Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών: Ολόκληρο το διάγγελμα προς τους Βρετανούς

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών: Ολόκληρο το διάγγελμα προς τους Βρετανούς Facebook Twitter
GETTY
0

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του. 


«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», αναγνώρισε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Μετά τις δεκάδες παραιτήσεις υπουργών και στελεχών του, ο Τζόνσον υποχώρησε στις πιέσεις. «Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να αναλάβει νέος ηγέτης του κόμματος και συνεπώς νέος πρωθυπουργός», είπε, προσθέτοντας η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη πρέπει να ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Συμφώνησα με τον Sir Graham Brady, τον πρόεδρο των βουλευτών μας, ότι η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα (....) Πρέπει να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε επίπεδο, να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε τις δυνατότητες κάθε μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είμαστε οι πιο ευημερούντες στην Ευρώπη».

Ο Τζόνσον σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στην πολιτική κανείς δεν είναι «ούτε κατά διάνοια αναντικατάστατος». «Το λαμπρό και δαρβινικό μας σύστημα θα αναδείξει έναν άλλο ηγέτη». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει στον νέο ηγέτη όσο μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί.

Απορρίπτοντας το σενάριο γενικών εκλογών, ο Τζόνσον είπε ότι είναι αδιανόητο να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, όταν προσφέρουν τόσα πολλά και το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο δύσκολο τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

«Λυπάμαι που δεν επιχειρηματολόγησα επιτυχώς, και είναι οδυνηρό που δεν θα προχωρήσω τόσες πολλές ιδέες και εγχειρήματα. Πάνω απ' όλα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τους Βρετανός πολίτες, για το τεράστιο προνόμιο»

«Το να είσαι πρωθυπουργός είναι από μόνο του μια εκπαίδευση - έχω ταξιδέψει σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και έχω βρει τόσους πολλούς ανθρώπους που διακατέχονται από απεριόριστη βρετανική πρωτοτυπία και είναι τόσο πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν παλιά προβλήματα με νέους τρόπους.

Ακόμα κι αν τα πράγματα μερικές φορές φαίνονται σκοτεινά, το κοινό μας μέλλον θα είναι χρυσό. Θέλω να ξέρετε πόσο λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο.»

Ο Τζόνσον κατηγόρησε τους Τόρις πως υιοθέτησαν «νοοτροπία αγέλης» και αγνόησαν το εκλογικό πρόσταγμα, και το σχετικά μικρό προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. 

Τις τελευταίες ημέρες προσπάθησα να πείσω τους συναδέλφους μου ότι θα ήταν εκκεντρικό να αλλάξουμε κυβέρνηση όταν έχουμε προσφέρει τόσα πολλά και όταν έχουμε μια τόσο ευρεία εντολή και όταν στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μόνο λίγες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και στο μεσοδιάστημα, μετά από αρκετούς μήνες αρκετά αδυσώπητης κατάστασης και όταν το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο δύσκολο τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Λυπάμαι που δεν το πέτυχα με αυτά τα επιχειρήματα (...) Αλλά όπως είδαμε, στο Westminster το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό, όταν η αγέλη προχωρά, προχωρά.»

Είπε ότι αρχικά «αντιστάθηκε» στην προοπτική παραίτησής του επειδή ήθελε να εκπληρώσει την εκλογική εντολή που είχε λάβει. «Θέλω να πω στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψήφισαν για πρώτη φορά Συντηρητικούς, ευχαριστώ για αυτή την εκπληκτική εντολή, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979.

Και ο λόγος για τον οποίο αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να υπηρετώ αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο ότι το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019.

Είπε ότι θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός μέχρι να τοποθετηθεί νέος ηγέτης και υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τον νέο αρχηγό του κόμματος. «Σε αυτόν τον νέο ηγέτη, όποιος κι αν είναι αυτός ή αυτή, λέω: Θα σε υποστηρίξω όσο μπορώ».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM