Υψηλότερος κατά 40% ο αριθμός τίγρεων στην άγρια φύση - Ποιο είδος απειλείται με εξαφάνιση

Υψηλότερος κατά 40% ο αριθμός τίγρεων στην άγρια φύση - Ποιο είδος απειλείται με εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Υπάρχουν 40% περισσότερες τίγρεις στην άγρια φύση απ'ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι επιστήμονες, αν και παραμένουν απειλούμενο είδος, σύμφωνα με οργάνωση. 

Οι τίγρεις που καταγράφονται στην άγρια φύση φτάνουν τις 5.578, άνοδος που αποδίδεται στη βελτιωμένη παρακολούθηση τού πληθυσμού τους, αναφέρει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature - IUCN). Τα προγράμματα προστασίας των οικοσυστημάτων τους έδειξαν πως «η αποκατάσταση είναι εφικτή». 

Πιστεύεται πως ο αριθμός των άγριων τίγρεων κυμαίνεται μεταξύ 3,726 and 5,578 – 40% περισσότερες από την τελευταία εκτίμηση του 2015. 

Σύμφωνα με την οργάνωση, παρότι οι τίγρεις παραμένουν είδος απειλούμενο, οι αριθμοί τού πληθυσμού τους καταδεικνύουν πως τα προγράμματα προστασίας των οικοσυστημάτων τους «είναι επιτυχή και η αποκατάσταση είναι εφικτή αν συνεχιστούν οι προσπάθειες προστασίας τους». 

Μεταξύ των μεγάλων απειλών για το είδος είναι η λαθροθηρία των τίγρεων, το κυνήγι των θηραμάτων τους και η καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων λόγω γεωργίας και οικιστικής ανάπτυξης. 

«Η επέκταση και η σύνδεση προστατευόμενων περιοχών, με τη διασφάλιση πώς υπάρχει αποτελεσματική διαχείρισή τους, και η συνεργασία με τις ντόπιες κοινότητες που ζουν μέσα και γύρω από τα οικοσυστήματα των τίγρεων, είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία τού είδους» αναφέρει σε ενακοίνωσή της η IUCN. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, οι πληθυσμοί των τίγρεων που ζουν στη φύση άρχισαν να αποκαθίστανται μετά από έναν αιώνα μείωσης στα βασικά ενδιαιτήματά τους σε Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν, Ρωσία και Κίνα. 

Η επαναξιολόγηση του αριθμού τους προέκυψε κατά την αναθεώρηση της «κόκκινης λίστας» απειλούμενων ειδών της IUCN – της πιο εμπεριστατωμένης πηγής για την παγκόσμια κατάσταση φυτών, ζώων και μυκήτων και τον κίνδυνο που διατρέχουν για τη μείωση ή και τον αφανισμό τους. 

Αυτή τη στιγμή, απειλούμενο είδος στην κόκκινη λίστα της Οργάνωσης έχει καταχωρηθεί η πεταλούδα μονάρχης, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος. 


Η λίστα κατανέμει τα είδη σε οκτώ κατηγορίες απειλής. Στην ανανεωμένη λίστα αξιολογήθηκαν συνολικά 147.517 είδη, εκ των οποίων 41,459 θεωρούνται απειλούμενα με εξαφάνιση. 

«Για να προστατευθεί η πλούσια βιοποκιλλότητα της φύσης χρειαζόμαστε καλά διαχειριζόμενες, προστατευμένες περιοχές μαζί με αποφασιστική δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων» σημειώνει ο Μπούνο Όμπερλε, γενικός διευθυντής της IUCN. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Περιβάλλον / Ισπανία: Η «θάλασσα από πλαστικό» που τροφοδοτεί την Ευρώπη και φαίνεται από το διάστημα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα θερμοκηπίων στον κόσμο βρίσκεται στην Ανδαλουσία, καλύπτει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και παράγει εκατομμύρια τόνους λαχανικών ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΙΡΑΝ

Περιβάλλον / Τοξικό νέφος πάνω από την Τεχεράνη: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι πυρκαγιές έκαιγαν για ημέρες

Οι κάτοικοι της Τεχεράνης αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα και δυσκολία στην αναπνοή, καθώς η πόλη έχει καλυφθεί από τοξικούς ρύπους
THE LIFO TEAM