Νέα ΚΥΑ για την άγρια πανίδα - Ελέγχει την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

δηλητηριασμένα δολώματα Facebook Twitter
0

Νέα ΚΥΑ που συνυπογράφουν τέσσερα υπουργεία, διευθετούν το ζήτημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε πολλά είδη άγριας πανίδας

Στόχος της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και να περιοριστεί το φαινόμενο της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

Όπως γνωστοποιούν σε κοινό δελτίο Τύπου οι οργανώσεις Άνιμα, Αρκτούρος, ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και WWF Ελλάς, «η εν λόγω ΚΥΑ, αποτελούσε για χρόνια πάγιο αίτημα της Ομάδας Εργασίας ενάντια στα δηλητήρια και αισθανόμαστε ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος που έχει οδηγήσει σπάνια και προστατευόμενα είδη μέχρι και την τοπική εξαφάνιση των πληθυσμών τους». 

δηλητηριασμένα δολώματα Facebook Twitter

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, παρότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι απαγορευμένη από το 1993, δυστυχώς εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

δηλητηριασμένα δολώματα Facebook Twitter


Στόχοι γίνονται συνήθως μεγάλα και μεσαία θηλαστικά -λύκοι, αρκούδες και αλεπούδες ή σκύλοι εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, τρουφόσκυλα)- αλλά επειδή τα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων μπορούν να καταναλωθούν κι από άλλα πτωματοφάγα

Σημειώνεται πως το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άφηνε πολλά κενά ως προς το ποιες ήταν οι αρμόδιες αρχές για κάθε βήμα που έπρεπε να γίνει κάθε φορά που ερχόμασταν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό δηλητηρίασης. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπούν οι δράστες, αφού το θεσμικό πλαίσιο παρέμενε ασαφές και η πιθανότητα να καταδικαστεί κάποιος για το έγκλημα ήταν απειροελάχιστη, όπως μικρή ήταν και η πιθανότητα να κινητοποιηθούν οι αρχές πριν υπάρξει το πρώτο θύμα, μεριμνώντας έτσι για την πρόληψη της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα του ηφαιστειολόγου Bill McGuire, ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικών και Κλιματικών Κινδύνων στο University College London.
LIFO NEWSROOM
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM