Πολλοί πετούν πλέον «αναγκαστικά» με λίαρ τζετ με χρεώσεις από 2.500 ευρώ την ώρα

Πολλοί πετούν «αναγκαστικά» με λίαρ τζετ με χρεώσεις από 2.500 ευρώ την ώρα Facebook Twitter
Unsplash
0

Λιγότερες πτήσεις, περικοπές σε πολλές αεροπορικές εταιρείες. Η πανδημία επηρέασε σε ακραίο βαθμό τον τομέα των αερομεταφορών.

Τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν ειδικά για τα αεροπορικά ταξίδια την περίοδο της πανδημίας ανάγκασαν πολλούς πλούσιους επιβάτες - κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών - να αναζητήσουν εναλλακτικές για τα συχνά ταξίδια τους. Έτσι, σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά αεροσκάφη. 

Το να μπορείς να επιλέξεις πότε, πώς και με ποιον θέλεις να πετάξεις ήταν κάποια από τα στοιχεία που έδωσαν ώθηση στον τομέα των λίαρ τζετ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των θέσεων επιβατών μειώθηκε στο μισό το 2020 σε σχέση με τα στοιχεία προ πανδημίας - αυτό αντιστοιχεί σε δυόμισι εκατομμύρια λιγότερες θέσεις. Εταιρείες ιδιωτικών αεροσκαφών έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το κενό που προέκυψε στην αγορά.

Η πανδημία ανάγκασε πολλούς να αλλάξουν τρόπο πτήσης 

Ο Ντομινίκ Σίλερ, διευθυντής λειτουργικών συστημάτων στην εταιρία Magnum FBO Austria εκτιμά: «Σε καιρούς σαν κι αυτούς ορισμένα δρομολόγια δεν είναι πια διαθέσιμα ή δεν ταιριάζουν με τα προγράμματα στελεχών ή πολιτικών και άλλων αξιωματούχων που πρέπει να ταξιδεύουν συχνά. Επίσης οικογένειες που πάνε διακοπές δεν έχουν άλλον τρόπο πια να φτάσουν στον προορισμό τους» 

Ανάλογα με το μέγεθος του αεροσκάφους, το κόστος μιας τέτοιας πτήσης με ιδιωτικό τζετ ζετ ξεκινά από τα 2.500 ευρώ την ώρα. Για παράδειγμα μια τέτοια πτήση τσάρτερ για πέντε άτομα από το Παρίσι μέχρι την Φρανκφούρτη, αλέ ρετούρ, θα κόστιζε περίπου 7.500 ευρώ (για μιάμιση ώρα πτήσης).

Εάν ταξίδευαν business class, θα πλήρωναν 5.000 ευρώ. Ωστόσο στην τιμή αυτή πρέπει να προστεθεί ο μεγάλος χρόνος αναμονής στο αεροδρόμιο εξαιτίας των μέτρων προστασίας και των ελέγχων για τον κορωνοϊό. Με τις ιδιωτικές πτήσεις υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου, ενώ πολλοί επαγγελματίες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν και για επαγγελματικές συναντήσεις. 

Εκτόξευση της ζήτησης μέσα σε ένα χρόνο 

Μόνο μέσα στο Νοέμβριο του 2021 ο αριθμός των ιδιωτικών τζετ που μισθώθηκαν από επιχειρηματίες αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Παράλληλα όμως αυξήθηκε και η πίεση προς τις εταιρείες λίαρ τζετ να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Όπως παρατηρεί ο Μάνουελ Γκούστερερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OysterJet: «Για την ώρα δυσκολευόμαστε να βρούμε ιδιωτικά τζετ εξαιτίας της πανδημίας. Ως χειριστές αεροσκαφών και ως αεροπορικές εταιρείες με ειδίκευση στις επαγγελματικές πτήσεις, πρέπει να καταλάβουμε ότι η αγορά έχει ελλείψεις: δεν υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη ‘second hand’, ενώ οι νέες παραγγελίες χρειάζονται πλέον δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν» 

Προς το παρόν η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και στην Ευρώπη ενδέχεται να οδηγήσει και εδώ σε αύξηση της ζήτησης. 

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή στη Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν την ικανοποιεί η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με Ισραήλ

Διεθνή / Ανατροπή στη Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν την ικανοποιεί η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με Ισραήλ

Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά την αποδοχή της από το Ισραήλ - Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα με δεκάδες νεκρούς καθημερινά
LIFO NEWSROOM