Κομισιόν: Πιθανοί νομικοί κίνδυνοι αν οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων γίνουν χωρίς την έγκριση του EMA

Κομισιόν: Πιθανοί νομικοί κίνδυνοι αν οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων γίνουν χωρίς την έγκριση του EMA Facebook Twitter
Unsplash
0

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χορήγηση πρόσθετης δόσης, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει επανειλημμένα τονίσει πως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα πριν εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων, όμως οκτώ ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συστήσουν την πρόσθετη δόση και άλλες 13 ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύντομα σε παρόμοιες ενέργειες.

«Αυτή τη στιγμή οι ενισχυτικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται στην έγκριση της διάθεσης των εμβολίων κατά της Covid-19 και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση από τον EMA, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα», ανέφερε η Κομισιόν σε σημερινή δήλωσή της προς το Reuters.

«Η ευθύνη για την απόφαση να περιληφθούν ενισχυτικές δόσεις στις εκστρατείες τους εμβολιασμού εξακολουθεί να έγκειται στα Κράτη Μέλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Εφόσον δεν έχει δοθεί έγκριση για τη διάθεση στην αγορά ενισχυτικών δόσεων, τροποποιείται η νομική ευθύνη των εταιρειών».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στην περίπτωση μη αναμενόμενων παρενεργειών, που μπορούν να συνδεθούν με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη της ΕΕ μπορεί να φέρουν πλήρως την ευθύνη για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες και αιτήματα αποζημιώσεων.

Η Επιτροπή αναφέρει πάντως ότι η νομική ευθύνη των εταιρειών δεν αναιρείται εντελώς αν οι ενισχυτικές δόσεις χορηγηθούν χωρίς την έγκριση του EMA. Για παράδειγμα, αν μια παρενέργεια έπειτα από ενισχυτική δόση προκληθεί από ζητήματα που αφορούν στην παρασκευή του εμβολίου, ο κατασκευαστής του εμβολίου εξακολουθεί να έχει νομική ευθύνη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία συνιστούν αυτή τη στιγμή τη χρήση ενισχυτικών δόσεων, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να πράξει το ίδιο το φθινόπωρο. Άλλες 13 ευρωπαϊκές χώρες συζητούν το θέμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Παράνομη» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, δηλώνει δικαστής

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

Ο δικαστής στην απόφασή του ανέφερε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ξεπερνούν τα όρια της νομικής του εξουσίας και παραβιάζουν τη Δέκατη Τροπολογία» του Συντάγματος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Διεθνή / Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε εκ των προτέρων – Οι συνομιλίες με Τραμπ και το παρασκήνιο της απόφασης για πλήγμα στα πυρηνικά
LIFO NEWSROOM