Guardian: Το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να είναι πολύ λίγο και να ήρθε πολύ αργά

Guardian: Το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να είναι πολύ λίγο και να ήρθε πολύ αργά Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Το άρθρο της εφημερίδας Guardian με τίτλο «‘It’s worrying’: Greek election ban on extremist party may be too little, too late» για την πολιτική επιρροή της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Εδώ και δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, ένας καταδικασμένος ηγέτης του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί τα social media για να απευθύνεται σε υποστηρικτές του από τις φυλακές Δομοκού στην κεντρική Ελλάδα.

Μήνα με το μήνα, ο πρώην βουλευτής καταφέρεται εναντίον της αδυναμίας του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα σε μια σειρά ομιλιών γεμάτων μίσος. Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, οι προτροπές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον Κασιδιάρη και τους «Έλληνες», το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για το ρόλο του στη Χρυσή Αυγή. Και φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς.

Τριάντα μήνες αφότου η βίαιη νεοφασιστική ομάδα διαπιστώθηκε πως ήταν μια εγκληματική συμμορία μεταμφιεσμένη σε πολιτική οργάνωση - στοχοποιώντας μετανάστες, σκοτώνοντας έναν Έλληνα ράπερ [Παύλο Φύσσα] και ξεσπώντας κατά των αριστεριστών - η γοητεία του γνωστού για τον οξύθυμο χαρακτήρα του Κασιδιάρη δεν φαίνεται να έχει ξεθωριάσει.

«Αντίθετα, φαίνεται να έχει ενισχυθεί», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Του δόθηκε ακόμη και η ευκαιρία να κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των social media για να συγκεντρώσει υποστήριξη μεταξύ των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν οι γενικές εκλογές διεξάγονταν αύριο, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στις κάλπες -και λίγες μόλις ώρες αφότου οι νομοθέτες ψήφισαν την απαγόρευση των «Ελλήνων» να κατεβάσουν υποψηφίους- συνεδρίασε εκτάκτως το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού για να εξετάσει αν ο 42χρονος είχε παραβιάσει τους κανόνες που του επιτρέπουν επαφές μόνο με στενούς συγγενείς και δικηγόρους- επαφές που μπορούν να γίνουν μόνο με χρήση τηλεφωνικής κάρτας. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αναρωτιούνται πώς ένας διαβόητος κρατούμενος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, η οποία φιλοξενεί μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας, μπορούσε να παραβιάζει τόσο κραυγαλέα τον σωφρονιστικό κώδικα, δημοσιεύοντας βίντεο στο Twitter και προεδρεύοντας ακόμη και σε συνεδριάσεις στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Κασιδιάρη, οι οποίες ήρθαν για πρώτη φορά στο φως πριν από δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2021, όταν ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις, η Σοφία Νικολάου, τότε επικεφαλής της μονάδας αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ζήτησε έρευνα αλλά απαίτησε να τιμωρηθούν οι φύλακες, αν διαπιστωνόταν ότι βοηθούσαν τον κρατούμενο. Στις αρχές του 2022, η Νικολάου έφυγε από τη θέση της- έκτοτε οι παρεμβάσεις του Κασιδιάρη άνθισαν.

Η ψηφοφορία της Τρίτης για απαγόρευση της συμμετοχής των εξτρεμιστών στις εκλογές του επόμενου μήνα ακολουθεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, η οποία επεδίωκε να καταστήσει αδύνατη την υποψηφιότητα των «Ελλήνων», επικαλούμενη την ποινική καταδίκη του αρχηγού τους.

Οι εθνικιστές απάντησαν ανακοινώνοντας ότι ένας συνταξιούχος εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου θα ηγηθεί αντ’ αυτού του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η τελευταία νομοθεσία, που ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας ακόμη και αυτό αδύνατο, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει στις 5 Μαΐου αν ο νόμος πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης την έχουν κατηγορήσει ότι κάνει πολύ λίγα πολύ αργά, πριν τις εκλογές που πλησιάζουν όλο και περισσότερο.

«[Η κυβένρηση] θα έπρεπε να είχε ενεργήσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», λέει ο Παπαϊωάννου. «Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη ειδικά μεταξύ των δεξιών στη Βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει τους διαύλους ανοιχτούς».

Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν από καιρό εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητά της – η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε επικίνδυνο προηγούμενο, και θα λειτουργούσε ακόμη και προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη.

Με τη δημοτικότητα της κάποτε ανερχόμενης Νέας Δημοκρατίας να έχει πληγεί από ένα θανατηφόρο δυστύχημα [σ.σ. Τέμπη] που έχει καταστρέψει το αφήγημά της για αποτελεσματική διακυβέρνηση - και με κανένα κόμμα πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία - μικρότερες ομάδες έχουν κερδίσει υποστήριξη. Στα δεξιά, οι «Έλληνες» έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική οργή στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Κασιδιάρης, το δεξί χέρι του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ηγήθηκε των διαβόητων ομάδων κρούσης του εξτρεμιστικού κόμματος και εκπαίδευσε τα μέλη του στις πολεμικές τέχνες.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αρνηθεί να διατηρήσει την απαγόρευση των υπερεθνικιστών να κατέλθουν στις εκλογές, η δημοτικότητα της ομάδας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, προειδοποίησε ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB.

«Αυτή τη στιγμή μετράμε ήδη (την υποστήριξή της) μεταξύ 4 και 4,5%», είπε, χαρακτηρίζοντας το ρόλο του κόμματος των «Ελλήνων» δυνητικά καθοριστικό στις επερχόμενες εκλογές.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ