Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στην Μπιενάλε της Βιέννης

Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
0

Το στούντιο Superflux έχει δημιουργήσει μια εγκατάσταση με εκατοντάδες δέντρα που έχουν υποστεί ζημιές από δασικές πυρκαγιές γύρω από μια όαση ζωντανών φυτών που ονομάζεται Invocation for Hope στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη.

Η εγκατάσταση εκτίθεται ως μέρος της Μπιενάλε της Βιέννης, η οποία έχει θέμα Planet Love: Climate Care in the Digital Age.

Συνολικά εγκαταστάθηκαν 415 νεκρά δέντρα στο MAK (Μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών) στη Βιέννη, που προέρχονται από την περιοχή Neunkirchen της Αυστρίας.

Το αγγλο-ινδικό στούντιο συνεργάστηκε με τις τοπικές δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες για τη διάσωση των δέντρων. Χρησιμοποίησαν άλογα για να σύρουν τα νεκρά πεύκα, τα οποία είχαν καεί και έπρεπε να υποστούν ειδική επεξεργασία πριν φτάσουν στο μουσείο για να αφαιρεθούν τα τοξικά υλικά σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια.

Η μικρή λίμνη είναι ανακλαστική με έναν καθρέφτη στο βάθος και όταν κάποιος κοιτάξει προβάλλεται ένα βίντεο με πλάνα που τραβήχτηκαν από υποβρύχιες κάμερες τοποθετημένες στις υδάτινες δεξαμενές ζώων στο Alpenzoo Innsbruck, έναν αυστριακό ζωολογικό κήπο.

Στην εγκατάσταση υπάρχουν επίσης 27 ζωντανά δέντρα, θάμνοι, βρύα, γρασίδι και λειχήνες, που έχουν φυτευτεί στο κέντρο της εγκατάστασης γύρω από μια κυκλική λιμνούλα.

Τα ζωντανά φυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Η μικρή λίμνη είναι ανακλαστική με έναν καθρέφτη στο βάθος και όταν κάποιος κοιτάξει προβάλλεται ένα βίντεο με πλάνα που τραβήχτηκαν από υποβρύχιες κάμερες τοποθετημένες στις υδάτινες δεξαμενές ζώων στο Alpenzoo Innsbruck, έναν αυστριακό ζωολογικό κήπο.

Το στούντιο ερμηνεύοντας το έργο είπε ότι το Invocation for Hope είναι ένα φανταστικό όραμα ενός μετα-ανθρωποκεντρικού τοπίου όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν σε αρμονία με τη φύση.

Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux

«Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να λύσουμε, αλλά μάλλον μια κατάσταση στην οποία πρέπει να πλοηγηθούμε με υπευθυνότητα και να την αντιμετωπίσουμε ως επείγουσα ανάγκη» δήλωσε ο συνιδρυτής του Superflux Jon Ardern.

Τα κατεστραμμένα δέντρα αντιπροσωπεύουν την επίδραση των ανθρώπων στη φύση, καθώς οι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται εκεί που φυτεύονται από τον άνθρωπο ως μονοκαλλιέργεια. Η ζωντανή όαση είναι ένα σύμβολο ελπίδας που θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν νέους τρόπους να συμβιώσουν με τον φυσικό κόσμο μετά την αλλαγή του κλίματος.

«Η πρότασή μας για έξοδο από αυτό το δίλημμα είναι να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τη φύση» δήλωσε ο συνιδρυτής της Superflux, Anab Jain. «Αντί να βλέπουμε τους ανθρώπους ξέχωρα από τη φύση, πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος αυτής. Αλλάζοντας ριζικά τη στάση μας απέναντι στα φυσικά συστήματα και την οικολογία του πλανήτη μας, έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να αντιστρέψουμε τη ζημιά που έχουμε κάνει. Πώς θα μπορούσαμε εμείς, οι άνθρωποι και οι μη άνθρωποι, να ασχοληθούμε πραγματικά με τη συνεργατική ζωή;» πρόσθεσε.

Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux

Τα ζωντανά δέντρα θα δωρηθούν σε σχολεία και τα καμένα θα μετατραπούν σε κομπόστ και θα απλωθούν σε έναν κήπο της πόλης.

Οι εγκαταστάσεις δέντρων έχουν έρθει στην επικαιρότητα και σε αυτές περιλαμβάνονται το Ghost Forest της Maya Lin στη Νέα Υόρκη και το Forest For Change της Es Devlin στη London Design Biennale.

Η εγκατάσταση στο ΜΑΚ της Βιέννης θα παραμείνει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Ένα δάσος με πάνω από 400 καμένα πεύκα στη Μπιενάλε της Βιέννης Facebook Twitter
Φωτο: Superflux
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ