Microsoft: Η Ρωσία πίσω από το 58% των «κρατικών» κυβερνοεπιθέσεων που έχουν εντοπιστεί

Microsoft: Η Ρωσία πίσω από το 58% των κρατικών κυβερνοεπιθέσεων που έχουν εντοπιστεί Facebook Twitter
AP
0

Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες «κρατικές» κυβερνοεπιθέσεις που εντοπίστηκαν από τη Microsoft τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας.

Όπως αποκάλυψε η Microsoft, οι ρωσικές επιθέσεις ανέρχονται στο 58%, στοχεύοντας κυρίως σε κυβερνητικές υπηρεσίες και think tank στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ακολουθεί η Ουκρανία, η Βρετανία και τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα της επίθεσης στην εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, όπου οι χάκερς παραβίασαν κυρίως επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, αύξησε επίσης το ποσοστό επιτυχίας των ρωσικών χάκερ στο 32% τη χρονιά μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με 21% τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η Κίνα, από την άλλη βρίσκεται πίσω από λιγότερες από 1 στις 10 κρατικές προσπάθειες hacking που εντόπισε η Microsoft, αλλά πέτυχε στο 44% των περιπτώσεων να εισβάλει σε στοχευμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έκθεση ψηφιακής άμυνας, της Microsoft, η οποία καλύπτει από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο 2021.

Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης τις επιθέσεις ransomware ως σοβαρή και αυξανόμενη απειλή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι η πιο στοχευμένη χώρα. Επλήγη τριπλάσιες φορές σε σχέση με το επόμενο στόχο-κράτος. Οι επιθέσεις ransomware είναι εγκληματικές και έχουν οικονομικό κίνητρο, διευκρινίζει η Microsoft.

Αντίθετα, το hacking που «στηρίζεται» από το κράτος, αφορά κυρίως στη συλλογή πληροφοριών, είτε για εθνική ασφάλεια είτε για εμπορικό ή στρατηγικό πλεονέκτημα και έτσι γενικά είναι ανεκτό από τις κυβερνήσεις.

Η έκθεση της Microsoft, η οποία συνεργάζεται στενά με τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον, δεν αφορά στις κυβερνητικές παραβιάσεις των ΗΠΑ.

Η παραβίαση της SolarWinds προκάλεσε τέτοια αμηχανία στην αμερικανική κυβέρνηση, που ορισμένοι γερουσιαστές της Ουάσιγκτον ζήτησαν κάποιου είδους αντίποινα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δυσκολεύτηκε να χαράξει μια κόκκινη γραμμή για το ποια είναι η επιτρεπτή διαδικτυακή δραστηριότητα.

Έχει εκδώσει αόριστες προειδοποιήσεις στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον πιέσει να καταπολεμήσει διαδικτυακούς «εγκληματίες» ransomware, αλλά αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Συνολικά, το hacking «υποστηριζόμενο» από κρατικές υπηρεσίες έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 10% -20%, δήλωσε η Cristin Goodwin, επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακής Ασφάλειας της Microsoft.

Η Goodwin βρίσκει τους «γεωπολιτικούς στόχους» της Κίνας στην πρόσφατη κυβερνο-κατασκοπεία της ιδιαίτερα αξιόλογους, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης υπουργείων εξωτερικών σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Παράλληλα, τα ευρήματα διαψεύδουν ως ξεπερασμένη οποιαδήποτε συμβατική αντίληψη ότι τα ενδιαφέροντα των κινέζων κυβερνοκατασκοπών περιορίζονται στη διάρρηξη που αφορά σε πνευματική ιδιοκτησία.

Για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, η Βόρεια Κορέα ήταν δεύτερη ως χώρα προέλευσης με 23%, ακολουθεί η Κίνα, όπου μειώθηκαν οι επιθέσεις από το 12% στο 8%.

Αλλά ο όγκος των επιθέσεων και η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το ποσοστό αποτυχίας της Βόρειας Κορέας στον τομέα του phishing και της στοχοποίησης ατόμων, συνήθως με παγιδευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν στο 94% το προηγούμενο έτος, όπως διαπίστωσε η Microsoft.

Μόνο το 4% όλων των κρατικών παραβιάσεων που εντόπισε η Microsoft είχε μία στοχευμένη κρίσιμη υποδομή, σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, με τους Ρώσους πράκτορες να ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο για αυτήν, από ότι Κινέζοι και Ιρανοί.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε η παραβίαση στη SolarWinds τον Δεκέμβριο, οι Ρώσοι επέστρεψαν για να επικεντρωθούν κυρίως σε κυβερνητικές υπηρεσίες, που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την εθνική ασφάλεια.

Ακολουθούν τα think tank και μετά η υγειονομική περίθαλψη, με στόχο οργανισμούς που αναπτύσσουν και δοκιμάζουν εμβόλια και θεραπείες κατά του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Στην έκθεση, η Microsoft αναφέρει πως το 92% της ρωσικής δραστηριότητας που εντοπίστηκε, προήλθε από την ελίτ ομάδα χάκερ στην ρωσική υπηρεσία ξένων πληροφοριών SVR, πιο γνωστή ως Cozy Bear.

Η Cozy Bear, την οποία η Microsoft αποκαλεί Nobelium, ήταν πίσω από το χακάρισμα της SolarWinds, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί για το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και του οποίου η ανακάλυψη έφερε σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον.

Μεταξύ των κυβερνητικών οργανισμών των ΗΠΑ που υπέστησαν σοβαρά πλήγματα ήταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο οι Ρώσοι χάκερς αφαίρεσαν το 80% των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά δικηγορικά γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες του AP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM