Σαουδική Αραβία: Στην προϊστορική περίοδο ανήκουν τα αρχαία ανάγλυφα από καμήλες σε φυσικό μέγεθος

Σαουδική Αραβία: Αρχαία ανάγλυφα καμήλας χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή Facebook Twitter
phys.org
0

Μια σειρά από αρχαία ανάγλυφα, λαξευμένα στους βράχους της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, που απεικονίζουν καμήλες σε πραγματικό μέγεθος, είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πρόκειται για δημιουργίες της προϊστορικής περιόδου.

Το 2018, όταν οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σχεδόν δώδεκα ανάγλυφων, υπήρχε το ερώτημα ποιος δημιούργησε το λεγόμενο «Site Camel», γιατί και πότε.

Ενώ η τέχνη στους βράχους ήταν σύνηθες φαινόμενο σε ολόκληρη την περιοχή, δεν υπήρχε τίποτα τόσο εντυπωσιακό όσο αυτά τα μνημειώδη γλυπτά.

Όταν τα γλυπτά ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2018, οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Αυτό βασίστηκε στην ομοιότητά τους με τα ανάγλυφα, που υπάρχουν στη αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία.

Αλλά μια νέα μελέτη τοποθετεί την ηλικία τους πιο παλιά, 7.000 και 8.000 περίπου.

Η ακριβής χρονολόγηση των σκαλιστών γλυπτών αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές. Σε αντίθεση με τις προϊστορικές απεικονίσεις στις σπηλιές, για παράδειγμα, σε αυτά τα γλυπτά συχνά δεν υπάρχει οργανική ύλη για να γίνει δειγματοληψία.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι σπάνια η τέχνη αυτού του μεγέθους σε βράχο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στo Journal of Archaeological Science, αξιολόγησαν τα πρότυπα διάβρωσης, ανέλυσαν σημάδια από τα εργαλεία και ερεύνησαν τα οστά ζώων που βρέθηκαν στον χώρο για να καθορίσουν μια νέα χρονολογική περίοδο για τη δημιουργία των γλυπτών.

Η ηλικία τους τα καθιστά ακόμη παλαιότερα από άλλα αρχαία ορόσημα όπως το Στόουνχεντζ, ηλικίας 5.000 ετών ή τις Πυραμίδες στη Γκίζας, ηλικίας 4.500 ετών.

Τη στιγμή της δημιουργίας τους, η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ διαφορετική, με διάσπαρτες πεδιάδες από γρασίδι και λίμνες και όχι ερήμους, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Δεν είναι σαφές γιατί δημιουργήθηκαν τα γλυπτά αυτά, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημείο συνάντησης για νομαδικές φυλές.

Σημείωσαν επίσης τη δυσκολία κατασκευής τέτοιων έργων πριν από χιλιάδες χρόνια. Πολλά από τα ανάγλυφα είναι σε αρκετό ύψος από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημιουργοί τους θα έπρεπε να κατασκευάσουν σκαλωσιές για να τα λαξεύσουν.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ελληνικό Περίπτερο στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia

Πολιτισμός / Το Ελληνικό Περίπτερο στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia

Το Ελληνικό Περίπτερο στα Giardini της Βενετίας μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη, τον εικαστικό και αρχιτέκτονα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia με το έργο «Escape Room», από τις 9 Μαΐου έως τις 22 Νοεμβρίου 2026. 
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει όταν μια αρχαία κοινωνία θάβει παιδιά σαν πολεμιστές;

Πολιτισμός / Τι σημαίνει όταν μια αρχαία κοινωνία θάβει παιδιά σαν πολεμιστές;

Η ανακάλυψη δύο παιδικών ταφών με χάλκινα πολεμικά ζωνάρια στην Ποντεκανιάνο της Ιταλίας ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα για το πώς μια αρχαία κοινωνία απέδιδε κύρος, ρόλους και μέλλον ακόμη και στα παιδιά.
THE LIFO TEAM
Ο Werner Herzog επιστρέφει με το Ghost Elephants, ένα ντοκιμαντέρ για τα τελευταία «φαντάσματα» της Αγκόλας

Πολιτισμός / Ο Werner Herzog επιστρέφει με το Ghost Elephants, ένα ντοκιμαντέρ για τα τελευταία «φαντάσματα» της Αγκόλας

Το Ghost Elephants ακολουθεί μια αποστολή αναζήτησης ελεφάντων στην Αγκόλα, αλλά στα χέρια του Werner Herzog γίνεται κάτι περισσότερο από ένα ντοκιμαντέρ. Γίνεται μια ιστορία για την εμμονή, τη σιωπή και το άγνωστο.
THE LIFO TEAM
Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM