«Κλειδώνουν» τα μέτρα για την ακρίβεια

Κόσμος περπατά στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Φωτ: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για να προσδιοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και ο μηχανισμός για την συγκράτηση των τιμών για τα καύσιμα. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και το χθεσινό Eurogroup, όπου και οι ΥΠΟΙΚ σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες προκειμένου να φρεναριστεί το κύμα ακρίβειας.

  • Χορήγηση βοηθήματος, όχι μόνο στους πιο αδύναμους.
  • Τιμές καυσίμων
  • Επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επιταγή ακρίβειας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο υπάρχει η «επιταγή ακρίβειας», όπως θα χαρακτηριστεί και θα αφορά τουλάχιστον 1 εκατ. πολίτες, με το ύψος της να ανέρχεται στα 200-300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Επιστροφή» στα καύσιμα

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει επιδότηση καυσίμων, κάτι που θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Στο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να προσδιοριστεί ο τρόπος επιδότησης των δικαιούχων. Το επιτελείο στρέφεται στη δημιουργία πλατφόρμας που θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για όσα καύσιμα αγοράσουν.

Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με επιδότηση λογαριασμών

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι, λοιπόν έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM