Γκασπάτσο: Η παγωμένη σούπα από την Ισπανία είναι το ιδανικό φαγητό για τον καύσωνα

Η σπανιόλικη σούπα γκαζπάτσο είναι το δροσερότερο φαγητό για τον καύσωνα Facebook Twitter
Aπολαύστε την από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ!
0



ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να κλείσω το καλοκαίρι σε ένα μπολ θα ήταν με σούπα γκασπάτσο. Με σύγχρονη προέλευση μάλλον από την Ανδαλουσία στη νότια Ισπανία, η συνταγή του γκασπάτσο συνδυάζει με σοφία και ισορροπία όλα τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το αγγουράκι.

Με λίγο ψωμί, φρέσκο ή χθεσινό, γίνεται στιγμιαία η δροσερή σου όαση στην οποία θα καταφεύγεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, προσθέτοντας στο τελευταίο χτύπημα στο μπλέντερ και λίγα παγάκια. Ναι, η συνταγή είναι ιδιοφυής και γι' αυτό δεν προσθέτω ούτε ένα φυλλαράκι βασιλικό, ούτε τσίλι, ούτε tabasco, τίποτα δεν της λείπει.

Αφήστε την λοιπόν ως έχει η κλασική της εκδοχή και απολαύστε την από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ! Και την υπόλοιπη; Βράστε λίγα μακαρόνια και ανακατέψτε τα με όση σούπα περίσσεψε, λίγο λάδι και λίγο βασιλικό, για ένα μεταμεσονύκτιο ελαφρύ φαγητό όλο αρώματα.

Ένα αγγουράκι ξεσποριασμένο και χοντροκομμένο κάθετα στα δύο

Μία μικρή πράσινη πιπεριά ή μία πιπεριά «κέρατο» ψιλοκομμένη

Μια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση

Ένα κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα (βγάλε τελείως το άσπρο μέρος του κοτσανιού που κρύβεται στη σάρκα τους)

Λίγες μπουκιές άσπρο ψωμί (και φρέσκο μπορείς να βάλεις και μπαγιάτικο μουσκεμένο και στυμμένο, το ίδιο είναι, αλλά να αποφύγεις ψωμί του τοστ!)

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Λίγες σταγόνες από σπανιόλικο ξίδι από σέρι ή από κόκκινο σταφύλι

Όλα μαζί μπαίνουν στο μπλέντερ, με τη σειρά που αναφέρονται μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε για αλάτι.

Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ λίγα παγάκια και ξαναχτυπάμε, μια και η σούπα αυτή σερβίρεται βελουτέ και παγωμένη.

Σερβίρουμε με ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυο-τρεις σταγόνες ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες θαλασσινού αλατιού.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ