ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γιάννης Λιανάς: «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή» Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

Γιάννης Λιανάς: «Στο φαγητό δεν υπάρχει ντροπή»

0

Όταν έφυγε από την Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο εξάμηνο τρεφόταν μόνο με σουβλάκια και πίτσες. «Η μητέρα μου δεν μου έστελνε ούτε πράσινο φύλλο, σε αντίθεση με τις μαμάδες των φοιτητών που τους στέλνουν φαγητό ή, τουλάχιστον, έτσι έκαναν εκείνη την εποχή. Οπότε, με κάποιον τρόπο, έπρεπε να ξεκινήσω να τρώω λίγο πιο ανθρώπινα».

Ξεκίνησε να μαγειρεύει με οδηγίες μέσω τηλεφώνου, «την έπαιρνα, της έλεγα τι θέλω να φτιάξω και μου εξηγούσε τα βήματα ένα-ένα, εκνευριζόμασταν κιόλας όταν, σύμφωνα με τις οδηγίες της, έπρεπε να προσθέσω κάποια συστατικά “με το μάτι” κι εγώ της απαντούσα ότι δεν υπάρχει αυτό, δεν καταλάβαινα τότε τι σημαίνει. Πέρασαν έτσι έξι μήνες και μετά αποφάσισα να αφήσω το κουζινάκι με τα μάτια και να αγοράσω μια κουζίνα κανονική, με εστίες, και ένα μεγάλο ψυγείο. Άρχισα να πηγαίνω κάθε μέρα στο σούπερ-μάρκετ και έτρωγα κατά βάση στο σπίτι». 

Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή.

Ένα φιλέτο μοσχαρίσιο ήταν το πρώτο πιάτο που ένιωσε ότι το ετοίμασε όπως πρέπει «ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζα, το είχα ευχαριστηθεί, είχε και το βούτυρό του, οπότε μου φάνηκε εκπληκτικό». Το φαγητό στο οποίο έχει αποτύχει πολλές φορές είναι οι φακές, ξεχνιέται και τις αφήνει να παραβράσουν. Σε ένα πάρτι που είχε στηθεί στη Λέσχη Κλασσικών και Τροποποιημένων Οχημάτων στο Κορωπί ή στον «Στάβλο», όπως αποκαλούν οι θαμώνες του το συγκεκριμένο μέρος, ο Γιάννης μαζί με ακόμα έναν φίλο του είχαν δώσει περισσότερα από τετρακόσια χοτ-ντογκ με καραμελωμένα κρεμμύδια που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων για τον οποίο έχει μαγειρέψει ποτέ. Τον έχω δει και εγώ εν δράσει σε μπάρμπεκιου στον Στάβλο και κατάλαβα ότι είναι από εκείνους που σε υποδέχονται και μετά τους χάνεις για ώρα ‒ είχε και το πόστο της κρύας κουζίνας, μοιραζόταν και το ψήσιμο με μερικούς ακόμα, μας ενημέρωνε κάθε φορά που κάποιο σαγανάκι ή κάποιο κρέας ετοιμαζόταν, έδειχνε ότι το είχε βάλει σκοπό να ευχαριστηθούν όλοι, και ήμασταν αρκετοί.

Γιάννης Λιανάς: «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή» Facebook Twitter
Η σάλτσα tare, που αποτελεί βασικό συστατικό της ramen, μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, εκείνος προτιμά να την κάνει με βάση τη σόγια, καθώς δεν του αρέσει το miso. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

Στην ιταλική κουζίνα βρίσκει γοητευτικό το γεγονός πως, επιστρέφοντας από τη δουλειά στο σπίτι, μπορεί να γευτεί κάτι πολύ νόστιμο, με απλά υλικά, το πολύ σε είκοσι λεπτά. Την ίδια στιγμή, στη γαλλική κουζίνα αγαπά όλη αυτήν τη διαδικασία που απαιτούν οι σάλτσες και οι ζωμοί της με τους οποίους «πειράζει» και πολλές ελληνικές κλασικές συνταγές. Κάποια στιγμή κόλλησε με τα ζυμαρικά. Δοκίμασε να τα κάνει και από την αρχή μέχρι το τέλος χειροποίητα, ενώ τώρα έχει στρέψει την προσοχή του στα σάντουιτς, για εκείνον είναι ένας ιδανικός καμβάς για πειραματισμό.

Μια μέρα βρέθηκε σε ένα κρεοπωλείο με μια κοινή μας φίλη, την Ηρώ, και καθώς είδαν ότι δίπλα σε αυτό υπήρχε ένα μαγαζί που ειδικευόταν στα ασιατικά τρόφιμα, μπήκαν μέσα και άρχισαν να αγοράζουν υλικά για να δοκιμάσουν να κάνουν pad thai, το οποίο όμως απέτυχε παταγωδώς ‒ συνέβη το ίδιο που παθαίνει με τις φακές, τους παράβρασαν τα noodles. Όταν ξαναβρέθηκαν σε εκείνο το μαγαζί αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους με τη ramen. Αυτή τους βγήκε χάρμα, αφού πρώτα ο Γιάννης είδε πάρα πολλά βίντεο για να φτιάξει τελικά μια δική του συνταγή που γραπτώς δεν υπάρχει. Και όταν λέει πάρα πολλά, εννοεί πάνω από τριάντα ‒ ανεξαρτήτως του επιπέδου δυσκολίας του πιάτου που θέλει να ετοιμάσει, θα κάτσει και θα παρακολουθήσει όσο περισσότερα βίντεο μπορεί, «είναι η διασκέδασή μου, αντί να κάθομαι να βλέπω σειρές, βλέπω συνταγές».

Η σάλτσα tare, που αποτελεί βασικό συστατικό της ramen, μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, εκείνος προτιμά να την κάνει με βάση τη σόγια, καθώς δεν του αρέσει το miso. Έφτιαξε αρωματικό λάδι από το λίπος του κοτόπουλου με τζίντζερ, σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι και από αυτό πέρασε και τα κριτσανιστά κρεμμύδια που συμπεριέλαβε στα διάφορα toppings που πρόσθεσε στη σούπα. Έκοψε την crunchy πέτσα του κοτόπουλου σε πολύ μικρά κομματάκια και την έβαλε μέσα στα gyoza για να δώσει έξτρα γεύση.

Γιάννης Λιανάς: «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή» Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

Μόνο ο ζωμός χρειάστηκε έξι ολόκληρες ώρες για να γίνει, η υπόλοιπη συνταγή πήρε τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί. Κάποιοι δεν θα άντεχαν όλη αυτή την αναμονή, αλλά όσοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο δεν πτοούνται. «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή, οπότε, όταν μαγειρεύω, φροντίζω ιδανικά να έχω παρέα για να μιλάμε, να πίνουμε μπίρες. Διαφορετικά, αν είμαι μόνος μου, ακούω πανκ, βλέπω βίντεο άσχετα ή σχετικά με το επόμενο στάδιο της συνταγής που έχω στα σκαριά. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη μαγειρική είναι να ετοιμάζω κάτι για άλλους και να το χαίρονται».

Τις γιορτές θα βάλει χοιρινό στον φούρνο με πατάτες, ξινόμηλα και πορτοκάλι που του ξυπνάει αναμνήσεις. Δεν τρώει εύκολα έξω πια rib eye, γιατί το κάνει πολύ καλύτερα σπίτι του, όπως λέει. Το φαγητό που έχει καταφέρει να βγάλει νοστιμότερο από εκείνη που του έμαθε τα βασικά με υπεραστικά τηλεφωνήματα για να μπορεί να μπει στην κουζίνα είναι κοτόσουπα, που έχει καταφέρει να τη σερβίρει πιο νόστιμη, «όλα τα άλλα τα πετυχαίνει καλύτερα εκείνη». 


— Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
To βούτυρο.

— Και αυτό που δεν αντέχεις;
Ο κόλιανδρος.

— Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο ή τα ντουλάπια σου;
Μακαρόνια.

— Πού έφαγες το καλύτερο σου γεύμα τελευταία;
Στο Soil.

— Υπάρχει φαγητό το οποίο δεν θα παραγγείλεις ποτέ έξω, που το προτιμάς αυστηρά σπιτικό;
Όχι.

— Τι τρως όταν δεν σε βλέπουν οι άλλοι;
Δεν υπάρχει ντροπή στο φαγητό.

— Ποιο είναι το φαγητό που δεν ήθελες να το βλέπεις ως παιδί αλλά το εκτίμησες μεγαλώνοντας;
Ο ταραμάς.

— Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια;
Το αρνάκι στον φούρνο με πατάτες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ