Σεισμός στη Συρία: Δεύτερο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στα βόρεια της χώρας

Σεισμός στη Συρία: Δεύτερο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στα βόρεια της χώρας Facebook Twitter
Φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία - Φωτ.: Getty Images.
0

Ένα δεύτερο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε νωρίτερα σήμερα από την Τουρκία στη βόρεια Συρία η οποία έχει επίσης πληγεί από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι τα 14 φορτηγά με προορισμό τη βορειοδυτική Συρία μετέφεραν θερμαντικά σώματα, σκηνές, κουβέρτες και άλλες προμήθειες.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει αφήσει το 90% του πληθυσμού, περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, να εξαρτάται άμεσα από ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και πριν τους σεισμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι Τουρκία και Συρία έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Τα φορτηγά πέρασαν από ένα συνοριακό πέρασμα που άνοιξε μόλις την Πέμπτη. 

Η θετική εξέλιξη με την αποστολή βοήθειας στη Συρία έρχεται καθώς διασώστες συνεχίζουν ακόμα και 100 ώρες μετά να βρίσκουν ζωντανούς ανθρώπους στα χαλάσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νεογέννητου μωρού. Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών σε Συρία και Τουρκία συνεχίζει να ανεβαίνει με τις τελευταίες επίσημες καταγραφές να κάνουν λόγο για πάνω από 22.500 ανθρώπους.

Χωρίς τρόφιμα και στέγη εκατοντάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα με τις θερμοκρασίες να είναι συχνά υπό το μηδέν. 

Στο Σαμαντάγκ στη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, ένα αγόρι 10 ημερών, ο Γιαγκίζ, ανασύρθηκε από ένα κατεστραμμένο κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στο Κιριχάν, Γερμανοί διασώστες ανέσυραν ζωντανή από τα ερείπια μια 40χρονη περισσότερες από 104 ώρες αφότου θάφτηκε στα συντρίμμια.

«Τώρα πιστεύω στα θαύματα», δήλωσε στο σημείο ο Στίβεν Μπάγερ, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας έρευνας και διάσωσης. «Μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Είναι τεράστια ανακούφιση που αυτή η γυναίκα κάτω από τέτοιες συνθήκες βγήκε τόσο καλά. Είναι ένα απόλυτο θαύμα», πρόσθεσε.

Οι ελπίδες, ωστόσο, ότι πολλοί ακόμη άνθρωποι θα βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται σταδιακά. Μόλις το 6% των θυμάτων του σεισμού που δεν έχουν διασωθεί μέσα σε πέντε ημέρες επιβιώνει, λένε οι ειδικοί, σε σύγκριση με το 74% μετά από 24 ώρες. Το ψύχος που επικρατεί είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΟΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΛΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ έχασε την προθεσμία για τη δημοσιοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιεί τις συναλλαγές που σχετίζονται με μετοχές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 δολάρια, εντός 45 ημερών
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / CNN: Το Ιράν αναζητά νέο «όπλο ισχύος» στα βάθη των Στενών του Ορμούζ

Το Ιράν επιχειρεί να μετατρέψει τα Στενά του Ορμούζ σε νέο πεδίο γεωπολιτικής πίεσης, βάζοντας στο στόχαστρο τα υποθαλάσσια καλώδια που στηρίζουν το παγκόσμιο διαδίκτυο και τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM