και διαρθρωτικά μέτρα για την ανάπτυξη.

Γιατί όμως αφού όλα βαίνουν βάσει προγράμματος, το ΔΝΤ που είχε ορίσει την 15η Σεπτεμβρίου ως την ημέρα που θα συνεδρίαζε και έχοντας στο τραπέζι την έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα θα αποφάσιζε για την 6η δόση, μετέθεσε τη συνεδρίαση για τις 27 Σεπτεμβρίου;

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι πληροφορίες που διέρρεαν έλεγαν ότι οι Τροικανοί πιέζουν για νέα σκληρά μέτρα και η κυβέρνηση δια του Βενιζέλου αντιστέκεται σθεναρώς. Όμως σήμερα και ο κύριος Βενιζέλος στη συνέντευξη του αλλά και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέους Αλταφάζ διαβεβαίωσαν ότι νέα εισπρακτικά μέτρα δεν θα ληφθούν. Ο κύριος Αλταφάζ επέμεινε στην ανάγκη της πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, κάτι που σημαίνει ότι η Τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων. “Από τη στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Επιτροπής να υπεισέλθει σε σενάρια περί της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων”, τόνισε ο Αμαντέους Αλταφάζ και αυτή πρέπει να είναι η φράση-κλειδί. Αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι ότι η Τρόικα συζητά και πιέζει για την εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων που καθυστερεί ή αδυνατεί να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ (και που κυρίως, αφορούν στο δημόσιο) και αν δεν εφαρμοστούν, τότε θα υπάρξει θέμα λήψης νέων μέτρων.

Τη διεθνή αβεβαιότητα για το ελληνικό χρέος ενισχύει και η επιμονή της Φινλανδίας στην παροχή εγγυήσεων, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που θα δώσει. Παρά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το θέμα θα λυθεί, σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, επέμεινε στις απαιτήσεις της επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα της δεν συμμετέχει στο πακέτο βοήθειας αν δεν λάβει εγγυήσεις. Η Φιλανδή υπουργός ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο ενιαίο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, θα πρέπει να είναι ομόφωνες. Μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ