«I Came By»: Ένα ταξικά ενσυνείδητο θρίλερ οικιακής εισβολής στο Netflix

«I Came By»: Ένα ταξικά ενσυνείδητο θρίλερ οικιακής εισβολής στο Netflix Facebook Twitter
Τον ρόλο του δικαστή υποδύεται απολαυστικά και, όπου πρέπει και απειλητικά, ο Χιου Μπόνεβιλ του «Downton Abbey».
0

ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑΚ ΑΝΒΑΡΙ, το «Under the Shadow» (2016), η ανησυχία μιας γυναίκας, η οποία καλείται να επιβιώσει στο νεοσύστατο θεοκρατικό και πατριαρχικό καθεστώς του Αγιατολάχ Χομεϊνί, και η αγωνία για την κόρη της, που θα μεγαλώσει εντός αυτού, μετουσιώνονται σε μεταφυσική δραστηριότητα. Ακολούθησε το «Wounds» (2019), μια κατά διαστήματα γοητευτική αποτυχία με αντικείμενο το κυρίαρχο topic της εποχής, την «τοξική αρρενωπότητα», την οποία το κοινό μίσησε – έχει βαθμολογία 4,1 στο IMDb.

Αν κάτι έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ανβάρι πάντα καθιστά σαφές ποιο είναι το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται, ποιες είναι οι θεματικές του έργου του. Δεν χρειάζεται να σκάψεις πολύ για να εντοπίσεις την ιδέα. Δεν λέει το ένα και εννοεί το άλλο, όπως συμβαίνει συνήθως στο είδος του τρόμου. Η ιδέα βρίσκεται εκεί, στην επιφάνεια, ώστε να μπορούν να τη δουν όλοι.   

Το «I Came By», η νέα του δουλειά, δεν διαφέρει. Το φιλμ ξεκινά με δύο νεαρούς –τον ένα εκ των οποίων υποδύεται ο εξαιρετικός Τζορτζ Μακέι του «1917»– οι οποίοι εισβάλλουν σε σπίτια πλουσίων και, γενικότερα, ανθρώπων ευρισκόμενων σε θέσεις βαρύνουσας σημασίας εντός του πολιτειακού συστήματος.

Kατά τη διάρκεια της διάρρηξης γράφουν στον τοίχο τους με σπρέι τη φράση «I Came By». Αμφότεροι προερχόμενοι από την εργατική τάξη, θέλουν να περάσουν το μήνυμα στην υψηλότερη ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ανενόχλητη, ότι τα μέλη της δεν είναι ανέγγιχτα, ότι η λογοδοσία δεν είναι νεκρή.

Εκείνο που της δίνει μια ιδιαιτερότητα είναι ότι τα γεγονότα, που σε άλλες ταινίες του είδους θα συνιστούσαν την κορύφωση τους, όχι μόνο συμβαίνουν εκτός κάδρου, αλλά τις περισσότερες φορές παραλείπονται.

Και εδώ η ιδέα είναι ολοφάνερη. Το ταξικό μήνυμα της ταινίας είναι γραμμένο με σπρέι στον τοίχο, η απάντηση στο εύλογο ερώτημα «και πόσο θα τους βλάψει ένα σύνθημα στον τοίχο τους» δίνεται από την αίσθηση ήττας που αποπνέει το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ, και η απάντηση στο πώς δίνεται με το φινάλε.

«I Came By»: Ένα ταξικά ενσυνείδητο θρίλερ οικιακής εισβολής στο Netflix Facebook Twitter
O Τζορτζ Μακέι ενσαρκώνει έναν καλλιτέχνη γκράφιτι που εισβάλλει κρυφά στα σπίτια των πλουσιότερων αριστοκρατών της Βρετανίας.

Φυσικά, όπως και στις προηγούμενες ταινίες του Ανβάρι, η διαχείρισή της ιδέας μένει στο προφανές και όσα έχει να πει εξαντλούνται γρήγορα. Είτε παρακολουθήσεις μισή ώρα, είτε μιάμιση, έχεις λάβει το μήνυμα. «Και τότε γιατί να παρακολουθήσω την υπόλοιπη ταινία και να μη σταματήσω στο μισάωρο;» θα ρωτήσεις.  

Γιατί μπορεί να χάσεις μια σκηνή, μια εικόνα, ένα εύρημα από εκείνα για τα οποία οι φαν του τρόμου και της αγωνίας συνεχίζουμε να καταγράφουμε ώρες προϋπηρεσίας, παρακολουθώντας ταινίες του είδους. Ο Ανβάρι ξέρει τους κανόνες της απαιτούμενης προπαρασκευής για ένα καλό jump scare, γνωρίζει τη δοσολογία φρίκης που απαιτείται ώστε ένα αποκρουστικό ενσταντανέ να έχει τον μέγιστο αντίκτυπο.

Ένα δείγμα των δυνατοτήτων του θα βρεις και στο «I Came By», όπου ο χαρακτήρας του Μακέι μπαίνει στο σπίτι ενός δικαστή, τον οποίο υποδύεται απολαυστικά και, όπου πρέπει, απειλητικά, ο Χιου Μπόνεβιλ του Downton Abbey, και κάνει μια μακάβρια ανακάλυψη. Περισσότερα δεν κάνει να πούμε – θα χαλάσουμε τις εκπλήξεις μιας ταινίας που, ως έναν βαθμό, στηρίζεται σ’αυτές.

Εκείνο που της δίνει μια ιδιαιτερότητα είναι ότι τα γεγονότα, που σε άλλες ταινίες του είδους θα συνιστούσαν την κορύφωση τους, όχι μόνο συμβαίνουν εκτός κάδρου, αλλά τις περισσότερες φορές παραλείπονται. Είναι σαν ο Ανβάρι να έχει βαλθεί να μας προκαλέσει ανησυχία δίνοντας στο (συνήθως) μη δραματικό, διαστάσεις δραματικότητας.

Δεν λέμε ότι δεν γίνεται ποτέ καταδεικτικός –στο Under The Shadow π.χ. έχει ένα καλοσχεδιασμένο τερατάκι που εμφανίζεται συχνά– αλλά ότι πάει το γνωστό παραδοσιακό μοτίβο «εκείνο που δεν φαίνεται είναι πιο τρομακτικό» ένα βήμα παραπέρα.

Εδώ όχι μόνο δεν φαίνεται, αλλά παραλείπεται εντελώς, αφήνοντάς σε να φαντάζεσαι τι συνέβη στο μεσοδιάστημα και να κάνεις ανατριχιαστικά σενάρια. 

Επειδή αυτή η αφαίρεση του στοίχισε στο «Wounds», εδώ δίνει κάποιες διευκρινίσεις –είναι ένα μικρό θαύμα αυτό που κάνουν οι Χιου Μπόνεβιλ και Κέλι Μακ Ντόναλντ με τους διαλόγους που καλούνται να ερμηνεύσουν στη σχετική σκηνή– μα η γενική αρχή παραμένει ίδια και δίνει μια ιδιαιτερότητα στις ταινίες του.

Τώρα, αν κάποτε μπορέσει να συνοδεύσει τις ικανότητες του στην εξυπηρέτηση του είδους με ένα πιο μεστό σενάριο και μια πιο σύνθετη και λιγότερο προφανή σημειολογία, ίσως να παραδώσει μια ταινία για την οποία θα μιλάμε για καιρό.

Προς το παρόν, βολευόμαστε με εύπεπτες σαχλαμαρίτσες σαν αυτή εδώ, που στέκουν μεν λίγο παραπάνω από αντίστοιχες απόπειρες του Netflix, αλλά έχουν ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό.   

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ