Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που κατέπεσε στο Νεπάλ – Άγνωστη η τύχη των επιβαινόντων

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που κατέπεσε στο Νεπάλ – Άγνωστη η τύχη των επιβαινόντων Facebook Twitter
0

Εντοπίστηκε το κουφάρι του επιβατικού αεροσκάφους που αγνοείτο από χθες, Κυριακή, στο Νεπάλ. Σε αυτό επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους.

«Ομάδα έρευνας και διάσωσης εντόπισε τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους» και «μοιράστηκε φωτογραφία», ενώ «άλλες ομάδες πάνε εκεί για να μάθουμε περισσότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναραγιάν Σιλουάλ μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας φωτογραφία στην οποία είναι διακριτός ο αριθμός του αεροπλάνου της εταιρείας Tara Air (9Ν-ΑΕΤ), σε κομμάτι της ουράς που βρίσκεται πλάι σε άλλα διάσπαρτα συντρίμμια στην πλαγιά βουνού.

Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν σήμερα το πρωί μετά τη διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το δικινητήριο Twin Otter είχε απογειωθεί από την Ποχάρα (κεντροδυτικό Νεπάλ) χθες στις 09:55 (τοπική ώρα· 07:10 ώρα Ελλάδας) προτού χαθεί κάθε επικοινωνία.

Προτού βρεθεί το κουφάρι του αεροσκάφους, ο Ντεβ Ρατζ Σουμπέντι, εκπρόσωπος του αεροδρομίου στην Ποχάρα, είχε πει πως ελικόπτερα και άνδρες του στρατού ξηράς επικέντρωναν τις έρευνές τους σήμερα σε τοποθεσία όπου θεωρούσαν πιθανό να συνετρίβη.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν (...). Δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών. Ελικόπτερα πέταξαν στην περιοχή αλλά δεν ακόμη μπορέσει να προσγειωθούν» είπε.

 

Ο κ. Σουμπέντι εξήγησε πως οι ομάδες έρευνας ακολουθούσαν σήματα GPS, κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων ως τον τόπο της συντριβής.

Σωστικά συνεργεία σάρωναν όλη μέρα χθες, ανεπιτυχώς, αυτή την ορεινή, πολύ δυσπρόσιτη περιοχή του δυτικού Νεπάλ, με τα πόδια και με ελικόπτερα.

Η Tara Air είναι θυγατρική της Yeti Airlines, ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που εξυπηρετεί πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ. Το αεροσκάφος της που κατέπεσε είχε τεθεί σε υπηρεσία τον Απρίλιο του 1979, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24.

Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς μεταφέρει τουρίστες, περιπατητές, αλπινιστές, καθώς και εμπορεύματα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση οδικώς είναι δύσκολη.

Όμως η φτωχή χώρα των Ιμαλαΐων έχει κάκιστο ιστορικό ως προς την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς η εκπαίδευση των πιλότων και η συντήρηση των αεροπλάνων γίνονται με ανεπαρκή τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την είσοδο αεροσκαφών όλων των αεροπορικών εταιρειών του Νεπάλ στον εναέριο χώρο της για λόγους ασφαλείας.

Στην ασιατική χώρα βρίσκονται, εξάλλου, ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο, ανάμεσα σε χιονισμένα βουνά.

Τον Μάρτιο του 2018, αεροσκάφος της US-Bangla Airlines (Μπανγκλαντές) συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Κατμαντού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 51 από τους 71 επιβαίνοντες. Την επόμενη χρονιά, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο χτύπησε δύο ελικόπτερα λόγω σφάλματος κατά την απογείωση.

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ έγινε το 1992: Aibus A300 της Pakistan International Airlines με 167 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Κατμαντού. Δεν επέζησε κανείς.

Δύο μήνες νωρίτερα, αεροσκάφος της Thai Airways συνετρίβη στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα 113 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τον Μάιο, άρχισε να λειτουργεί το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Νεπάλ, στην Μπαϊραχάουα. Μέσω αυτού θα μπορούν θα μεταβαίνουν πολλοί προσκυνητές στον τόπο γέννησης του Βούδα, στο Λουμπίνι. Το έργο, κόστους 76 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να επιτρέψει να αποσυμφορηθεί το διεθνές αεροδρόμιο της Κατμαντού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM