Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Το Artisanal πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε για τον δρόμο το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.
0

Ας το παραδεχτούμε, έχουμε γίνει απαιτητικοί με το ψωμί μας, και καλά κάνουμε. Εκεί βέβαια μας έχει πάει η τάση, η οποία έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη, κι αυτή δεν είναι άλλη από το προζύμι.

Από τους φούρνους του τρίτου κύματος, που αποφεύγουν τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τη ζάχαρη, που χρησιμοποιούν μόνο νερό και αλάτι μαζί με τα καλύτερα άλευρα και αφήνουν το ζυμάρι τους να ωριμάζει για ώρες, μέχρι τα νέα και καλά εστιατόρια της Αθήνας, που μέσα σε όλα έχουν προσθέσει και όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με φέτες που έχουν πραγματική γεύση, το ψωμί έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαστρονομικών εξελίξεων, δηλαδή στη θέση που του αξίζει.

Γιατί είναι ένα συστατικό που βρίσκουμε στα πιο ταπεινά, οικογενειακά γεύματα αλλά και στα πιο high end μενού, πρόκειται για κάτι που έχουμε μοιραστεί πολύ στα τραπέζια, που μας φέρνει κοντά, αν το σκεφτείτε.

Πόσες φορές έχετε κόψει στη μέση την τελευταία φέτα ψωμιού για να τη μοιραστείτε με εκείνους τους φίλους σας που έχουν καταναλώσει όσες τους αναλογούσαν, αλλά ήθελαν λίγο παραπάνω για να μαζέψουν τη σάλτσα που τόσο τους άρεσε από το πιάτο; Εγώ πολλές, και είμαι βέβαιη πως δεν είμαι η μόνη.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.

Περάσαμε και δύο καραντίνες τα τελευταία χρόνια, κατά τις οποίες ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του φαγητού έφτιαξαν ή έψαχναν να προμηθευτούν προζύμι και άρχισαν να το ταΐζουν, όπως και να μελετάνε συνταγές για να ξεφουρνίσουν τα δικά τους καρβέλια.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο σεφ του Artisanal, που αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι καινούργιο, εξελίσσοντας τη δουλειά του, με το προζυμένιο ψωμί, το οποίο μάλιστα έβαλε και στο μενού του εστιατορίου της Κηφισιάς με την ελληνική δημιουργική κουζίνα κατά την επανεκκίνηση της εστίασης.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Στο Artisanal ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας.

Δοκίμαζαν, λοιπόν, οι θαμώνες του Artisanal το ψωμί του σεφ και κάποιοι από αυτούς ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να πάρουν λίγο από αυτό και μαζί τους, στο σπίτι. Και κάπως έτσι οι εμπνευστές του εστιατορίου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο. Από τις 10:30 μέχρι τις 17:00, έχοντας μια μικρή, αλλά πολύ ποιοτική παραγωγή, στο Artisanal Bakery Corner βρίσκουμε λευκό ψωμί με τρία διαφορετικά άλευρα, αλεσμένα παραδοσιακά σε πετρόμυλο: χαρουπόψωμο με καρύδι, λαδένια με ξινόχοντρο και ένα καρβέλι 100% ολικής.

Ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας, έχουν και κανελέ, γαλατόπιτα με σάλτσα κανέλας, τάρτα σοκολάτας με καραμέλα, μεταξύ άλλων.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών. Συνεχίζοντας, λοιπόν, την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε απ’ όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, στο νέο εγχείρημα του Artisanal βρίσκουμε και μια βιτρίνα με επιλεγμένα τυριά, όλα τους εγχώρια, μια γραβιέρα Σύρου δεκαοκτάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο του Ρούσσου και μια γραβιέρα Κρήτης εξάμηνης ωρίμανσης του Στειακάκη, ξηρό ανθότυρο του Κοζύρη και μαραθιώτικο Νάξου εξάμηνης ωρίμανσης του Μπαμπούνη, κυανό –το ελληνικό μπλε τυρί– από τους Ορίζοντες και κατσικίσιο κορμό φυσικής ωρίμανσης Καϊδαντζή – όλα τους σερβίρονται με ντακάκια με μαύρο σουσάμι και ρίγανη, μαζί με ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και κυδωνόπαστο.

Μια και είπα «σερβίρονται», το τελευταίο και νόστιμο νέο του Artisanal δεν είναι μόνο το μικρό shop in shop αρτοποιείο του αλλά και το ότι έσβησε τον κατάλογο του brunch του, που οδηγούσε πολλούς μέχρι τη μαξιμαλιστική σάλα του, για να τον ξαναγράψει από την αρχή.

Αναδεικνύοντας τα προζυμένια του ζυμάρια, από τις 10:30 μέχρι τις 12:30 ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει ένα καινούργιο και πολύ comfort μενού με πιάτα και πίτες ημέρας – εγώ πέτυχα το ψωμί σίκαλης σερβιρισμένο με ντομάτα σιγομαγειρεμένη, τηγανητό αυγό και ανθότυρο, μια στριφτή κιμαδόπιτα με κασέρι, μία με μανιτάρι και κασέρι, αλμυρά προζυμένια rolls με λιαστή ντομάτα και βασιλικό, και με χαρούπι - ανθότυρο.

Θα βρείτε και ένα ανοιχτό σάντουιτς στην προζυμένια λαδένια τραχανά, με πέστο άγριου σκόρδου, σταμνοτύρι και ντομάτα, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και προσούτο Κοζάνης από το αλλαντοποιείο του Μακάλ, ένα προζυμένιο χαρουπόψωμο με καρύδι, κρέμα αβοκάντο με κολοκύθι, τηγανητά αυγά που μπορείτε να απολαύσετε και με καπνιστό σολομό. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε από την παραγγελία σας είναι ο προζυμένιος λουκουμάς με καραμελωμένα μήλα, κρέμα βανίλιας και σάλτσα καραμέλας, είναι άχαστος.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 210 8086111

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Γεύση / Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, ο Δημήτρης Δημητριάδης άρχισε να αναζητά τους μικρούς παραγωγούς και να σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα σε ένα μαξιμαλιστικό σπίτι που βρήκαν ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, έναν καταπράσινο χώρο με έργα τέχνης προς πώληση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ