Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα γιγάντια πάντα είναι ασπρόμαυρα

Πάντα κοιμάται Facebook Twitter
Pixabay/Cimberley
0

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν τον λόγο που τα πάντα έχουν ασπρόμαυρο τρίχωμα και όπως φαίνεται βρήκαν την απάντηση.

Λοιπόν, μετά από ανάλυση φωτογραφιών 15 άγριων πάντα κατά τη διάρκεια επτά ετών, μια ομάδα ερευνητών από τρεις διαφορετικές χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπρόμαυρη γούνα είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη μορφή καμουφλάζ γι’ αυτά.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Scientific Reports και όπως υποστηρίζουν ότι όλα έχουν να κάνουν με την προστασία των τριχών τους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, την Κινεζική Ακαδημία

Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Jyvaskyla στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι ο χρωματισμός μπορεί να τους βοηθά να αποφύγουν τα αρπακτικά όπως λεοπαρδάλεις, τίγρεις και ασιατικά άγρια σκυλιά.

«Η μαύρη γούνα αναμειγνύεται σε σκούρες αποχρώσεις και κορμούς δέντρων, ενώ η λευκή γούνα ταιριάζει με το φύλλωμα και το χιόνι όταν υπάρχει, και οι ενδιάμεσοι τόνοι της γούνας ταιριάζουν με βράχους και έδαφος», έδειξαν τα ευρήματά τους.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μπαλώματα στη γούνα τους μπορεί να μπερδέψουν τα αρπακτικά, καθιστώντας το σχήμα τους πιο δύσκολο να εντοπιστεί και επομένως αποθαρρύνοντας μια πιθανή επίθεση.

Ο Δρ Ossi Nokelainen, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα σπάνια φωτογραφικά στοιχεία μας επέτρεψαν να εξετάσουμε την εμφάνιση του γιγάντια πάντα στο φυσικό του περιβάλλον για πρώτη φορά. Με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης ανάλυσης εικόνων, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εικόνες σαν τα πάντα να είχαν δει τον θηρευτή τους».

Με πληροφορίες BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM