Ένα μουσείο που επιπλέει στο νερό συνδέει τη φύση με την τέχνη Facebook Twitter

Ένα μουσείο που επιπλέει στο νερό συνδέει τη φύση με την τέχνη

0

Το Three Floating Rooms / Art Pavilion M. άρχισε να ολοκληρώνεται σαν ιδέα το 2020, όταν προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός από την πόλη Almere στην Ολλανδία που χτίστηκε τη δεκαετία του 1980, μια «νέα πόλη» στο Flevoland.

Το Flevoland είναι η δωδέκατη και τελευταία επαρχία της Ολλανδίας, αποτέλεσμα του μεγαλύτερου έργου «ανάκτησης» στον κόσμο. Πρόκειται για μια περιοχή που κάποτε ήταν η θάλασσα Zuider, η εσωτερική θάλασσα της Ολλανδίας, η οποία μετατράπηκε σε γεωργική γη τη δεκαετία του 1920. Χτισμένο στα νερά του Weerwater στο Almere, το περίπτερο Art Pavilion M. εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό.

Οι αρχιτέκτονες φαντάστηκαν το μουσείο και τους εξωτερικούς του χώρους ως μια ακολουθία τριών εφαπτόμενων δακτυλίων: Το Λιμάνι, η Σκηνή και το Παρατηρητήριο.

Το Λιμάνι περιβάλλει μια υδάτινη πλατεία, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός και συναυλιακός χώρος, αλλά και ως παρατηρητήριο πουλιών και φυτών που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως σε ένα λιμάνι, οι επισκέπτες μπορούν να φτάνουν με βάρκα. Λειτουργεί ως δημόσιος χώρος όπου, όταν το μουσείο είναι κλειστό, μπορεί κανείς να κολυμπήσει ή να ψαρέψει, και ως περίπατος προς το μουσείο κατά τις ώρες λειτουργίας.

Art Pavilion M Facebook Twitter
Ο χώρος του πλωτού μουσειου | Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi

Η Σκηνή, ένας δεύτερος κύκλος, είναι η βεράντα του μουσείου, εντός του δακτυλίου. Η πλατφόρμα μπορεί να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις σκηνή στο νερό, και χώρος για παραστάσεις, συναυλίες ή υπαίθριες εκθέσεις.

Το Παρατηρητήριο είναι μια ελαφριά κατασκευή από ξύλο που περικλείει τους εκθεσιακούς χώρους, αντανακλώντας και φιλτράροντας τις αποχρώσεις του νερού και της γύρω βλάστησης σαν θερμοκήπιο. Περιβάλλεται πλήρως από μια κουρτίνα όπου τα κομμένα σχήματα επιτρέπουν στο φως να διηθείται με διαφορετικούς τρόπους, δημιουργώντας μια πρόσοψη φτιαγμένη από φως που είναι προσανατολισμένη στον άξονα Βορρά-Νότου, ακολουθώντας τις πλανητικές ευθυγραμμίσεις: τα τέσσερα παράθυρα κοιτούν τον άξονα της αυγής και του δειλινού του χειμερινού και του θερινού ηλιοστασίου, ενώ η οροφή καλύπτεται από κοχύλια, φιλτράροντας το νερό της βροχής.

«Σκεφτήκαμε το μουσείο χερσαίας τέχνης και πολυμέσων στο Flevoland ως ένα μέρος που θα μπορούσε να δώσει τις δυνατότητες έκθεσης, αλληλεπίδρασης και παράστασης στο νερό, να λειτουργήσει ως λιμάνι για την τέχνη, αλλά και κυριολεκτικά ως λιμάνι, όπου σκάφη ή άλλες πλωτές εγκαταστάσεις μπορούν να ελλιμενιστούν στην κλειστή λίμνη του – ένα μέρος που θα παραμείνει δημόσιο ακόμη και όταν το μουσείο είναι κλειστό, να γίνει ένας τόπος στον οποίο μπορείς να περιηγηθείς με κανό, ή όπου μπορεί κανείς να ψαρέψει και να κολυμπήσει το καλοκαίρι και να κάνει πατινάζ το χειμώνα», λένε οι αρχιτέκτονες.

Ένα μουσείο που επιπλέει στο νερό συνδέει τη φύση με την τέχνη Facebook Twitter
Art Pavilion M Facebook Twitter
Ο χώρος του πλωτού μουσείου | Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi
Art Pavilion M Facebook Twitter
Οι εσωτερικοί χώροι του μουσείου | Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi
Art Pavilion M Facebook Twitter
Το μουσείο και οι εξωτερικοί του δακτύλιοι | = Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Αποκλειστικό / Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Mε την πρόσφατη παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ στον δήμο Πεντέλης, το θρυλικό Καστέλο της Ροδοδάφνης παύει να είναι κτίριο-φάντασμα και μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Design / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ