Unesco: Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% το 2022

Unesco: Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% το 2022 Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay.
0

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% το 2022, καθώς 86 σκοτώθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο, περίπου «ένας κάθε τέσσερις ημέρες», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.

Η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ που εδρεύει στο Παρίσι έκανε λόγο για «αντιστροφή της θετικής τάσης» των τελευταίων ετών, όταν οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε 58 μεταξύ του 2019 και του 2021, συγκριτικά με 99 το 2018.

«Η σημαντική αύξηση στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022 είναι ανησυχητική», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ. «Οι αρχές πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να δώσουν τέλος σε αυτά τα εγκλήματα και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες τους καταδικάζονται».

Από τους 86 δημοσιογράφους που χάθηκαν πέρυσι, συγκριτικά με 55 το 2021, οι 19 ήταν στο Μεξικό, οι 10 στην Ουκρανία και οι 9 στην Αιτή, οι τρεις χώρες με τους περισσότερους θανάτους για αυτό το επάγγελμα, σύμφωνα με την Unesco.

Περίπου οι μισοί εξ αυτών «δεν σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους: βρίσκονται σε ταξίδι, στην κατοικία τους, σε χώρους στάθμευσης ή σε άλλους δημόσιους χώρους όταν έγιναν στόχος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM