Οι λεμούριοι σκαλίζουν τη μύτη τους με το μακρύ, μεσαίο δάχτυλο: Η απρόσμενη ανακάλυψη των ζωολόγων

Ερευνητές αποκαλύπτουν ότι τα aye-aye χρησιμοποιούν το μακρύ, μεσαίο τους δάχτυλο για να σκαλίζουν τη μύτη τους Facebook Twitter
Φωτ.: duke lemur center
0

Έχει μεγάλα μάτια, φουντωτή ουρά και ευαίσθητα αυτιά. Το aye-aye, γνωστός και ως λεμούριος με μακριά δάχτυλα είναι ένα - γενικά- χαριτωμένο πλάσμα.

Οι επιστήμονες ωστόσο ανακάλυψαν ένα λιγότερο χαριτωμένο του χαρακτηριστικό: τη χρήση του μεσαίου δακτύλου του. Σύμφωνα με την έρευνα τους το χρησιμοποιεί για να σκαλίζει τη μύτη του και να τρώει τις μύξες του.

Τα aye-ayes, όπως και οι άνθρωποι είναι πρωτεύοντα αλλά είναι νυκτόβια πλάσματα, υπό εξαφάνιση και συναντώνται μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Αν και είναι γνωστό ότι το ζώο χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό του δάκτυλο για να χτυπά τα κούφια ξύλα προκειμένου να εντοπίζει σκουλήκια και κάμπιες, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν βίντεο που δείχνει το ζώο να το χρησιμοποiεί και για να σκαλίζει τη μύτη του.

«Όταν το κάνει, το ζώο βάζει ολόκληρο το μεγάλο σε μέγεθος, λεπτό χαρακτηριστικό του δάκτυλο μέσα στις ρινικές διόδους και στη συνέχεια γλείφει τη ρινική βλέννα που έχει συλλέξει», αναφέρουν οι συγγραφείς στο περιοδικό Zoology.

Η dr Anne-Claire Fabre, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Berne και επιστημονική συνεργάτης του Φυσικού Μουσείου Ιστορίας του Λονδίνου, που συνέγραψε την έρευνα, είπε ότι κατέγραψε τη συμπεριφορά αυτή σε βίντεο του 2015 ενώ παρατηρούσε το ζώο σε κέντρο για λεμούριους στο Duke.

«Εξεπλάγην» είπε προσθέτοντας ότι ολόκληρο το δάκτυλο εξαφανίστηκε μέσα στη μύτη του ζώου. «Είναι σχεδόν 8 εκατ. και είναι αρκετά μακρύ και αναρωτιόμουν πού πήγε το δάχτυλο».

Για να ερευνήσουν αυτή τη συμπεριφορά, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο 3D με τη χρήση ειδικού scanner για το κεφάλι και το δάχτυλο του aye-aye, για να καταλάβουν πού κατέληγε το δάχτυλο.

«Το δάχτυλο κατέληξε στον λαιμό» είπε η Fabre ενώ πρόσθεσε πως επειδή τόσο καιρό δεν είχε καταγραφεί αυτή η συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι δεν γινόταν κιόλας.

Οι ειδικοί είπαν ότι αυτό το χαρακτηριστικό έχει παρατηρηθεί σε τουλάχιστον 11 είδη, μεταξύ των οποίων οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, ο μακάκες και ουρακοτάγκοι ενώ εμφανίζεται ως κοινό χαρακτηριστικό για  πρωτεύοντα με ιδιαίτερες χειριστικές δεξιότητες.

Δεν είναι γνωστό γιατί αυτά τα πρωτεύοντα, συμπεριλαμβανομένων των aye-aye, σκαλίζουν τη μύτη τους αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως να είναι μία κίνηση «αυτοκαθαρισμού».

Ωστόσο, σημείωσαν, ότι το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα είδη τρώνε τη ρινική βλέννα, ενδέχεται να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, έχουν υπάρξει μελέτες που υποστηρίζουν ότι η «υφή, η τραγανότητα και η αλμυρή γεύση» θα μπορούσε να είναι δελεαστική και ότι η μύξα μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια. Η κίνηση δε, θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. 

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, καθώς μία άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι όταν κάποιος σκαλίζει τη μύτη του μπορεί να μεταδίδει τα ρινικά βακτήρια.

Η Fabre πρόσθεσε ότι το σκάλισμα της μύτης δεν έχει ερευνηθεί αρκετά. «Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει μία έρευνα για αυτή τη συμπεριφορά. Μερικές φορές μπορεί να ανακαλύψεις κάτι αναπάντεχο» σημείωσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ