Η Χιλή υιοθετεί τον «νόμο της εύκολης σκανδάλης» για αστυνομικούς που πυροβολούν- και τους προστατεύει

Η Χιλή υιοθετεί τον «νόμο της εύκολης σκανδάλης» για αστυνομικούς που πυροβολούν- και τους προστατεύει Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Alberto Valdes
0

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Χιλή θα μπορούν πλέον να βασίζονται στο «τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» καθώς το κοινοβούλιο υιοθετεί τον «νόμο της "εύκολης σκανδάλης"» (Gatillo fácil), για την προστασία των αστυνομικών

Την υιοθέτηση του νόμου επιτάχυνε η πρόσφατη δολοφονία μιας υπαξιωματικού των καραμπινιέρων —η Ρίτα Ολιβάρες δέχθηκε καταιγισμό πυρών καθώς έβγαινε από το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο.

Τι προβλέπει ο «νόμος της "εύκολης σκανδάλης"»

Το κείμενο προβλέπει πως για κάθε στρατιωτικό ή αστυνομικό που κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου θα έχει ισχύ το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας, το οποίο δεν θα αίρεται παρά μόνο αν έρευνα δείξει πως έδρασε κακόβουλα.

«Tο σχέδιο νόμου ορίζει πως όταν αστυνομικός χρησιμοποιεί όπλο σε νόμιμη άμυνα, ή για να υπερασπιστεί τρίτο επειδή η ζωή του διατρέχει κίνδυνο, θα θεωρείται πως έδρασε τηρώντας τους επαγγελματικούς κανόνες, εκτός αν έρευνα αποδείξει το αντίθετο», εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά.

«Πέθαναν αστυνομικοί για να δει το φως της ημέρας αυτό το νομοσχέδιο (...) Προστατεύστε την αστυνομία μας, δώστε της περισσότερες εξουσίες, ξαναδώστε ελπίδα στους Χιλιανούς», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρές Λόνγκτον, εισηγητής του νομοσχεδίου.

Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ: «Αντίθετο στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτηρίστηκε νόμος της «εύκολης σκανδάλης» από όσους εναντιώνονταν στις διατάξεις του, επικρίθηκε από ειδικούς σε θέματα ποινικού δικαίου και από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Γιαν Γιαράμπ, στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική.

Ορισμένες αμφιλεγόμενες διατάξεις απαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, ιδίως αυτή που προέβλεπε πως αστυνομικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα αν δέχονταν επίθεση από τουλάχιστον δύο άοπλους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η εγκληματικότητα είναι η βασική ανησυχία των πολιτών της Χιλής. Η αύξηση των εγκλημάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ώθησε την κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς να ανακοινώσει ομοβροντία μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με δημόσιο θεσμό αρμόδιο για την πρόληψη της εγκληματικότητας, το 2022 οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 33,4% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αυτού του δείκτη σε όλη τη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τον Ισημερινό (+80%).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM