Πούτιν: Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεών μας

Πούτιν: Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη - Πηγή: Eurokinissi.
0

Στο Σότσι της Ρωσίας συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον δεύτερο στη συνέντευξη Τύπου να αναφέρεται εκτενώς σε σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για «περιεκτικές και αποτελεσματικές συνομιλίες» επισημαίνοντας με ικανοποίηση ότι «οι ρωσοελληνικές σχέσεις δε χάνουν τον ρυθμό τους και ενισχύονται προς όλες τις κατευθύνσεις». 

Σε ότι αφορά τη διεθνή ατζέντα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, τα Βαλκάνια, και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, για το κυπριακό διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτά ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου του Interfax σχετικά με την παρουσίαση θετικών διμερών σχέσεων τη στιγμή που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ [την ΕΕ και το ΝΑΤΟ] δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μας και ελπίζω ότι στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας ώστε να παίξουν ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με αυτά τα δύο μπλοκ». 

«Η Ελλάδα ήταν επί σειρά δεκαετιών, στο μέτρο του εφικτού, υπέρ μιας ισορροπημένης λογικής στάσης για τη συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ [...] Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ πρόκειται για ένα στρατιωτικό μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή με τη Ρωσία […] εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση και πιστεύουμε ότι σε αυτό το πνεύμα θα βοηθήσει και η Ελλάδα» τόνισε.


Παράλληλα, ο κ. Πούτιν μίλησε και για την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα λέγοντας ότι «το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%». Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Για την παροχή ενέργειας μέσω φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είπε πως είναι μια προκλητική ερώτηση, υπογράμμισε πως η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλειά της. «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων εκεί» προσέθεσε και σημείωσε: Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουσθούν αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα (ΝΑΤΟϊκά) αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε γι' αυτό. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας — Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι

Διεθνή / Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας - Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι

Η συνάντηση, αν και δεν έφερε τις μεγάλες εξαγγελίες που ήλπιζε το Κίεβο, έδειξε ότι οι δύο ηγέτες επιχειρούν να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Διεθνή / Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Η Ευρώπη επαναχαράσσει τον ενεργειακό της χάρτη: ποια κράτη εξάγουν και ποια εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, πώς επηρεάζει η πράσινη μετάβαση και γιατί η Γαλλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM