«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Στην παρούσα φάση και παρά τα οργισμένα tweets κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το Netflix θα αναθεωρήσει την απόφασή του να ακυρώσει τη σειρά «Warrior Nun».
0



ΣTHN EΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
 συνηθισμένοι να «κόβεται» βιαίως μια σειρά, μια εκπομπή, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και να κυνηγάμε τη συνέχειά του είτε σε DVD είτε σε κάποιο κανάλι στο Youtube, αν ο δημιουργός αποφασίσει να μεταφέρει εκεί το –υπό διωγμόν- περιεχόμενό του. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν είσαι απλώς τηλεθεατής, αλλά συνδρομητής σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα streaming και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά έχει «εξαφανιστεί» από τις επιλογές σου;

Αυτό κλήθηκαν να σκεφτούν πολύ σοβαρά χθες οι υπεύθυνοι περιεχομένου του Netflix, όταν χιλιάδες συνδρομητές του απ’ όλον τον κόσμο κατέφυγαν στο Twitter για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διακοπή μίας αγαπημένης τους σειράς (“Warrior Nun”), ξεσπώντας την οργή τους στο hashtag #NetflixCorrectYourMistake (μτφρ: Netflix, διόρθωσε το λάθος σου).

Όλος αυτός ο εκνευρισμός δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο συχνές οι ακυρώσεις σειρών της πλατφόρμας, όμως, το “Warrior Nun” ήταν ένα αρκετά δημοφιλές πρόγραμμα για να ακυρωθεί με τόση ευκολία, χωρίς κάποια πειστική αιτιολογία σε όσους το παρακολουθούσαν με προσήλωση.

Όπως έχει αποδειχθεί και με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις περιεχομένου του HBO Max, το κοινό βιώνει πλέον μια εποχή όπου οι υπηρεσίες streaming αναγκάζονται να είναι πιο αυστηρές όσον αφορά τις εκπομπές που ανανεώνουν λόγω της πληθώρας των δαπανών για περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

Βασισμένη στον χαρακτήρα κόμικ «Warrior Nun Areala», η δραματική σειρά φαντασίας του Simon Barry κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Netflix το 2020. Η σειρά, στην οποία πρωταγωνιστεί η Alba Baptista, απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές από τους κριτικούς και εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και η 2η σεζόν κατέληξε να φτάσει στο streaming τον Νοέμβριο. Όμως, και παρά την παθιασμένη βάση των θαυμαστών της Warrior Nun, το Netflix ακύρωσε τη σειρά τον Δεκέμβριο, οδηγώντας σε μια εκστρατεία εκνευρισμένων τηλεθεατών στα social media και υπό το hashtag #SaveWarriorNun, η οποία μέχρι στιγμής δεν είχε επιτυχία. Μετά την ακύρωση, ο Barry επιβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να αναβιώσει τη σειρά σε άλλο δίκτυο ή υπηρεσία streaming.

Βέβαια, αυτή τη φορά οι τηλεθεατές φαίνεται ότι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους γι’ αυτό και ειδικά χθες κατέφυγαν μαζικά στο Twitter για να απαιτήσουν από το Netflix να ανακαλέσει την απόφασή του να ακυρώσει το Warrior Nun. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, το κίνημα εξοργισμένων τηλεθεατών δεν έχει να κάνει μόνο με τη «διάσωση» της συγκεκριμένης σειράς, αλλά με τον τρόπο που η πλατφόρμα συμπεριφέρεται στις προτιμήσεις τους και αγνοεί –άνευ συζήτησης και προειδοποίησης- τις επιλογές τους.

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Tο δράμα επιστημονικής φαντασίας των Wachowskis ακυρώθηκε μετά από μόλις δύο σεζόν.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το «Sense8» το 2017, με το δράμα επιστημονικής φαντασίας των Wachowskis να ακυρώνεται μετά από μόλις δύο σεζόν. Η οργή των θαυμαστών για την απόφαση οδήγησε μάλιστα το Netflix να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση, στην οποία επισήμαινε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τα παράπονα, χωρίς, ωστόσο, αυτά να μπορούν να αλλάξουν την απόφαση ακύρωσης της σειράς. Το μόνο που εξασφάλισε ήταν (τουλάχιστον) ένα αξιοπρεπές τέλος στο έργο των αδελφών Γουατσόφσκι...

Και φυσικά το αν το “Sense8”, το οποίο έφερε την υπογραφή των δημιουργών του Matrix δεν γλίτωσε το «ψαλίδι», σιγά μην επιβίωναν σειρές όπως το «The Midnight Club» (μετά από μία μόνο σεζόν), μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τη στενή σχέση συνεργασίας του δικτύου με τον δημιουργό Mike Flanagan, τον εγκέφαλο πίσω από τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το «The Haunting of Hill House» και το «Midnight Mass».

Φυσικά, υπήρξαν και (κάπως) αναμενόμενες ακυρώσεις, όπως αυτή του «Resident Evil», αλλά η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση του «1899», μια σειρά που απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές και είχε βρεθεί με άνεση στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προγραμμάτων του Netflix.

Στην παρούσα φάση και παρά τα οργισμένα tweets κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το Netflix θα αναθεωρήσει την απόφασή του να ακυρώσει τη σειρά «Warrior Nun».

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση του «1899», μια σειρά που απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές και είχε βρεθεί με άνεση στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προγραμμάτων του Netflix.

Σίγουρα, όμως, δημιουργούνται δύο ερωτήματα –ένα αθώο και ένα κάπως πιο σοβαρό- στα οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η πλατφόρμα σειρών και κινηματογραφικών επιτυχιών. Το πρώτο είναι τι κοινό πρέπει τελικά να συγκεντρώνει μία σειρά, ώστε, να θεωρείται τόσο δημοφιλής όσο και βιώσιμη. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στρατηγική της πλατφόρμας σε ό,τι αφορά την παραγωγή περιεχομένου της: μήπως λιγότερες και πιο ποιοτικές σειρές θα έλυναν το πρόβλημα με τους εξοργισμένους –λόγω ακυρώσεων- συνδρομητές;

Όπως έχει αποδειχθεί και με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις περιεχομένου του HBO Max, το κοινό βιώνει πλέον μια εποχή όπου οι υπηρεσίες streaming αναγκάζονται να είναι πιο αυστηρές όσον αφορά τις εκπομπές που ανανεώνουν λόγω της πληθώρας των δαπανών για περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν όλες οι παραγωγές να έχουν την επιτυχία του «Stranger Things» ή (ακραίο παράδειγμα) του «Game of Thrones». Είναι, όμως, δυνατόν να ελέγχεται το επίπεδο και η συχνότητα των απογοητεύσεων που μπορεί να δοκιμάζει ο συνδρομητής. Και καλώς ή κακώς αυτό επιτυγχάνεται όχι με βίαιη περιστολή δαπανών, ούτε με ξαφνικές ακυρώσεις επιτυχημένων προγραμμάτων που, μεταξύ άλλων, μαρτυρούν και ασέβεια προς το πορτοφόλι του συνδρομητή.

Πιο «κλειστή» ψαλίδα, πιο προσεκτικές κινήσεις στον σχεδιασμό προγράμματος και κανείς δεν θα μένει με την απορία «τι να απογινόταν στο τέλος» ή γιατί το τελευταίο επεισόδιο ήταν τέτοιο πασάλειμμα...  

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ