Υποεκπροσώπηση γυναικών σε επιστημονικά συνέδρια «δείχνει» νέα έρευνα

Women participate less at conferences, even if gender-balanced – study Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Mikael Kristenson/Unsplash
0

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ιατρικών και επιστημονικών συνεδρίων, ακόμη και όταν η συμμετοχή γυναικών - ανδρών είναι ισορροπημένη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Τα ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια είναι απαραίτητα και επιτακτικά για την επαγγελματική ορατότητα επιστημόνων και ακαδημαϊκών. 

Οι ερευνητές διενήργησαν την τελευταία αυτή μελέτη, βασιζόμενοι στα πιο πρόσφατα δεδομένα από τα ετήσια συνέδρια του Συλλόγου Ενδοκρινολογίας. 


Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των φοιτητών Ιατρικής, ωστόσο, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις στον τομέα τους. Αυτή η ανισορροπία θα έπρεπε να έχει διορθωθεί μέχρι τώρα, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Βικτόρια Σάλεμ, ενδοκρινολόγος και ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου. 


«Υπάρχει αδράνεια στο σύστημα... και μέρος αυτής αφορά τα πρότυπα. Αν δεν έχουμε περισσότερες γυναίκες να μιλούν και να δρουν ως εκπρόσωποι στον τομέα τους και ειδικοί, τότε η επόμενη γενιά απλώς δεν θα προσπαθήσει σ'αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε η ίδια. 
 


Η Σάλεμ και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν τα δεδομένα από διάφορες συνεδριάσεις στα συνέδρια Ενδοκρινολογίας του 2017 και 2018. 

Στα συνέδρια συμμετείχαν κάθε χρονιά περίπου 1.000 εκπρόσωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές ήταν γυναίκες. Παρά την ισορροπία στην εκπροσώπηση φύλων, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες δέχονταν λιγότερες και μικρότερες ερωτήσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, και στα δύο συνέδρια οι άνδρες σύνεδροι δέχτηκαν ερωτήσεις συνολικής διάρκειας δύο ωρών και 54 λεπτών, ενώ οι γυναίκες μόλις 56 λεπτών. 

«Υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες διαφορές στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών. Όποια κι αν είναι η αιτία, είτε πρόκειται για κοινωνικούς ή βιολογικούς λόγους, πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να το υπολογίσουμε όταν δίνουμε πλατφόρμες που αφορούν την ισότιμη πρόσβαση στην επιστήμη» αναφέρει η Σάλεμ. 


«Πολύς λόγος γίνεται για το ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι δυναμικές. Όμως στην πραγματικότητα εμείς έχουμε δημιουργήσει μια επιστημονική κουλτούρα στην οποία είναι δυσκολότερο να συμμετάσχουν» εξηγεί από την πλευρά το ο Κέβιν Μέρφι, καθηγητής ενδοκρινολογίας και μεγαβολισμό στο Imperial College και εκ των ερευνητών της μελέτης. 

«Πολλοί άνδρες είναι απολύτως εντάξει με αυτό. Όμως είναι καθήκον μας να προσέξουμε λίγο της συμπεριφορά μας» προσθέτει. 


Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM