Συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία τα πρώτα αποτελέσματα στα αμφιλεγόμενα «δημοψηφίσματα» - Με ποσοστά άνω του 96%

Συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία τα πρώτα αποτελέσματα στα αμφιλεγόμενα «δημοψηφίσματα» - Με ποσοστά άνω του 96% Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Υπέρ της ενσωμάτωσης στη Ρωσία τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των τεσσάρων κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας, όπως καταδεικνύουν τα πρώτα μερικά αποτελέσματα των αποκαλούμενων δημοψηφισμάτων, τα οποία Κίεβο και Δύση καταγγέλλον ως στημένα

Σημειώνεται πως οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες πέντε ημέρες σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, περιοχές που αντιστοιχούν στο 15% του ουκρανικού εδάφους, 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, τα αρχικά αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα σε ρωσικό έδαφος, δείχνουν τεράστιες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία που κυμαίνονται από 96.97% για την περιοχή της Χερσώνας (με καταμετρημένο το 14% των ψήφων) έως 98,19% στη Ζαπορίζια (με καταμετρημένο το 18%). 

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διεξαγωγή αυτόκλητων δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως στημένα.

Στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, διορισμένοι από τη χώρα αξιωματούχοι, μετέφεραν τις κάλπες πόρτα-πόρτα σε αυτό που Ουκρανία και Δύση χαρακτήρισαν παράνομη, εξαναγκαστική ενέργεια για τη δημιουργία νομικού προσχήματος που θα προλειάνει το δρόμο για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών από τη Ρωσία.

Συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία τα πρώτα αποτελέσματα στα αμφιλεγόμενα «δημοψηφίσματα» - Με ποσοστά άνω του 96% Facebook Twitter
Mε κάλπες στο ύπαιθρο και περιφερόμενες πόρτα πόρτα ψηφίζουν οι πολίτες - Φωτ.: Getty Images

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε την όποια πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, αυτό θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

«Δεν αλλάζει τίποτα»

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την προσάρτηση που διοργάνωσε η Μόσχα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές «δεν θα αλλάξουν τίποτα» στις ενέργειες του Κιέβου απέναντι στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, «με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη» ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

«Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, σταματήστε να παίζετε αυτό το παιχνίδι», είπε ακόμη, απευθυνόμενος στις χώρες που λένε πως θέλουν να οργανώσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως η Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM