Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη;

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την επιλογή Στυλιανίδη και γιατί θεωρεί επιτυχή την κίνηση αυτή Facebook Twitter
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Χρ. Στυλιανίδης είναι μια εξαιρετική επιλογή, η οποία αυτήν τη φορά τούς βγήκε, υποστηρίζοντας ότι έχει εμπειρία και τεχνογνωσία. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0



ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ
 Κύπριου πρώην επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει δύο πράγματα, τα οποία πάνω-κάτω είναι τα ίδια που επιδίωκε και με την επιλογή Αποστολάκη, που δεν του βγήκε.

Το ένα είναι να βγάλει τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών από την κομματική αντιπαράθεση και να αποφύγει την αντιπολιτευτική κριτική. Μετά την έκταση της φετινής καταστροφής από τις πυρκαγιές και το πολιτικό κόστος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα υπερκομματικό πρόσωπο για να αναλάβει την ευθύνη αυτή.

Στην περίπτωση του κ. Αποστολάκη, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ θα υπονομευόταν, αφού θα ήταν και «ο δικός τους υπουργός», ενώ στην περίπτωση του Χρ. Στυλιανίδη, αν δεν τα καταφέρει, θα είναι ο «πρώην επίτροπος» που απέτυχε και όχι κάποιο στέλεχος της ΝΔ. Μέχρι να έρθει η ώρα της κρίσης, όμως (και με λίγη καλή τύχη κάποιοι εύχονται να μην έρθει ποτέ), θα διαφημίζεται ως μεγάλη μεταγραφή.

Το άλλο που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι η πολιτική εξισορρόπηση μετά την υπουργοποίηση του προερχόμενου από την ακροδεξιά Θάνου Πλεύρη, η οποία απογοήτευσε πολλούς. Επιπλέον, σπινάροντας επικοινωνιακά τη μεταγραφή από την Κύπρο, ελπίζει να ξεχαστεί το επικοινωνιακό φιάσκο με τον Αποστολάκη και να αλλάξει για λίγο η ατζέντα. 

Ο Χρ. Στυλιανίδης δεν είναι ένας δοκιμασμένος πολιτικός στην πράξη και στα προβλήματα της καθημερινής διαχείρισης, καθώς η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι όντως κάτι πολύ διαφορετικό, και ούτε την ελληνική διοίκηση γνωρίζει. Οπότε, από την άποψη αυτή η κυβέρνηση παίρνει ένα ρίσκο.

Ο 64χρονος, οδοντίατρος στο επάγγελμα, Χρήστος Στυλιανίδης ωστόσο δεν είναι ένα απολίτικο-υπερκομματικό πρόσωπο. Έχει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι άλλη μία πολιτική «ανακάλυψη» του Κώστα Σημίτη, που αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη νεότητά του, ως φοιτητής τη δεκαετία του ’70, πέρασε για λίγο από την αριστερά, χωρίς να υπάρξει όμως ποτέ σημαίνον στέλεχος. Πολύ αργότερα, το 1995, ίδρυσε την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, κάτι σαν παράρτημα των εκσυγχρονιστών του Σημίτη (με τους οποίους διατηρούσε στενή σχέση) στην Κύπρο. Αυτό ήταν και το όχημά του για να ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα, χωρίς να κρύβει τις φιλοδοξίες του και την επιθυμία του να παίξει ενεργό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το 1998 διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του δεξιού Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής με τον κεντροδεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό και επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Το 2013 υποστήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη και έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά ευρωβουλευτής και στη συνέχεια επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Τον περασμένο Μάιο ο Χρ. Στυλιανίδης ορίστηκε ειδικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά για την «πρόληψη των διακρίσεων, την υποστήριξη προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης και τις διαθρησκευτικές διαδικασίες».

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την επιλογή Στυλιανίδη και γιατί θεωρεί επιτυχή την κίνηση αυτή Facebook Twitter
Έχει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι άλλη μία πολιτική «ανακάλυψη» του Κώστα Σημίτη, που αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μυστήριο γύρω από τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Λέγεται ότι ο ίδιος επιθυμούσε και δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, αλλά η επιδείνωση των σχέσεών του με τον Πρόεδρο της Κύπρου τον εμπόδισε. Οι υποστηρικτές του αποδίδουν τις σημερινές κακές σχέσεις με τον Αναστασιάδη σε διαφωνία του για την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων. Στη Λευκωσία, όμως, από κυβερνητικές πηγές λέγεται ότι κάποια πολύ σοβαρά γεγονότα που αφορούν τις θέσεις του κ. Στυλιανίδη για την Τουρκία ήταν αυτά που τον ανάγκασαν να μην τον προτείνει ξανά για επίτροπο.

Ο κ. Στυλιανίδης, ωστόσο, ήταν πολύ κοντά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις θέσεις τους για το κυπριακό, καθώς και οι δύο ήταν υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Δεν ήταν, δηλαδή, ποτέ σε αντίθετα στρατόπεδα.

Σήμερα από τη Λευκωσία αφήνονται κάποιες αιχμές, χωρίς όμως να λέγεται τίποτα περισσότερο. Ορισμένοι τις συσχετίζουν και με πρόσφατα γεγονότα και επιθέσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Κύπρου για σχέσεις του δικηγορικού του γραφείου με Ρώσους ολιγάρχες, τις οποίες θεωρούν ότι εκπορεύονται (και) από τις Βρυξέλλες, με σκοπό να τον πιέσουν να συναινέσει σε λύση που ο ίδιος δεν θεωρεί υπέρ της Κύπρου. Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για «πρώην συνεργάτες του που την έφεραν και ασήμαντους που τους έκανε εκείνος σημαντικούς», αλλά δεν είναι γνωστό ούτε ποιους εννοούν ούτε τι έχει συμβεί. Γενικά, υπάρχει αρκετό μυστήριο πίσω από την υπόθεση αυτή, καθώς κανείς δεν μιλάει ανοιχτά και καθαρά. 

Πάντως, είναι γνωστό ότι ο κ. Στυλιανίδης ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν και είχαν κοινή οπτική με τον Αναστασιάδη, γεγονός που τον έφερε κοντά στον Πρόεδρο, ο οποίος και τον αξιοποίησε, αναδεικνύοντάς τον. Ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του αυτές, κάθε άλλο μάλιστα, καθώς υπάρχουν και δημοσιεύματα του 2005 τα οποία τον φέρουν να είναι από τους λίγους που είχαν παραδεχτεί δημόσια ότι η πολιτική του κίνηση είχε λάβει και χρήματα για την επικοινωνιακή προώθηση του Σχεδίου Ανάν.

Γενικά, ο Χρ. Στυλιανίδης υπηρετεί με συνέπεια τις πολιτικές του θέσεις και παραμένει αίνιγμα ο λόγος που απομάκρυνε πολιτικά τους δύο άνδρες και έγινε η αιτία να παραμεριστεί ο πρώτος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχοντας υπόψη τη λεπτή αυτή ισορροπία που έπρεπε να κρατήσει, ενημέρωσε πριν τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος λέγεται ότι του είπε, σε ελεύθερη απόδοση, «κάνε ό, τι θέλεις». 

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Χρ. Στυλιανίδης είναι μια καλή επιλογή, η οποία αυτήν τη φορά τούς βγήκε, υποστηρίζοντας ότι έχει εμπειρία και τεχνογνωσία. Στη ΝΔ κάποιοι βουλευτές, όπως αναμενόταν, δεν είδαν με καλό μάτι την υπουργοποίηση ενός ακόμα «σημιτικού». Η κριτική που του ασκείται είναι ότι πρόκειται για έναν γραφειοκράτη και όχι πολιτικό της δράσης, που ως επίτροπος υλοποίησε απλώς την πολιτική των Βρυξελλών και με την ίδια λογική θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει και τον Αβραμόπουλο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως σχολίαζε βουλευτής της ΝΔ. 

Σε αντίθεση με την επιλογή Αποστολάκη, ο Χρ. Στυλιανίδης πέρασε επικοινωνιακά όπως ακριβώς σχεδίασε η κυβέρνηση, η οποία αυτήν τη φορά πέτυχε αυτό που ήθελε. Αν θα πετύχει και στην Πολιτική Προστασία θα φανεί αργότερα, καθώς θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα επιχειρηθούν, ώστε να αλλάξουν οι παθογένειες που αναδείχθηκαν. 

Οι καλές σχέσεις του νέου υπουργού με τις Βρυξέλλες δεν αρκούν για να σβήνουν οι φωτιές και να προλαμβάνονται οι καταστροφές, ούτε καν η απόκτηση απλώς περισσότερων εναέριων μέσων, όπως αποδείχθηκε φέτος.

Ο Χρ. Στυλιανίδης δεν είναι ένας δοκιμασμένος πολιτικός στην πράξη και στα προβλήματα της καθημερινής διαχείρισης, καθώς η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι όντως κάτι πολύ διαφορετικό, και ούτε την ελληνική διοίκηση γνωρίζει. Οπότε, από την άποψη αυτή η κυβέρνηση παίρνει ένα ρίσκο. Για την ώρα τής αρκεί το μπάλωμα της επικοινωνιακής ζημιάς και το κλείσιμο, με αυτόν τον τρόπο, από την πλευρά της, του απολογισμού των πυρκαγιών. Τα υπόλοιπα θα κριθούν στην πορεία.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ