Τεσσερισήμισι μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Μαίνονται "αδιάκοπα" οι βομβαρδισμοί - Καταστροφή των εσοδειών

Τεσσεράμισι μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Μαίνονται "αδιάκοπα" οι βομβαρδισμοί- Καταστροφή των σοδιών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA/ROMAN PILIPEY
0

Έπειτα από τεσσερισήμισι μήνες πολέμου στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τον «αδιάκοπο» βομβαρδισμό του Ντονέτσκ, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν χθες Παρασκευή να προσφέρουν νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα», δήλωσε χθες το βράδυ ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. «Δεν σταματούν να βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ (…) Βομβαρδίζεται το Μπάχμουτ, μέρα νύκτα βομβαρδίζεται το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ …», έγραψε στο Telegram.

Νωρίτερα χθες ο Κιριλένκο δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός «έχει ξεκινήσει να ανασυντάσσεται ή μάλλον να αναδιαμορφώνει τις ομάδες του και προετοιμάζεται για νέες ενέργειες στο Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Μπάχμουτ».

Στην περιοχή του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ κάλεσε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους, να απομακρυνθούν.

«Σας παρακαλώ, φύγετε. Ο στρατός μας θα αρχίσει την ανακατάληψη των περιοχών αυτών. Η αποφασιστικότητά μας είναι απόλυτη, Και θα είναι δύσκολο αργότερα να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», τόνισε η Βερεστσούκ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες περιοχές στο μέτωπο και κοντά σε αυτό, όπως και ένα νοσοκομείο στο Ντνίπρο όπου νοσηλεύονται τραυματισμένοι στρατιώτες. Επίσης πραγματοποίησε περιοδεία στις γραμμές άμυνας στο Ντνιπροπετρόφσκ και το Κρίβιι Ριχ.

Εξάλλου υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκ. δολαρίων, – στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars και οβίδες 155 χιλιοστών—θα βελτιώσει τις ικανότητες του ουκρανικού στρατού να στοχοθετεί αποθήκες όπλων και τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων.

Συνολικά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στρατιωτική βοήθεια ύψους 6,9 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.

«Καταστροφή των εσοδειών»

Βομβαρδίζοντας την περιοχή του Ντονέτσκ, η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει όλη την κοιλάδα Ντονμπάς, κάτι που αποτελεί στρατηγικό της στόχο.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να πυρπολεί τις σοδειές: «Υπάρχουν τεράστιες πυρκαγιές στους αγρούς τις οποίες προκαλεί εσκεμμένα ο εχθρός. Προσπαθούν να καταστρέψουν τις σοδειές με κάθε μέσο. Βομβαρδίζουν γεωργικά μηχανήματα, θεριστικές μηχανές», κατήγγειλε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία χώρα που θεωρείται ο σιτοβολώνας του πλανήτη, έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών των τροφίμων και έχει συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 20 (G20) που συνεδρίασαν στην Ινδονησία «εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ινδονησιακή διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι.

Οι επιπτώσεις του πολέμου «είναι αισθητές παγκοσμίως στα τρόφιμα, την ενέργεια και τους προϋπολογισμούς», υπογράμμισε. «Και όπως πάντα οι φτωχές και οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο».

Αν και η G20 δεν καταδίκασε ομόφωνα τη ρωσική εισβολή, οι Δυτικοί εκτίμησαν ότι κατάφεραν να διευρύνουν το μέτωπο κατά της Ρωσίας και να επιρρίψουν ξεκάθαρα σε αυτή την ευθύνη για τον πόλεμο και τη διατροφική και ενεργειακή κρίση που προκάλεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε στα μέσα της ημέρας από τη σύνοδο, στην οποία παρίστατο και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο που οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην ίδια σύνοδο, αλλά ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να συναντηθεί ξεχωριστά με τον Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός απάντησε ότι η Μόσχα δεν τρέχει πίσω από την Ουάσινγκτον ζητώντας να διεξαχθούν συνομιλίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Προτάσεις και προβλέψεις

Διεθνή / Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη - Οι προτάσεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM