ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 4,8% τον Νοέμβριο -Τα αγαθά «φωτιά» για τους καταναλωτές

Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 4,8% τον Νοέμβριο -Τα αγαθά «φωτιά» για τους καταναλωτές Facebook Twitter
0

Εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός των Νοέμβριο, αγγίζοντας το 4,8% και βάζοντας φωτιά στα πορτοφόλια και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι εκρηκτικές. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο. 

Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 4,8% τον Νοέμβριο -Τα αγαθά-φωτιά για τους καταναλωτές Facebook Twitter

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

H αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 4,8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
  • 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 4,8% τον Νοέμβριο -Τα αγαθά-φωτιά για τους καταναλωτές Facebook Twitter
Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 4,8% τον Νοέμβριο -Τα αγαθά-φωτιά για τους καταναλωτές Facebook Twitter

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.
  • 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο εναρμονισμένος δείκτης του μηνός Νοεμβρίου 2021 αυξήθηκε κατά 4%. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή δηλαδή τον πληθωρισμό που  συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τον ήθελαν στο 4,3%. Η χώρα μας ήταν έτσι στην 13η θέση μεταξύ 27 κρατών - μελών, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 4,9%.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM