Ερντογάν: Με τον Πούτιν μιλήσαμε για μαχητικά αεροπλάνα και υποβρύχια

Ερντογάν για F-35: «Ή θα μας δώσουν τα αεροπλάνα μας ή θα μας επιστρέψουν τα χρήματα» Facebook Twitter
AP
0

Η Τουρκία σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση για την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των F-35, πιθανώς κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησης της G20 τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στο Σότσι είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει «επιστροφή» από τη συμφωνία με τη Ρωσία για την απόκτηση των προηγμένων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Αυτή η συμφωνία οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας-μέλος του ΝΑΤΟ- από το διεθνές πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη συνάντηση της G-20 στη Ρώμη για να συζητήσουν για τα F-35, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε κάνει η Τουρκία πριν απομακρυνθεί από το πρόγραμμα.

Μια άλλη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη της Σκωτίας, είπε ο Ερντογάν.

«Πραγματοποιήσαμε μια πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τι θα γίνει με αυτό;» είπε ο Ερντογάν. «Δεν κερδίσαμε - και δεν κερδίζουμε - εύκολα αυτά τα χρήματα. Είτε θα μας δώσουν τα αεροπλάνα μας ή θα μας δώσουν τα χρήματα».

Ερωτηθείς για τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει επιπλέον συστήματα S-400 παρά τις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν απάντησε πως «Η διαδικασία των S-400 συνεχίζεται. Δεν υπάρχει επιστροφή». Τα σχόλιά του μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι ειδήσεων NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 ενώ ακολούθησαν κυρώσεις, όταν η χώρα αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 πριν από δύο χρόνια.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται έντονα στα μέλη του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των F-35.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα εξαρτήματα των S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, χωρίς να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν κίνδυνο.

Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα επικεντρώθηκαν σε βήματα που θα εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών για κινητήρες αεροσκαφών, μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί στην κατασκευή του δεύτερου και του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας και μιας πλατφόρμας διαστημικής εκτόξευσης, όπως είπε.

Ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Σότσι για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, όπου η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση.

Η Ρωσία είναι ο κύριος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ομάδες που έχουν αγωνιστεί για να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο, ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα έχουν συνεργαστεί στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας - το τελευταίο προπύργιο των ανταρτικών δυνάμεων - και στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης για τη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτός και ο Πούτιν συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ιντλίμπ.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Διεθνή / Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Ο Αυστραλός ηθοποιός μιλά για την αποκάλυψη ότι φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας, και πώς αυτή η γνώση επηρέασε τις επιλογές του
LIFO NEWSROOM
Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM