Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος έστειλε με email την παραίτησή του, στη Βουλή

Στι Λάνκα: Ο πρόεδρος έστειλε με email την παραίτησή του, στη Βουλή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, έστειλε την παραίτησή του με email, μετά τη φυγή του από τη χώρα, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων.  

Ο Ρατζαπάκσα έστειλε την επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο της Βουλής, με email, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters. Δεν είναι σαφές αν η παραίτηση, την οποία έστειλε ο Ρατζαπάκσα λίγο μετά την άφιξή του στη Σιγκαπούρη, θα γίνει δεκτή σε μορφή email, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Την Τετάρτη ο Ρατζαπάκσα διέφυγε από τη Σρι Λάνκα για τις Μαλδίβες με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη, με πτήση σαουδαραβικής αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Ομάδα σωματοφυλάκων υποδέχθηκε τον Ρατζακάπσα και έφυγε από το αεροδρόμιο με κομβόι μαύρων αυτοκινήτων, περιέγραψε επιβάτης της ίδιας πτήσης. 

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα ταξίδεψε στην business class με τη σύζυγό του και δύο σωματοφύλακες. Ήταν «ήσυχος» και «φιλικός» δήλωσαν μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι ο Ρατζαπάκσα έφτασε στη χώρα για ιδιωτική επίσκεψη και ότι δεν έχει ζητήσει, ούτε του έχει χορηγηθεί, άσυλο. 

Η απόφασή του την Τετάρτη να κάνει υπηρεσιακό πρόεδρο τον σύμμαχό του, πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, πυροδότησε νέες διαδηλώσεις. Πολίτες εισέβαλαν στη Βουλή και στο γραφείο του πρωθυπουργού, απαιτώντας και τη δική του παραίτηση. 

Η Σρι Λάνκα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φυγή του προέδρου και στο Κολόμπο επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από το μεσημέρι της Πέμπτης έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω αναταραχές. Στρατιώτες με τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους της πόλης. 

Χθες, ένας 26χρονος σκοτώθηκε και 84 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, κοντά στο κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές κοντά στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης και πως τους άρπαξαν τα όπλα. 

Η Βουλή αναμένεται να ανακοινώσει νέο πρόεδρο στις 20 Ιουλίου και ο Βικρεμεσίνγκε είναι η πρώτη επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αν και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Η επιλογή της αντιπολίτευσης είναι ο Σαγίτ Πρεμαντάσα, γιος του πρώην προέδρου. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM