«The Good Nurse»: Η ιστορία ενός αθόρυβα φονικού νοσοκόμου στο Netflix

THE GOOD NURSE Facebook Twitter
Ενώ ο Έντι Ρεντμέιν, με εξαίρεση την τελευταία σκηνή, και η Τζέσικα Τσαστέιν συγκρατούν το φανταχτερό υποκριτικό τους ταμπεραμέντο, η ταινία είναι μια εμπλουτισμένη διεκπεραίωση περίπου αληθινών γεγονότων.
0

Η σειρά για τον Τζέφρι Ντάμερ υπενθύμισε για ποιο λόγο ο Ράιαν Μέρφι πληρώθηκε 300 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει την παραγωγή, όποτε του επιτρέπει ο χρόνος να γράφει και να σκηνοθετεί, και κυρίως να αναπτύσσει ζουμερό και δημοφιλές «περιεχόμενο» για το Netflix – στον κόσμο που κόλλησε με το American Horror Story και το Glee, αλλά και στην ίδια την πλατφόρμα, που μάλλον ανησύχησε με τη χλιαρή υποδοχή των Hollywood, Feud, The Politician και The Prom.  

Το Monster: The Jeffrey Dahmer Story αποδείχθηκε θηρίο τηλεθέασης και πόλωσης της κοινής γνώμης. Η γλαφυρή απεικόνιση της βίας δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα για τον πιο επιδραστικό άνθρωπο της σύγχρονης τηλεόρασης και το θέμα, όπως αναμενόταν, σόκαρε μερίδα των θεατών και αναστάτωσε οικογένειες πολλών από τα 17 θύματα του δολοφόνου του Γουισκόνσιν.

Όπως και στο πιο suspenseful The Watcher, ο Μέρφι έκανε ένα ντεμαράζ στο φινάλε της σειράς, γυρνώντας το βελάκι του ενδιαφέροντος προς μια άλλη κατεύθυνση. Η μέθοδός του είναι να χρησιμοποιεί πραγματικές ιστορίες, πιασάρικες και «διεγερτικές», για να πραγματευθεί άλυτες κοινωνικές παθογένειες, δηλαδή την αμέλεια, την αναλγησία, την παράνοια, και την απληστία, μαζί με τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Χτυπώντας σκληρά τις αισθήσεις και δίνοντας στον κόσμο αυτό που κρυφά θέλει να δει, σαν το δυστύχημα από το οποίο δεν αποστρέφεις εύκολα το βλέμμα, εντέχνως κάνει τη δουλειά του και το καθήκον του, όπως εκείνος το εννοεί, προσφέροντας πλούσιο, πολύωρο, εθιστικό θέαμα.

Ο σκηνοθέτης Τομπάιας Λίντχολμ, υποψήφιος για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας με το ενδιαφέρον The War και σταθερός σεναριογράφος του Τόμας Βίντερμπεργκ την τελευταία δεκαετία, προσπαθεί να ζωντανέψει μια λανθάνουσα crime πλοκή, αλλά χάνει σε τέμπο και σφρίγος, πολύ συχνά αποφεύγοντάς την για να κρύψει όσο το δυνατόν περισσότερο το τέρας από την κάμερα.

Οι ιστορίες που επιλέγει είναι συνήθως ακραίες, από εκείνες που αν δεν αναγράφονται στους τίτλους ως αληθινές, ελάχιστοι θα πίστευαν πως πράγματι συνέβησαν. Επίσης γνωρίζει πώς να ντιλάρει την αμφισβήτηση και τη φασαρία που προκαλεί: στην περίπτωση του Dahmer, η ταμπέλα LGBT αποσύρθηκε από την προτεινόμενη κατηγορία της πλατφόρμας, και ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε πως κακώς τον κατηγορούν ότι αγνόησε τις εμπλεκόμενες οικογένειες, λέγοντας πως επικοινώνησε μαζί τους κατά τη διάρκεια των τριών και πλέον ετών της προετοιμασίας και εκτέλεσης της σειράς, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση. 

Μπροστά στον Ντάμερ, ο Τσαρλς Κάλεν φαντάζει χαμηλόφωνος γρίφος, ωστόσο, ο νοσοκόμος που έδρασε λίγα χρόνια μετά από τις δολοφονίες του άτυπου προκατόχου του, ανάμεσα στο 1988 και το 2003, τον ξεπερνά στη μακάβρια κούρσα των κατά συρροή χειρότερων φονιάδων στα πρακτικά του τρόμου. Υπολογίζεται πως θανάτωσε εκατοντάδες ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, αν και ο ίδιος ομολόγησε περίπου 20 από τα εγκλήματά του.

Επειδή ο τρόπος ήταν εντελώς ιατρικός, με χορήγηση δόσεων ινσουλίνης σε μοιραία για τον οργανισμό επίπεδα, δεν έγινε τόσο γνωστός όσο άλλοι – κι αν δεν εντυπωσιάζεις με ειδεχθές στιλιζάρισμα, η Ιστορία και το σινεμά δεν σου φέρονται τόσο γενναιόδωρα τελικά…

THE GOOD NURSE Facebook Twitter
Μπροστά στον Ντάμερ, ο Τσαρλς Κάλεν φαντάζει χαμηλόφωνος γρίφος, ωστόσο, ο νοσοκόμος που έδρασε λίγα χρόνια μετά από τις δολοφονίες του άτυπου προκατόχου του, ανάμεσα στο 1988 και το 2003, τον ξεπερνά στη μακάβρια κούρσα των κατά συρροή χειρότερων φονιάδων στα πρακτικά του τρόμου.

Το The Good Nurse έχει την πρωτοτυπία να χρησιμοποιεί την άνομη, ανήκουστη και εξοργιστική για το μέγεθος, τη συχνότητα και την απουσία επιπτώσεων από το σύστημα, δραστηριότητά του ως δραματουργικό εργαλείο, αλλά να τοποθετεί έναν άλλο χαρακτήρα, την καλή νοσοκόμα του τίτλου Έιμι Λόνγκρεν, στη θέση της οδηγού της πλοκής και το συναισθηματικό επίκεντρο.

Η Λόνγκρεν εργάζεται σε νοσοκομείο του Νιου Τζέρζι, ταλαιπωρείται από καρδιακά προβλήματα που επιτείνονται από το στρες της δουλειάς και τις απαιτητικές βάρδιες και πρέπει να μεγαλώσει μόνη της τα δυο μικρά κορίτσια της. Γίνεται φίλη με τον Κάλεν, που μόλις έχει προσληφθεί, και γοητεύεται από την ευγένεια και τη συνεχή διάθεση υποστήριξης. Στα μάτια της, είναι ένας καλός φίλος, μια πατρική φιγούρα για τα παιδιά, ένας υποδειγματικός νοσοκόμος – ακόμη περισσότερο, ένας Καλός Σαμαρείτης.

Οι τοπικές αρχές υποψιάζονται πως κάτι δεν στέκει, όταν το νοσοκομείο τούς ειδοποιεί για μια εσωτερική έρευνα που αφορά τον αιφνίδιο και αναίτιο θάνατο ασθενούς. Έχουν παρέλθει 7 εβδομάδες, το πτώμα έχει παραδοθεί στην οικογένεια και ήδη αποτεφρωθεί και ο λόγος της δημοσιοποίησης της περίπτωσης είναι καθαρά γραφειοκρατικός.

Οι αστυνομικοί, και ειδικά ένας από τους δύο (ο εξαιρετικός Νάμντι Ασομούνγκα), καλούνται να συνυπογράψουν μια σειρά από έγγραφα που δεν βγάζουν νόημα και από εκεί ξεκινά μια ασυνήθιστη έρευνα γιατί θα πρέπει να σπάσουν το απόρθητο ενός ελάχιστα συνεργάσιμου οργανισμού γεμάτου κρυψίνοια και απόρρητα, και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα εισαγγελικής παρέμβασης, καταγγελίας ή μήνυσης, αυτοψίας και μαρτύρων με αδέσμευτη άποψη.

Η Λόνγκρεν είναι ευσυνείδητη και παρατηρητική. Διακρίνει κενά, και βρίσκεται σε δίλημμα. Ο Κάλεν είναι ο μόνος που γνωρίζει τα θέματα υγείας που αποκρύπτει από τα αφεντικά της, με φόβο μην την απολύσουν πριν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να δικαιούται αποζημίωση.

THE GOOD NURSE Facebook Twitter
Το The Good Nurse τοποθετεί έναν άλλο χαρακτήρα, την καλή νοσοκόμα του τίτλου Έιμι Λόνγκρεν, στη θέση της οδηγού της πλοκής και το συναισθηματικό επίκεντρο.

Στον αντίποδα του Monster: The Jeffrey Dahmer Story, το The Good Nurse υπογραμμίζει αναιμικά αντί να υπερτονίζει, δημιουργεί ατμόσφαιρα γύρω από την άχαρη, μπανάλ καθημερινότητα μιας νοσοκομειακής μονάδας με κουρασμένους επαγγελματίες και ετοιμόρροπους, συνήθως ηλικιωμένους, ασθενείς σε σύγκριση με το λουτρό αίματος ανυποψίαστων, νεαρών θυμάτων, και σκιτσάρει το πορτρέτο ενός αθόρυβου, σχεδόν αόρατου νοσοκόμου που δρα υποδόρια, τη στιγμή που ο διοπτροφόρος Ντάμερ επιδιδόταν ανενόχλητος σε όργιο κανιβαλισμού και νεκροφιλίας, κάτω από τη μύτη των γειτόνων και της αστυνομίας

Ο σκηνοθέτης Τομπάιας Λίντχολμ, υποψήφιος για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας με το ενδιαφέρον The War και σταθερός σεναριογράφος του Τόμας Βίντερμπεργκ την τελευταία δεκαετία, προσπαθεί να ζωντανέψει μια λανθάνουσα crime πλοκή, αλλά χάνει σε τέμπο και σφρίγος, πολύ συχνά αποφεύγοντάς την για να κρύψει όσο το δυνατόν περισσότερο το τέρας από την κάμερα.

Το μεγάλο μυστήριο που απομένει είναι η δύσκολη διαδικασία της σύλληψης και τα κίνητρα ενός ανθρώπου (φιλήσυχου άνδρα και πατέρα δυο μικρών κοριτσιών) χωρίς προσωπική εμπλοκή με τα θύματα.

Κι ενώ ο Έντι Ρεντμέιν, με εξαίρεση την τελευταία σκηνή, και η Τζέσικα Τσαστέιν, στην επιστροφή της μετά το φετινό Όσκαρ για το πορτρέτο της κουτοπόνηρης σουμπρέτας του τηλευαγγελισμού, Τάμι Φέι Μπέικερ, συγκρατούν το φανταχτερό υποκριτικό τους ταμπεραμέντο, η ταινία είναι μια εμπλουτισμένη διεκπεραίωση περίπου αληθινών γεγονότων, με ενδιαφέρον για ένα σύστημα απρόθυμο να παραδεχθεί πως κινδυνεύουν εύκολα ανθρώπινες ζωές χωρίς ενδελεχή έλεγχο γύρω από τις συνθήκες, χωρίς όμως σαφή θέση και απαντήσεις για τα καίρια ερωτήματα για τους φόνους.

Η ταινία «The Good Nurse» είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Eyes of Tammy Faye

Οθόνες / «The Eyes of Tammy Faye»: Μια γυναίκα που βαφόταν κλόουν για να σώσει τις ψυχές αγνώστων

Η Τζέσικα Τσαστέιν τιμήθηκε από τους συναδέλφους της με το SAG award για το πορτρέτο της διασημότερης τηλευαγγελίστριας, που παρέμεινε μυστηριωδώς εύχαρις και επίμονα αισιόδοξη, σε πείσμα των σκανδάλων και της αγριότητας που της επιφύλασσε η μοίρα της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Watcher: Ο διάβολος κατοικοεδρεύει στα ακριβά προάστια

Daily / «The Watcher»: Ο διάβολος κατοικοεδρεύει στα ακριβά προάστια

Δεν λείπουν κι εδώ τα κόλπα και τα κλισέ που μαστίζουν τις δημιουργίες του αρχιμάστορα του Netflix, Ράιαν Μέρφι, αν όμως εγκαταλείψει κανείς τις ενστάσεις του και παρασυρθεί εξαρχής στην περιστρεφόμενη πλοκή και τις καραμπινάτες ανατροπές του, το πιο πιθανό είναι να κολλήσει ως το τέλος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ