Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

GETTY IMAGES Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε σήμερα, την ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω. 

Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρότασή του για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid έγινε αποδεκτή και δήλωσε ότι ελπίζει πως το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών είπε χαρακτηριστικά ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Ο πρωθυπουργός είπε για την πανδημία ότι υπάρχει γενική ικανοποίηση στην ΕΕ ότι πάει καλύτερα αλλά τόνισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση. Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Ειδικά για το πιστοποιητικό covid είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες καθώς ανέφερε ότι όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους. Επιπρόσθετα, είπε ότι στην ΕΕ «έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Επ'αυτού επισήμανε ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων. Ο κ. Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι βάση δεδομένων», συνέχισε προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει» και πως «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.

Πρότεινε μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα.

«Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM