Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;

Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Facebook Twitter
Πέραν των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου
0

«ΤΡΩΩ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ τις φτιάχνω σε φριτέζα αέρος». Τα τελευταία χρόνια η συσκευή αυτή εμφανίζεται σε προσφορές καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, σε τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές, σε συνταγές και φυσικά στην κουζίνα μας. Κι αν το καλοσκεφτούμε, η υπόσχεση μιας φριτέζας αέρος είναι καταπληκτική: τηγανητό φαγητό με ελάχιστο λάδι, άρα και σημαντικά λιγότερες θερμίδες.

Τελικά όμως πόσο σωστή επιλογή είναι μια φριτέζα αέρος για την υγεία μας, τη ρύθμιση του βάρους μας και τι θέση πρέπει να έχει στη διατροφή μας;

Το πρόβλημα με το τηγανητό φαγητό

Για να το δούμε αυτό θα πρέπει να πάμε μερικά βήματα πίσω και να δούμε για αρχή τα προβλήματα με το τηγανητό φαγητό: ίσως από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει να ασχολείται με τη διατροφή του είναι πως οι θερμίδες των τηγανητών είναι εξαιρετικά υψηλές, δυσανάλογα υψηλότερες μάλιστα σε σχέση με άλλες μορφές μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το βράσιμο.

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζουμε ότι το τηγάνισμα συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη, υψηλής χοληστερίνης και πίεσης, άρα είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Φαίνεται επίσης πως τα τηγανητά επιδρούν πάνω στα επίπεδα ορμονών του σώματος που σχετίζονται με την πείνα, τον κορεσμό και την αποθήκευση λίπους.

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν σταματά εκεί: τα τηγανητά φαγητά περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια αρκετά τοξική για το σώμα μας ένωση, η οποία δημιουργείται όταν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως τα άμυλα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως άνω των 120 βαθμών, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ακρυλαμιδίου έχουν βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα τσιπς, τα δημητριακά, τα μπισκότα, οι φρυγανιές και φυσικά οι αγαπημένες σε όλους τηγανητές πατάτες.

Στοιχεία από μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του ακρυλαμιδίου με διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, καθώς και του οισοφάγου. Η ποσότητα του ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο, καθώς και τη θερμοκρασία του τηγανίσματος.

Πώς λειτουργούν οι φριτέζες αέρος

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Πέραν όμως των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου, έως και 90% σύμφωνα με μια μελέτη. Άρα λοιπόν, με αυτά τα δυο δεδομένα φαίνεται πως πράγματι, οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα. 

Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Facebook Twitter
Οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα. 

Αν ωστόσο τις συγκρίνουμε με το βράσιμο ή το ψήσιμο σε φούρνο, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο λόγος είναι πως ναι μεν μειώνεται το ακρυλαμίδιο, αλλά διάφορα άλλα πολύ τοξικά για το σώμα σύμπλοκα, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι γλυκοτοξίνες (AGEs) συνεχίζουν να δημιουργούνται, ειδικά όταν τηγανίζουμε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, ακόμη κι αν η συσκευή είναι η φριτέζα αέρος.

Επιπλέον, αν με μια φριτέζα αέρος καταφεύγουμε συνεχώς σε μια πιο υγιεινή εκδοχή της τηγανητής πατάτας, μειώνοντας τα υπόλοιπα λαχανικά, σε βάθος χρόνου καταλήγουμε σε μια λιγότερο καλή λύση για τη διατροφή και την υγεία μας.

Εν κατακλείδι, έχει θέση μια φριτέζα αέρος στην κουζίνα μας; Ναι, εφόσον το τηγάνισμα, έστω και σε αέρα, γίνεται σποραδικά και δεν γίνεται εις βάρος άλλων λαχανικών ή άλλων τρόπων μαγειρέματος!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ