Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ, η εμβληματική ελληνική εταιρεία που είναι συνυφασμένη τόσο με την ενέργεια όσο και με την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, κατ΄ επέκταση της ίδιας μας της ζωής, ακολουθεί πάντα τα μηνύματα της εποχής και η ιστορία της είναι ένα δείγμα που απεικονίζει αυτή την πρόοδο.

Μια ματιά στα ιστορικά της αρχεία, σε εικόνες εμβληματικές, αρκεί για να κατανοήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν τελεστεί όχι μόνο στην καθημερινότητά μας ή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα γύρω μας αλλά και στον τρόπο κυρίως που αντιλαμβανόμαστε τις προτεραιότητες και τις επιταγές τόσο του 20ου όσο και του 21ου αιώνα. Σαν εταιρεία που ψάχνει τρόπο να συνδεθεί με τον σύγχρονο καταναλωτή κάνει τολμηρά βήματα όχι μόνο κλείνοντας τις παλιές ρυπογόνες μονάδες και ανοίγοντας στη θέση τους νέες πράσινες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και δημιουργώντας μια γέφυρα για να φέρει κοντά της τον πολίτη μέσω της τέχνης.

Αυτός ο διαγωνισμός δίνει ένα παράδειγμα, κάνει μια αρχή και μπορεί να είναι θεματικός, αλλά δεν περιορίζει, γιατί πολλές φορές η τέχνη τρέφεται από το πλαίσιο, το οποίο μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να σε κινητοποιήσει και είναι θετικό, ειδικά όταν υπάρχουν και σημαντικά βραβεία όπως αυτά που θα απονεμηθούν.

Έχοντας μια μακρά ιστορία και άρρηκτες σχέσεις με την καλλιτεχνική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, πέρα από αγορές και αναθέσεις οργανώνει τον πρώτο ανοιχτό διαγωνισμό που έρχεται σε μια εποχή που κάθε καλλιτέχνης και δημιουργικό μυαλό χρειάζονται ενθάρρυνση, προσκαλώντας δημιουργούς από όλο το φάσμα και από κάθε μορφή τέχνης σε μια διαδικασία πειραματισμού και δημιουργίας νέων έργων.

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

Με την ιστορία της ΔΕΗ να δίνει έμπνευση οι καλλιτέχνες καλούνται να αντλήσουν ερεθίσματα και ιδέες από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητάς της αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο.

Η πλατφόρμα που έχει ανοίξει από τις 22 Ιουνίου θα υποδεχτεί φωνές και δουλειές καλλιτεχνών που μπορούν να ετοιμάσουν το έργο τους  ανατρέχοντας σε ένα εξαιρετικά άρτιο, πολύτιμο και πρωτοποριακό για την εποχή του αρχείο, εξαιρετικά τεκμηριωμένο,  το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να εμπνευστούν από αυτό και να το συνδέσουν με τις ιδέες τους μέσα από ζωγραφική, video, street art, design, γλυπτική, installations, μικρογλυπτική, φωτογραφία, νέα μέσα, performance. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον διαγωνισμό, ενώ θα ακολουθήσει έκθεσή τους το χειμώνα του 2021-22 Παράλληλα, θα αναδειχθούν πέντε νικητές οι οποίοι θα κερδίσουν συνολικά το ποσό των € 20.000.

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, τον καθηγητή της Καλών Τεχνών Νίκο Ναυρίδη, τον Πάνο Κοκκινιά, Αναπληρωτή Καθηγητή Φωτογραφίας στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνα, τον εικαστικό Ηλία Παπαηλιάκη, τον γραφίστα και ιδρυτή της Beetroot Design Group Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη και την Ιστορικό-βιομηχανική αρχαιολόγο Μαρία Μαυροειδή.

"Συγκεκριμένα, αυτός ο διαγωνισμός είναι μια πολύ ωραία ιστορία. Η ΔΕΗ είναι μια μεγάλη εταιρεία και αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους αλλά ακόμα και αν δε βρει μιμητές αυτό το παράδειγμα έχει μεγάλη αξία γιατί θα δώσει βήμα να φτιαχτούν καινούργια πράγματα και να στηριχτούν καινούργιες προσπάθειες. Πιο ειδικά, η επιτροπή έχει ικανότατους και αξιολογότατους συναδέλφους που σημαίνει ότι ένας νέος καλλιτέχνης έχει όλα τα εχέγγυα να ασχοληθεί με αυτό τον διαγωνισμό. Πιστεύω ότι είναι μια καλή σύνθεση ανθρώπων και ιδεών και το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο. Για μένα είναι πολύ τιμητικό να είμαι σε αυτή την επιτροπή και να μπορέσω να έρθω σε επαφή με νέους καλλιτέχνες και έργα γιατί ο νέος καλλιτέχνης χρειάζεται τα πάντα. Όλα όσα χρειάζεται ένας ηλικιωμένος καλλιτέχνης τα χρειάζεται ένας νέος στο πολλαπλάσιο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Οι καλλιτέχνης είναι πολύ εύκολο να βγει από το παιχνίδι ή να χάσει το δρόμο του μέχρι να σταθεροποιηθεί δηλαδή. Σίγουρα αυτή η βοήθεια που θα δώσει αυτός ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντική. Αυτό πρέπει να γίνει με τις νέες ευκαιρίες, πρέπει να υπάρχουν και να τις μοιράζουμε απλόχερα και να τους δίνουμε έδαφος. Και μιλώντας για το ξεκίνημα θέλω να πω ότι όταν ξεκινάμε, δεν έχει κανένας στο νου του την καριέρα, σκέπτεται τον εαυτό του, ως ύπαρξη, το λόγο του, αυτά κοιτάει κάποιος όταν ξεκινήσει, δεν μπαίνει να παίξει το παιχνίδι της τέχνης. Το ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό και εγώ είμαι χαρούμενος γιατί είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τους νέους καλλιτέχνες, αυτούς που θα στηριχτούν στην ιστορία αυτή, ακόμα και για να την ανατρέψουν ή να τη δείξουν με άλλο τρόπο να φέρνουν και δείχνουν τη δουλειά τους» λέει ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης.

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

«Αυτό που κυρίως ήθελα να πω είναι ότι στην Ελλάδα και μετά από δέκα χρόνια κρίσης αλλά έτσι κι αλλιώς και πριν από αυτή, δεν υπήρχε στήριξη στον πολιτισμό, στο έργο των καλλιτεχνών» σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Κοκκινιάς. « Το να υπάρχουν μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ οι οποίες με αυτό τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες είναι ευκταίο και εννοείται χαίρεται κάποιος να το ακούει και γιαυτό το λόγο συμμετέχω σε αυτή την επιτροπή που απαρτίζεται από πολύ σοβαρά πρόσωπα στο χώρο της τέχνης. Θεωρώ ότι είναι μέρος της δουλειάς μου με αυτό τον τρόπο να συμμετέχω στο να υπάρξει στήριξη στους καλλιτέχνες ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε για να αναδειχθούν νέα έργα και η κίνηση της ΔΕΗ είναι θετική και δημιουργεί αισιοδοξία.

Αυτός ο διαγωνισμός δίνει ένα παράδειγμα, κάνει μια αρχή και μπορεί να είναι θεματικός, αλλά δεν περιορίζει, γιατί πολλές φορές η τέχνη τρέφεται από το πλαίσιο, το οποίο μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να σε κινητοποιήσει και είναι θετικό, ειδικά όταν υπάρχουν και σημαντικά βραβεία όπως αυτά που θα απονεμηθούν. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι πρωτοβουλίες κάνουν μια αρχή και δημιουργούν ένα προηγούμενο που πολλές φορές βοηθά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη της τέχνης και τη συμμετοχή των καλλιτεχνών σε μεγάλα έργα ή στο δημόσιο χώρο».

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

Στην ανοιχτή πρόσκληση «Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ» που έχει διάρκεια έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, η επταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ∆ΕΗ και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών θα αξιολογήσει τα έργα με βάση εικαστικά κριτήρια, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την έκφραση των αξιών της ΔΕΗ. Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο. Μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα ενημερωθούν οι καλλιτέχνες που επελέγησαν και θα ακολουθήσει η αποστολή του φυσικού αντικειμένου, προσχεδίου ή μακέτας -στις περιπτώσεις που χρειάζεται- ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε παλαιές εγκαταστάσεις και υλικό, όπως παλιά σήματα ∆ΕΗ για το ενδεχόμενο υλοποίησης installations, με διάθεση του υλικού από τη ∆ΕΗ. Στην επόμενη φάση, θα αποσταλούν τα πρωτότυπα έργα, για την τελική κρίση από την Επιτροπή.  

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ