Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση σε δεξαμενές πετρελαίου- Με ελικόπτερα, στο ρωσικό Μπέλγκοροντ

Φωτιά σε δεξαμενές πετρελαίου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε με ελικόπτερα σε δεξαμενές πετρελαίου στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ. 

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι διέπραξε την επίθεση. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπέλγκοροντ, στη Ρωσία, δήλωσε ότι νωρίς το πρωί της Παρασκευής δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 πέρασαν τα σύνορα πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτόξευσαν ρουκέτες σε πετρελαϊκή εγκατάσταση, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις αναφορές περί εμπλοκής της χώρας του στην επίθεση, καθώς δεν έχει στρατιωτικές πληροφορίες, σύμφωνα με το Reuters. 

Ανάλογη ήταν και η στάση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. «Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή διενεργεί μια αμυντική επιχείρηση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για κάθε καταστροφή στο ρωσικό έδαφος. Δεν θα επιβεβαιώσω, ούτε θα διαψεύσω αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτιούζιανικ. 

Στην Ουκρανία αρκετοί σχολίασαν ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι προβοκάτσια με στόχο να δικαιολογήσει μια ρωσική κινητοποίηση ή για να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενίσχυσε αυτές τις φήμες, λέγοντας ότι η επίθεση θα μπορούσε να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτό που συνέβη σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως δημιουργία συνθηκών που είναι επαρκείς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ. 

Βίντεο που αναρτήθηκε στο VKontakte και επαληθεύτηκε από τους New York Times δείχνει δύο ελικόπτερα να πετούν σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στην ανατολική πλευρά της πόλης. Αν και δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί αν τα δύο ελικόπτερα ήταν ουκρανικά, το βίντεο επιβεβαιώνει ότι μία αεροπορική επίθεση προκάλεσε τη φωτιά στην εγκατάσταση, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. 

«Η φωτιά στη δεξαμενή πετρελαίου ήταν αποτέλεσμα επίθεσης από δύο ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, που μπήκαν σε ρωσικό έδαφος πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο», δήλωσε ο κυβερνήτης του Βέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ και συμπλήρωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. «Οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά το ταχύτερο δυνατόν. Δεν υπάρχει απειλή για τους κατοίκους», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από NYT, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM