No.1

Άννα Γκονζάλες Ροντρίγκες: Η Ισπανίδα δήμαρχoς που μπλοκάρει τις ταυρομαχίες «κόντρα σε όλους»

Άννα Γκονζάλες Ροντρίγκες: Η Ισπανίδα δήμαρχoς που μπλοκάρει τις ταυρομαχίες «κόντρα σε όλους» Facebook Twitter
0

«Η Άννα Γκονζάλες Ροντρίγκες είναι μια γενναία γυναίκα. Η δήμαρχος της Χιχόν ανακοίνωσε το τέλος των ταυρομαχιών για την πόλη της στη βόρεια Ισπανία, αν και αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις» σχολιάζει η Deutsche Welle στο αφιέρωμά της. 

«Σχεδόν κανένα άλλο λόμπι στην Ισπανία δεν είναι πιο ισχυρό από αυτό των ταυρομαχιών» συνεχίζει η Deutsche Welle. «Η 58χρονη πολιτικός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δέχεται σωρεία προσβολών. Αλλά και ΜΜΕ, κόμματα και ενώσεις της επιτίθενται ανοιχτά και με σφοδρότητα.»

Υπάρχει όμως και ικανοποίηση: «Μια γενναία απόφαση, είμαστε σε καλό δρόμο!», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αϊντα Γκασκόν, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Anima naturalis. Αλλά η αγανάκτηση κυριαρχεί και δεν είναι μόνο στη Χιχόν αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η γνωστή εφημερίδα «El Mundo» έκανε λόγο για «σκάνδαλο». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP, ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά και θα προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών κατά του μέτρου.

Αυτό αποτελεί «ιδεολογική κηδεμονία» και «περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών της Χιχόν», υποστήριξε το κόμμα. Διάσημοι ταυρομάχοι, όπως ο 38χρονος Ελ Γιούλι και ο 44χρονος Καγιετάνο Ροντρίγκεζ, οι οποίοι θεωρούνται οι αγαπημένοι των γυναικών και πρότυπα Ισπανών, χαρακτήρισαν τη δήμαρχο «απαίδευτη» και «ανίκανη».

Δεν έχει υποστήριξη η Ροντρίγκεζ

«Παρά τις επιθέσεις αυτές, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της από το ίδιο της το κόμμα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη δήμαρχο. Σχεδόν όλοι σιωπούν, ειδικά ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με έρευνες, το αμφιλεγόμενο έθιμο μπορεί να χάνει τη δημοτικότητά του στην Ισπανία, ειδικά στους νεότερους, αλλά κανείς δεν τολμά να αγγίξει το θέμα.»

Ειδικά από το 2016, όταν δέκα δήμοι και περιφέρειες σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε απαγορεύσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη έκρινε ότι μόνο το κράτος μπορεί να αποφασίσει εάν θα καταργηθεί το έθιμο, επειδή η ταυρομαχία ανακηρύχθηκε εθνικό πολιτιστικό αγαθό το 2013.

Ονόματα ταύρων με προεκτάσεις

Γι' αυτό και η δήμαρχος Γκονζάλες Ροντρίγκες δεν ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι ταυρομαχίες, αλλά ότι η κεντρική δημοτική αρένα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για ταυρομαχίες αλλά για άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες. Ο Ισπανίδα πολιτικός δήλωσε πως το ποτήρι ξεχείλισε όταν σκοτώθηκαν δύο ταύροι την περασμένη Κυριακή στη Χιχόν με τα ονόματα ‘φεμινιστής’ και ‘Νιγηριανός’.

Η ταυρομαχία είναι αμφιλεγόμενη εδώ και χρόνια, «αλλά τώρα χρησιμοποιείται και για να προσβάλει τον φεμινισμό και τους μετανάστες» δήλωσε η δήμαρχος στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης. «Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε. Και μια όχι εντελώς ασήμαντη λεπτομέρεια: ο άνθρωπος που έδωσε το μοιραίο χτύπημα στους δύο ταύρους με τα ονόματα ‘φεμινιστής’ και ‘Νιγηριανός’ δεν είναι άλλος από τον 41χρονο ταυρομάχο Μοράντε δε λα Πουέμπλα, υποστηρικτή του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Vox.

Η Γκονζάλες Ροντρίγκες υποστηρίχθηκε μόνο από ακτιβιστές. Από την Αϊντα Γκασκόν ή από την επικεφαλής του κόμματος για την προστασία των ζώων Pacma, Λάουρα Ντουάρτε, η οποία έκανε λόγο για «καταπληκτικά νέα».

Το κόμμα καλεί σε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ταυρομαχίες στη Μαδρίτη στις 18 Σεπτεμβρίου. Το σύνθημα της διαδήλωσης είναι: "Αποστολή μας η κατάργηση!".  Η Γκασκόν παραμένει αισιόδοξη παρά τα εμπόδια. «Είμαι πεπεισμένη ότι οι μέρες των ταυρομαχιών είναι μετρημένες ακόμα κι αν πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια περισσότερα από ό,τι θα θέλαμε για να καταργηθούν», δήλωσε.

Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι το 2030. Από την άλλη πλευρά, το ανερχόμενο αστέρι των συντηρητικών Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο, η οποία ηγείται της κυβέρνησης της περιφέρειας της Μαδρίτης, εξήγγειλε πρόσφατα υποστήριξη εκατομμυρίων για τις ταυρομαχίες. «Το έθιμο μπορεί να ξεθωριάζει αλλά φαίνεται ότι ακόμα αντέχει.»

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM