Tα γλυκά της πόλης: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Τα γλυκά είναι το μεγάλο δίλημμα στην Κουκουβάγια, οπότε καλύτερα ο καθένας να πάρει την ευθύνη της επιλογής του.
0

Κουκουβάγια

Από τα Χανιά στην Αθήνα, μια γλυκιά διαδρομή που γράφει ιστορία.

Αν έχεις πάει στα Χανιά, ξέρεις. Αν δεν έχεις πάει, τότε σίγουρα έχεις ακούσει. Η Κουκουβάγια είναι το γλυκοπωλείο must-visit στην περιοχή – πάει παρέα με τα αξιοθέατα, μόνο που έχει να σου προσφέρει λαχταριστές γεύσεις και μια θέα συγκλονιστική. Άλλωστε, χάρη σε αυτήν πήρε και το όνομα που πρώτοι έδωσαν οι Γερμανοί στην περιοχή την περίοδο του πολέμου. Ναι, αν αρχίσεις να μιλάς για την Κουκουβάγια, θα πρέπει να μπλέξεις το ταξίδι στα Χανιά, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας. Και κάπου εκεί θα συναντήσεις τον Χρήστο, τον Αριστείδη, τον Γιώργο και την Άλμα, η οποία μετέφερε στην Κουκουβάγια το πάθος της για τη ζαχαροπλαστική, συνδυασμένο με την έμπνευση από τα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Με πρώτο και εμβληματικό το Ζουμερό, ένα αφράτο κέικ βουτηγμένο σε πλούσιο, ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι γαρνιρισμένο με σαντιγί –που από το 1977 έχει ταυτιστεί με το όνομα αυτού του γλυκοπωλείου–, η Κουκουβάγια έχει να παρουσιάσει μοναδικές δημιουργίες που θα απολαύσεις στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης. Ή μάλλον θα τις απολαύσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, αφού στη φιλοσοφία αυτού του μοντέρνου γλυκοπωλείου είναι να πάρεις μαζί σου τις αγαπημένες σου γεύσεις μέσα σε ειδικά μελετημένες συσκευασίες, που φροντίζουν για τη μεταφορά τους.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter

Όσο για τα γλυκά, αυτά είναι το μεγάλο δίλημμα, οπότε καλύτερα ο καθένας να πάρει την ευθύνη της επιλογής του. Η Ερασμία είναι ένας συνδυασμός σοκολατένιου υγρού κέικ και κρέμας πορτοκαλιού. Η Μερόπη είναι ένα δροσερό γλυκό ψυγείου τριών στρώσεων με σοκολάτα, λευκή κρέμα, αμαρέτο και αμύγδαλα. Το Ιγκλού έχει βάση από παντεσπάνι και κρέμα σοκολάτας καλυμμένη από μια δροσερή κρέμα βανίλιας, κι αυτές είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις που θα βρεις στην Κουκουβάγια. Γιατί εδώ το γλυκό δημιουργεί τη δική του ιστορία που ξεκινά από την Κρήτη και φτάνει στην Αθήνα για να γίνει μια νέα απολαυστική, on the go εμπειρία.

Σκουζέ 1, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3318700, Facebook: koukouvayadesserts, Instagram: koukouvaya_athens

Eleesian chocolates

Η σοκολάτα αναδεικνύεται σε βασίλισσα της γευστικής απόλαυσης.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter

Η σοκολάτα είναι ίσως μία από τις γεύσεις που βασιλεύει όταν μιλάμε για αληθινή απόλαυση, αλλά σοκολάτα από σοκολάτα διαφέρει. Το όνομα Eleesian έρχεται να πάρει τα σκήπτρα, προσφέροντας εκδοχές που δεν μοιάζουν με καμία άλλη. Αυτή είναι η ανωτερότητα της σοκολάτας προέλευσης, μιας σοκολάτας που παρασκευάζεται από κόκκους κακάο, οι οποίοι καλλιεργούνται σε μια συγκεκριμένη χώρα, περιοχή ή ακόμα και σε μια συγκεκριμένη φυτεία (κτήμα), προσφέροντας την ποιότητα της single origin ή single estate ποικιλίας που κάνει όλη τη διαφορά. Γιατί αυτές οι σοκολάτες έχουν μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά και αποτελούν μια απόλαυση που δεν μοιάζει με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Η Eleesian επιλέγει τις ανώτερες ποικιλίες από διαφορετικούς προορισμούς συγκομιδής κακάου και τις συνδυάζει με φυσικά υλικά σε αναπάντεχες συνταγές, ώστε να δημιουργήσει μια σειρά από σοκολάτες που αλλάζουν την εμπειρία αυτής της γεύσης. Must try τα σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα Ουγκάντα 78% και Μπελίζ 75%, η σοκολάτα γάλακτος Άγιος Δομήνικος 46% και Περού 39% με καφέ και πραλίνα. Στις πλάκες σοκολάτας προτείνουμε μαύρη σοκολάτα Μαδαγασκάρης 64% με καραμέλα σμέουρο και την Εκουαδόρ 70% με ρούμι, λάιμ και σοκολάτα γάλακτος Περού 39% με καραμελωμένους κόκκους ρυζιού και μπαχαρικά. Εξαιρετική επιλογή και τα σοκολατάκια με γκανάς λευκής σοκολάτας, καραμέλα - βανίλια και σόγια σος, που θα σε κάνουν να αντιληφθείς το μεγαλείο αυτής της ξεχωριστής εμπειρίας.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter

Μπορείς να ζήσεις το γαστρονομικό ταξίδι στον κόσμο της σοκολάτας στη μοναδική σοκολατερί που βρίσκεται στο 140 της λεωφόρου Κηφισίας, ένα σημείο που φιλοξενεί τη βασίλισσα της απόλυτης γευστικής απόλαυσης.

Λεωφ. Κηφισίας 140, 210 0102334, www.eleesian.gr, Facebook: Eleesian, Instagram: eleesian_athens

Σκούφος

Λαχταριστές στιγμές για όλη την ημέρα στον Βύρωνα.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σε μια γωνία στην πλατεία Αγίου Λαζάρου στον Βύρωνα υπάρχει ένα ιδιαίτερο μαγαζί. Βλέποντας τα υπέροχα λουλούδια που το πλαισιώνουν, σου δημιουργείται η ανάγκη να το δεις από κοντά. Οι μυρωδιές που έρχονται από μέσα σε κάνουν να θες να μπεις μέσα. Κι όταν μπεις, αντικρίζεις έναν χώρο βγαλμένο από άλλη εποχή. Ίσως Ιταλία; Ίσως Γαλλία; Ή μήπως το σπίτι της γιαγιάς σου;

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η βιτρίνα με τα υπέροχα γλυκά του Σκούφου. Η ποικιλία, απίστευτη. Φρεσκοψημένες τάρτες, λαχταριστά τριώροφα cakes, παραδοσιακά σιροπιαστά, τιραμισού, τσιζκέικ σε όποια γεύση μπορείς να φανταστείς. Αλλά οι γευστικές εκπλήξεις δεν τελειώνουν εκεί. Ο Σκούφος προσφέρει πολλά ακόμα. Εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις είναι οι περίφημοι λουκουμάδες, μια συνταγή που μετρά περισσότερα από 60 χρόνια και περνάει από γενιά σε γενιά. Και δεν μιλάμε μόνο για τους κλασικούς –που παραμένουν σταθερή αξία– αλλά και για μοναδικές συνταγές προφιτερόλ, λέμον πάι, μπανόφι ή πάβλοβα. Και παρότι η ανάγκη για γλυκό γεννιέται αβίαστα, οι αλμυρές επιλογές έρχονται να σε βάλουν σε δίλημμα ή απλώς να προηγηθούν.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον κατάλογο θα βρεις πεντανόστιμες συνταγές brunch, από κρουασάν και πανκέικ μέχρι λαχταριστό Croque Μadame αλλά και προτάσεις για κάθε ώρα της ημέρας και κάθε γούστο. Άλλωστε, ο Σκούφος είναι ακριβώς αυτό, ένα all-day στέκι για όσους αγαπάνε τους καλαίσθητους χώρους και τις ιδιαίτερες γεύσεις. Παραγγέλνοντας έναν ζεστό καφέ, θα βολευτείς στις βελούδινες πολυθρόνες και θα τα δοκιμάσεις όλα. Ο Skoufos Vyronas είναι καθημερινή λατρεία που δεν αποχωρίζεσαι.

Κωνσταντιλιέρη 2-10, 211 1184572, Βύρωνας, Facebook: Skoufos.Vyronas, Instagram: skoufos.vyronas

Βαφλάδικο

Το στέκι της βάφλας που έλειπε από τη Νέα Ερυθραία.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όταν έχεις πολυετή εμπειρία στην απαιτητική θέση του μάγειρα, δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να πετύχεις. Ο Παναγιώτης και η Μιμή το αποδεικνύουν καθημερινά αυτό μέσα από το δικό τους πρότζεκτ που υμνεί τη βάφλα. Το Βαφλάδικο έχει γίνει το καλύτερο στέκι βάφλας στη Νέα Ερυθραία. Κι όταν λέμε βάφλα, δεν εννοούμε αυτό που σου έρχεται πρώτα στο μυαλό. Γιατί εδώ το παιχνίδι παίζεται αλλιώς!

Στο Βαφλάδικο πρωταγωνιστεί το Bubble Waffle, μια μοναδική αλμυρή βάφλα που τη γεμίζεις με υλικά της επιλογής σου, σαν να ήταν σάντουιτς. Είτε πριν από την απογευματινή σου έξοδο είτε μετά το τελευταίο σου πότο, δεν υπάρχει κάτι πιο γευστικό και χορταστικό από αυτή την αλμυρή βάφλα. Αν, βέβαια, είσαι βιαστικός και θέλεις να τσιμπολογήσεις κάτι γρήγορα, τότε πρέπει να δοκιμάσεις τα αλμυρά βαφλάκια με τυρί και ζαμπόν που τρώγονται στο χέρι, χωρίς να λερώνεσαι, όπως οποιοδήποτε άλλο street food. Φυσικά, οι λάτρεις της γλυκιάς βάφλας θα την απολαύσουν με ένα σωρό διαφορετικούς συνδυασμούς. Must try η πρόταση με soft ice cream, που δεν θα βρεις αλλού.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όλες οι λαχταριστές γεύσεις φιλοξενούνται σε έναν πανέμορφο χώρο με βιομηχανικό natural στυλ και eco friendly φιλοσοφία. Οι συσκευές, ο τρόπος παραγωγής και η λειτουργία του μαγαζιού είναι «πράσινα», κάτι που σε κάνει να τον αγαπάς ακόμη περισσότερο. Ο Παναγιώτης και η Μιμή επανασυστήνουν τη βάφλα με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, δίνοντάς της υπέροχες γεύσεις, όπως καθετί που φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι.

Πατριάρχου Γρηγορίου 4Ε, Νέα Ερυθραία, Facebook: vafladiko, Instagram: βαφλάδικο

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ