Καλοκαιρινή κόλαση στο Ιράκ: Η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου

Καλοκαιρινή κόλαση στο Ιράκ: Η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου Facebook Twitter
Φωτ: EPA/MURTAJA LATEEF
0

Ένας ασυνήθιστος καύσωνας πλήττει αυτό τον Ιούνιο το Ιράκ, με τη θερμοκρασία να είναι πάνω από το κανονικό, ενώ στη Βαγδάτη το θερμόμετρο έδειχνε 50 βαθμούς υπό σκιά στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Λόγω της έλλειψης συντήρησης και πόρων, το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει με αποτέλεσμα οι Ιρακινοί να έχουν ρεύμα μόνο μερικές ώρες την ημέρα. Και δεν μπορούν όλοι να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες, καθώς το κόστος ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια.

«Εθνική προτεραιότητα»

Το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι βγαλμένο από την κόλαση, έπειτα από μια άνοιξη που σημαδεύτηκε από αμμοθύελλες και σκόνη, οι οποίες προκλήθηκαν επίσης από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

Το κλίμα αλλάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Μπάρχαμ Σάλεχ. Ο ίδιος ζήτησε να αναχθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της «εθνική προτεραιότητα διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις μελλοντικές γενιές».

Στην επαρχία οι σοδειές αναμένεται να είναι καταστροφικές. «Η ερημοποίηση πλήττει το 39% του εδάφους του Ιράκ, η σπανιότητα του νερού είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις επαρχίες μας», τόνισε ο Σάλεχ.

Προς το παρόν το κλίμα βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο στην πολιτική ατζέντα.

Οκτώ μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τα σιιτικά κόμματα, που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας. Ο νυν πρωθυπουργός Μουστάφα Καζίμι ασχολείται με τις τρέχουσες υποθέσεις.

«Η ζέστη μάς σκοτώνει»

Αν και το Ιράκ είναι μία χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες, είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις στην ενέργεια. Γι' αυτό χρειάστηκε να στραφεί στο Ιράν, το οποίο του προσφέρει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρειάζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως η Βαγδάτη όφειλε 1,6 δισ. δολάρια στην Τεχεράνη, η οποία της διέκοψε την παροχή αερίου για μερικές εβδομάδες την άνοιξη. Το Ιράκ τελικά ρύθμισε την οφειλή του στα μέσα Ιουνίου.

Ωστόσο οι πολυάριθμες, καθημερινές διακοπές ρεύματος δεν σταμάτησαν.

Παράλληλα το επίπεδο των ποταμών συνεχώς μειώνεται λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και των φραγμάτων που έχουν δημιουργήσει το Ιράν και η Τουρκία.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι αν το Ιράκ δεν υιοθετήσει κατάλληλες πολιτικές, τα διαθέσιμα αποθέματα νερού της χώρας ενδέχεται να μειωθούν κατά 20% ως το 2050.

Στη Βαγδάτη ο 20χρονος Άμπας Νάσερ κάνει μεροκάματα σε οικοδομές. Σήμερα κουβαλά καρότσια με άμμο.

«Η ζέστη μας σκοτώνει», δηλώνει. Εργάζεται 11 ώρες την ημέρες για περίπου 20 ευρώ. Είναι πολύ λίγα, «αλλά αυτός που δεν κάνει τίποτα πεθαίνει από την πείνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Διεθνή / Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε σε σημαντική συνάντηση στο Κρεμλίνο και δεν αποτελεί μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο των G20, γεγονός που εγείρει εικασίες
LIFO NEWSROOM
Ιστορική αλλά διακριτική επίσκεψη αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Διεθνή / Ιστορική αλλά διακριτική η επίσκεψη αλ Σαράα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Οι ΗΠΑ «επιτρέπουν στη Συρία να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός ως προς τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»
LIFO NEWSROOM
Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διεθνή / Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τους ηλικιωμένους επιβάτες, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν ή να μην είναι σε θέση να χειρίζονται ένα smartphone
LIFO NEWSROOM