Aντισυλληπτικό χάπι για άνδρες θα είναι έτοιμο για δοκιμές σε δύο μήνες

Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες θα είναι έτοιμο για δοκιμή σε δύο μήνες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σύμφωνα με τους επιστήμονες με βάση δεδομένα από πειραματική χρήση σε ποντίκια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που δημιούργησαν το φάρμακο, ισχυρίζονται ότι οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιούλιο. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πρόκειται για ένα μη ορμονικό χάπι, με την ιατρική ονομασία YCT529, που εμπόδισε το 99% των κυήσεων σε ποντίκια κατά τη διάρκεια δοκιμών και ως εκ τούτου τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας με το γυναικείο αντισυλληπτικό φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προκάλεσε ορατές παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους και τα αρσενικά ποντίκια μπόρεσαν να αποκτήσουν νεογνά τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή της χορήγησης.

Η επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών και καθηγήτρια φαρμακευτικής χημείας Γκούντα Γκεόργκ, ανέφερε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να εισαχθεί δοκιμαστικά σε ανθρώπους «το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Τόνισε επίσης ότι οι προηγούμενες δοκιμές έδειξαν πως είχε το «επιθυμητό αποτέλεσμα» σε ποντίκια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένουν «βιώσιμα και υγιή». «Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτήν την ανάλυση γιατί πρόκειται για ποντίκια και όχι για ανθρώπους αλλά παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν πολύ, πολύ υποσχόμενο», είπε.

Τα περισσότερα από τα φάρμακα που υπόκεινται σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην τεστοστερόνη, εμποδίζοντας την ανδρική σεξουαλική ορμόνη να παράγει υγιή σπερματοζωάρια. Οι γιατροί λένε, ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός  της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αύξηση της χοληστερόλης.

Το YCT529 στοχεύει τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-a), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού σπέρματος. Όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε ποντίκια από το στόμα για τέσσερις εβδομάδες, «μείωσε δραματικά» τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, είπαν οι ερευνητές.

Η Your Choice Therapeutics , κατασκευαστής του χαπιού, λέει ότι σκοπεύει να φέρει την επανάσταση στην αντισύλληψη, θα υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άδεια έναρξης των δοκιμών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή καθώς και η ηλικία τους δεν αποκαλύφθηκαν.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM