Τι σημασία είχαν οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Tελικά, τι βάρος είχαν οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Τζόϊα Κόκλα/ LIFO
0


ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ  με την οποία θα εισέλθει στην προεκλογική περίοδο έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την χθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ. Οι παροχές, τα εθνικά, η οικονομία και η σταθερότητα ήταν αυτά που προέβαλε ως πλεονεκτήματα της κυβέρνησης του. Υποβάθμισε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ως «επιχειρησιακό λάθος για την οποία η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη». Απουσίασαν εντελώς οι μεταρρυθμίσεις από τον λόγο του και τα περισσότερα μέτρα αφορούσαν στη μικροδιαχείριση και στο πώς θα βγει ο φετινός χειμώνας.

 «Ποτέ στη Μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες κρίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και αναφερόμενος στην επέτειο της Μικρασιατικής Μνήμης όπως την αποκάλεσε, υποστήριξε ότι η χώρα απαντά «με ουσιαστική αμυντική θωράκιση και ισχυρές συμμαχίες, αντί για ρητορικούς λεονταρισμούς». 

Το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα κατά την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ σημειώθηκε όταν είπε ότι στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του έθνους, το “Όχι”. Συμπλήρωσε με την φράση «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»,  την οποία απηύθυνε στον Ταγίπ Ερντογάν για να την καταλάβει, όπως είπε, και τότε ήταν που σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και τον χειροκροτούσαν, φέρνοντας σε αμηχανία τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, όπως φάνηκε σε μιά στιγμή που τον έδειξε ο τηλεοπτικός φακός.

Για το θέμα της ενέργειας και του πληθωρισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε να ανακοινώσει αποφάσεις και μέτρα δραστικής αντιμετώπισης του ζητήματος,  αλλά περιορίστηκε σε παροχές που εχουν σκοπό την πρόσκαιρη και μερική ανακούφιση, καθώς αυτές καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικών ανατιμήσεων.

 

Εμφαση στα εθνικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τις αναμενόμενες και σχεδόν εθιμικές εξαγγελίες για παροχές στη ΔΕΘ  -που αυτή τη φορά είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω ενεργειακού και πληθωρισμού- έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα. Πέρα από τον υπαρκτό κίνδυνο των απειλών της Τουρκίας που έχουν κορυφωθεί τελευταία, γνωρίζει ότι τα εθνικά προσφέρονται για συσπείρωση και αυτό είναι ένα χαρτί που μάλλον θα παίξει.  

«Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα» είπε. «Πλέον είναι και μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Έχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά. Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Έβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες».

Tελικά, τι βάρος είχαν οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Facebook Twitter
ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΓΙΟΚ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Η στιγμή που όλοι χειροκροτούν, αλλά ο Κώστας Καραμανλής όχι...

Εθεσε το εκλογικο δίλημμα

Έχοντας διαπιστώσει τελευταία ότι δεν διαθέτει σοβαρά περιθώρια συμμαχιών για αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου, στην περίπτωση που τον χρειαστεί μετά τις εκλογές, έδειξε χθες ότι ο στόχος του είναι η αυτοδυναμία, παρότι αυτή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Στην ομιλία του έδωσε το στίγμα για το πως θα πάει στις εκλογές και προϊδέασε για τους λόγους που θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό άλλη μία τετραετία με αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε τον εαυτό του ως τον πρωθυπουργό που μπορεί να θωρακίσει την χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή και αυτόν που μπορεί να  παρέχει τη σταθερότητα που χρειάζεται για να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, την οποία θεωρεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα. Ανέφερε δε, ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5%,  μετά την άνοδο κατά 7,8% στο πρώτο εξάμηνο

Επίσης έθεσε με σαφήνεια το προεκλογικό δίλημμα που θα βάλει από τώρα: «... Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας-πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους» είπε, «ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών»... Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά». Αυτό που είπε δηλαδή στους πολίτες είναι ότι την ώρα που επικρατεί διεθνώς ανασφάλεια, ο ελληνικός λαός θα κληθεί είτε να επιλέξει εκείνον ή να αφήσει την τύχη του στο άγνωστο, αφού κανείς δεν ξέρει τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει. Και ακριβώς με αυτό το δίλημμα θα πάει μέχρι τις εκλογές όπως όλα δείχνουν.

 

Παροχές, μέτρα, εξαγγελίες

Για το θέμα της ενέργειας και του πληθωρισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε να ανακοινώσει αποφάσεις και μέτρα δραστικής αντιμετώπισης του ζητήματος,  αλλά περιορίστηκε σε παροχές που εχουν σκοπό την πρόσκαιρη και μερική ανακούφιση, καθώς αυτές καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικών ανατιμήσεων. Οι επίσης μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν οι εξαγγελίες που αναμένονταν. Ο πρωθυπουργός όμως, έκλεισε το μάτι και στον ιδιωτικό τομέα εχθές με αρκετά από όσα εξήγγειλε, όπως τα «αδρανή περιουσιακά στοιχεία που θα δοθούν σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδα, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες» οι μισές εκ των οποίων “θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες” όπως είπε. 

Συνολικά εξήγγειλε 21 μέτρα κόστους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (χωρίς την επιδότηση του ρεύματος). Κάποια είναι έκτακτου και άλλα μόνιμου χαρακτήρα,  τα οποία είτε ξεκινούν άμεσα, είτε στις αρχές του 2023. Όπως φάνηκε πάντως, ο πρωθυπουργός είχε το νου του και στις διεθνείς αγορές που τον ακούν, για αυτό και επισήμανε ότι οι δαπάνες αυτές δεν θα εκτρέψουν την χώρα από τους δημοσιονομικούς στόχους της 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ