Ένα μουσείο για τους πρόσφυγες συνδέει το παρελθόν με το παρόν της Δανίας

Ένα μουσείο για τους πρόσφυγες ενώνει το παρελθόν με το παρόν Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
0

Στο Oksbøl της Δανίας ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός μουσείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες που αποτελεί φόρο τιμής σε ανθρώπους που έχουν διωχθεί, έχουν αναγκαστεί λόγω των συνθηκών να καταφύγουν σε άλλες χώρες.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο BIG του Δανού Bjarke Ingels συνέδεσε δύο πρώην νοσοκομειακά κτίρια με μια καμπύλη επέκταση από χάλυβα για να δημιουργήσει το μουσείο. Τα ανακαινισμένα κτίρια και η συνδετική επέκταση, που βρίσκονται στη θέση του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων της Δανίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα δυτικά της χώρας, αποτελούν πλέον ένα σπίτι 1.600 τετραγωνικών μέτρων για το Μουσείο Προσφύγων της Δανίας (FLUGT).

«Η ιστορία των προσφύγων αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Δανίας και το μουσείο αυτό εξερευνά ένα θέμα που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, τη στιγμή που εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους» δήλωσε ο Bjarke Ingels.

Τα δυο κτίρια των νοσοκομείων διατηρήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Είναι δυο από τις τελευταίες δομές του πρώην στρατοπέδου προσφύγων και η διατήρησή τους είναι ανεκτίμητη για τις μελλοντικές γενιές ώστε να κατανοήσουν το παρελθόν και το παρόν.

Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το γραφείο του σχεδίασε ένα νέο κτίριο που καθορίζεται από τη σχέση του με τα ιστορικά νοσοκομειακά κτίρια του στρατοπέδου προσφύγων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δύο υπάρχοντα κτίρια, που τώρα περιβάλλονται από δάσος, αποτελούσαν το νοσοκομείο του στρατοπέδου προσφύγων, το οποίο στην κορύφωσή του φιλοξενούσε 35.000 άτομα. Ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας εκείνη την εποχή.

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

Η βόρεια πτέρυγα της δομής ανακαινίστηκε για να περιέχει τους κύριους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από τους Tinker Imagineers, ενώ στη νότια πτέρυγα υπάρχει ένα καφέ και χώροι συνεδριάσεων και γραφεία.

Τα δυο κτίρια των νοσοκομείων διατηρήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Είναι δυο από τις τελευταίες δομές του πρώην στρατοπέδου προσφύγων και η διατήρησή τους είναι ανεκτίμητη για τις μελλοντικές γενιές ώστε να κατανοήσουν το παρελθόν και το παρόν. Τα δυο μονώροφα κτίρια από κόκκινο τούβλο συνδέθηκαν με μια επέκταση από χάλυβα που καμπυλώνεται για να περικλείσει έναν κρυφό κήπο και έχει τζάμια που επιτρέπουν τη θέα προς το γύρω δάσος.

Όπως λέει ο αρχιτέκτονας του έργου: «Μπήκαμε σε αυτό το έργο με όλη μας την καρδιά για να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου: πώς υποδεχόμαστε και φροντίζουμε τους συμπολίτες μας όταν αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους».

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ