Συνάντηση Μητσοτάκη- Σαλμάν: Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Δώδεκα συμφωνίες υπογράφηκαν κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνοδεύεται από υπουργούς, αλλά και 30 επιχειρηματίες. 

Παρουσία του πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διαδόχου οι εκπρόσωποι των εταιρειών Mena Hub, TTSA, ΔΕΗ και CYTA υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor. 

Πρόκειται για επίγεια και υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μεταφοράς δεδομένων, που θα περνά από τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Στη συνάντηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, όπως και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που «μπορεί να γίνει “γέφυρα”», ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και τη «γηραιά» ήπειρο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Εξάλλου και στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έκανε αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας. 

«Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες», ανέφερε σχετικά. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον πρίγκιπα διάδοχο τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. 

Επίσης, θεσμοθετήθηκε επίσημα, με την υπογραφή συμφωνίας, η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που «εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς: ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτικού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας και στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ