ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μάχη με δεκάδες πυρκαγιές στην Ισπανία εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα

Μάχη με δεκάδες πυρκαγιές στην Ισπανία λόγω καύσωνα – Φόβοι για τις απώλειες μεταξύ ζώων Facebook Twitter
0

Δεκάδες φωτιές ξέσπασαν στην Ισπανία, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρες, για την εποχή, θερμοκρασίες. 

Στην οροσειρά Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στη Θαμόρα, οι φλόγες κατέστρεψαν τουλάχιστον 25.000 εκτάρια, οδηγώντας σε εκκενώσεις εκατοντάδων σπιτιών σε 18 κοινότητες. 

Αξιωματούχοι εκτάκτων αναγκών, επεσήμαναν χθες πως η σχετική μείωση της θερμοκρασίας τούς βοήθησε ώστε να περιορίσουν τη φωτιά, που έχει χαρακτηριστεί «πραγματικό τέρας». 

Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες πάλεψαν με τις φλόγες που κατέκαψαν τη δασώδη περιοχή της οροσειράς, η οποία θεωρείται ένα από τα φυσικά «διαμάντια» της χώρας. Είναι ένα πυκνοδασωμένο κομμάτι γης του οποίου τα πεύκα προστατεύουν περισσότερα από 70 είδη πουλιών.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό» επεσήμανε ο περιβαλλοντολόγος Σέρχι Γκαρθία, τονίζοντας πως η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, «έχει επηρεαστεί από την καταστροφική φωτιά». 

Η περιοχή έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια και για τη φιλοξενία ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς λύκων στη δυτική Ευρώπη. Είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα ζώα, αλλά ο Γκαρθία επεσήμανε πως το χρονικό πλαίσιο της φωτιάς - ήρθε περί τους δύο μήνες μετά την περίοδο γέννησης των μικρών τους - δείχνει ότι θα είναι σημαντικές. 

«Η πυρκαγιά έπληξε μια περιοχή που λειτουργεί ως αναπαραγωγικός πυρήνας για το είδος αυτό» είπε. «Αν αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι, ίσως τα λυκάκια να είχαν καταφέρει να φύγουν. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρά». 

Περισσότερες από 30 πυρκαγιές

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν «ενοχοποιηθεί» για τις φωτιές στη χώρα. Αξιωματούχοι στην Καταλονία επεσήμαναν το Σάββατο πως ξέσπασαν περισσότερες από 30. 

Στην περιοχή της Ναβάρα εκκενώθηκαν 15 κοινότητες καθώς η μάχη με τις φλόγες αποδείχθηκε δύσκολη και ο ισχυρός άνεμος δεν βοηθούσε στις προσπάθειες κατάσβεσης. 

Συνθήκες καύσωνα έχουν διαμορφωθεί και στη Γαλλία, όπου κατεγράφησαν θερμοκρασίες 42,9 βαθμούς. Στη Γερμανία, οι κάτοικοι τριών χωριών κοντά στο Βερολίνο εκλήθησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω φωτιάς. Στην Ιταλία, η ξηρασία-ρεκόρ οδήγησε αρκετές πόλεις στο να περιορίσουν τη χρήση νερού, ενώ η περιφέρεια της Λομβαρδίας εξέταζε το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Διεθνή / Τραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ διακινεί τη θεωρία ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έγιναν για να «απομακρύνουν την προσοχή από τα νότια σύνορά μας
NEWSROOM
ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η «μαζική επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κολούμπια για την απομάκρυνση όσων διέκοπταν μια ειρηνική διαμαρτυρία
NEWSROOM
Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM