Δασικές εκτάσεις ίσες με το μέγεθος της Γαλλίας αναγεννήθηκαν από το 2000

Forests the size of France regrown since 2000, study suggests Facebook Twitter
EPA
0

Δασικές εκτάσεις ίσες με το μέγεθος της Γαλλίας αναπτύχθηκαν φυσικά σε όλον τον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα δάση αυτά έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν 5,9 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, μέγεθος μεγαλύτερο από τις ετήσιες εκπομπές των ΗΠΑ, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ομάδα με επικεφαλής το WWF χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για τη δημιουργία ενός χάρτη των αναγεννημένων δασών.

Ως φυσική αναγέννηση των δασών ορίζεται η αποκατάσταση με φυσικό τρόπο και μικρές ή καθόλου παρεμβάσεις. Ως παρεμβάσεις ορίζονται οι δενδροφυτεύσεις γηγενών δέντρων, ο αποκλεισμός των ζώων που βοσκούν ή η απομάκρυνση χωροκατακτητικών φυτών.

Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Μπάλντουιν – Καντέλο, του WWF, η φυσική αναγέννηση των δασών είναι συχνά φθηνότερη, πλουσιότερη σε άνθρακα και καλύτερη για τη βιοποικιλότητα σε σχέση με την αναδάσωση. Ωστόσο προειδοποίησε πως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη: «για να αποφύγουμε την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή πρέπει να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών και να αποκαταστήσουμε τα φυσικά δάση».

Παράλληλα υπογράμμισε πως από την αποψίλωση χάνονται εκατομμύρια εκτάρια κάθε χρόνο, πολλά περισσότερα από εκείνα που γεννιούνται ξανά, ενώ επισήμανε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που οδηγούν στη συγκεκριμένη πρακτική. Σύμφωνα με τη μελέτη το Ατλαντικό Δάσος στη Βραζιλία αποτελεί ελπίδα, καθώς μία έκταση σχεδόν στο μέγεθος της Ολλανδίας έχει αναπτυχθεί από το 2000. Ωστόσο και σε δασικές εκτάσεις της βόρειας Μογγολίας περίπου 1,2 εκατομμυρίων εκταρίων αναγεννήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Άλλα σημεία όπου παρατηρήθηκε σημαντική αναγέννηση των δασών είναι η Κεντρική Αφρική και ο Καναδάς.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές προειδοποιούν πως τα δάση σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν «σημαντικές απειλές». Παρά τα «ενθαρρυντικά σημάδια» η αποψίλωση απειλεί σε τέτοιο βαθμό τις δασικές εκτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να υπερδιπλασιαστούν ώστε να αγγίξουμε το κατώτερο όριο διατήρησης.  

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των WWF, BirdLife International και WCS, που καλούν και άλλους ειδικούς να βοηθήσουν στην τελειοποίηση του χάρτη τους, τον οποίο θεωρούν ως «ερευνητική προσπάθεια».

Ένας από τους απλούστερους τρόπους μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι η δενδροφύτευση. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα κατάλληλα δέντρα πρέπει να φυτευτούν στο σωστό μέρος, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά σε ό, τι αφορά τη μείωση των εκπομπών.
 

 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Διεθνή / Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Ανήμερα της Earth Day, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κάλεσε τους ακολούθους του να πιέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει το νομοσχέδιο H.R. 1897, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει τον ιστορικό νόμο προστασίας των απειλούμενων ειδών στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΒΡΑΔΥΠΟΔΑΣ ΜΗΝΥΜΑ

Περιβάλλον / Γιατί η viral φωτογραφία με τον βραδύποδα που «αγκαλιάζει» έναν στύλο προκαλεί ανησυχία;

Ο φωτογράφος Emmanuel Tardy εξασφάλισε ένα στιγμιότυπο που, με την πρώτη ματιά, μοιάζει χαριτωμένο, όμως «κρύβει» μια προειδοποίηση για τη σκληρή πραγματικότητα που διέπει πλέον τη σχέση ανθρώπου και φύσης
THE LIFO TEAM