Ερντογάν: Αναγκαίες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία – «Προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο»

Ερντογάν: Αναγκαίες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία – «Προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» Facebook Twitter
0

Για «σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) επισήμανε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Συμβουλίου που παραθέτει το πρακτορείο Anadolu, ότι  «Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί συμμαχίες που πρέπει να γίνουν με κατανόηση συνεργασίας, και η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας ήταν ασυμβίβαστη και θα συνεχιστεί».

Στην ίδια διακήρυξη προαναγγέλλονται και στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα νότια σύνορά της με την Συρία, οι οποίες όπως αναφέρεται, δεν στοχεύουν την κυριαρχία των γειτόνων της, αλλά είναι απαραίτητες για την τουρκική ασφάλεια.

Η διακήρυξη της MGK ακολούθησε τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορά της για να επεκτείνει τις ασφαλείς ζώνες βάθους 30 χιλιομέτρων και να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές απειλές που περιέγραψε εκεί.

«Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα και στο μέλλον για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των γειτόνων μας», ανέφερε μετά από τρίωρη συνάντηση, υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Οποιεσδήποτε επιχειρήσεις αναμένεται να στοχεύουν στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει αρκετές εισβολές από το 2016, με στόχο κυρίως τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG).

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως όμοιο του PKK. Χαρακτηρίζει και τις δύο ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Το YPG αποτελεί βασικό στοιχείο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Κούρδων, στον οποίο βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Με πληροφορίες του Anadolu/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM