European Super League: Tο πρόωρο ναυάγιο μιας κακής ιδέας

European Super League: Tο πρόωρο ναυάγιο μιας κακής ιδέας Facebook Twitter
Ο τερματοφύλακας του Μπράιτον Ρόμπερτ Σάντσεζ δείχνει την αντίδρασή του στη δημιουργία της European Super League. Φωτογραφία: Neil Hall / Getty Images
0



Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ισχυρών ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα, τη European Super League (ESL), προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, που φαίνεται να οδηγούν το σχέδιο σε πρόωρο ναυάγιο. Απ’ όσα προέκυψαν, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας είχαν υπολογίσει σωστά τις αντιδράσεις. Τις ανέμεναν ασφαλώς από τις ομάδες που δεν θα συμμετείχαν στα κέρδη του υπό διαμόρφωση θεσμού. Οι περισσότερες, όμως, προήλθαν από τους οπαδούς των ίδιων των ομάδων. Ειδικά στην Αγγλία, μια χώρα με βαθιά ποδοσφαιρική κουλτούρα, οι αντιδράσεις των φιλάθλων είναι έντονες. Οι φράσεις «ντροπή», «κατάντια» και «προδοσία του ποδοσφαίρου» κυριάρχησαν στα αθλητικά φόρουμ. Η πάνδημη αντίδραση έδωσε ώθηση στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ΟΥΕΦΑ να κρατήσουν σκληρή στάση και οδήγησε τις ομάδες σε αναδίπλωση.

Γιατί όμως υπήρξαν όλες αυτές οι αντιδράσεις; Γιατί απλούστατα πρόκειται για μια πολύ κακή ιδέα, η οποία λειτουργεί σε βάρος των περισσότερων ομάδων, σε βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων, τα οποία αποσυνδέονται από τη συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε βάρος ιστορικών, αλλά συγκυριακά παρηκμασμένων ομάδων. Γιατί αφαιρεί το κίνητρο από κάποιον που έχει φιλοδοξίες και σχέδιο να τις εκπληρώσει. Και γιατί, ουσιαστικά, αναδιανέμει με βουλιμικό και άπληστο τρόπο τα έσοδα μιας αγοράς, η οποία έχει γιγαντωθεί ούτως ή άλλως.

Οι οκτώ από τις δέκα πιο υπερχρεωμένες σήμερα ομάδες στον πλανήτη είναι εκ των πρωτεργατών της ESL. Και δρομολόγησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα επειδή φοβούνται ότι η φούσκα που δημιούργησαν θα σκάσει και θα καταρρεύσουν.

Επειδή στην όλη συζήτηση θα ακουστούν και πολλές υπερβολές, ας πω τη γνώμη μου: η μεγέθυνση της ποδοσφαιρικής αγοράς και η αύξηση των εμπορικών εσόδων ωφέλησαν το ποδόσφαιρο. Δημιούργησαν καλύτερες ομάδες. Έφεραν περισσότερους αγώνες. Έφτιαξαν νέα, πιο ελκυστικά προϊόντα. Έκαναν τα παιχνίδια υπερθέαμα, με εκπληκτικές τηλεοπτικές μεταδόσεις ασύγκριτα καλύτερες από αυτές που βλέπαμε 20-30 χρόνια πριν. Βελτίωσαν τα γήπεδα. Έδωσαν περισσότερα χρήματα στους πρωταγωνιστές του και σε όσους εργάζονται σε αυτό. Αύξησαν τα έσοδα των ομάδων, πολλές εκ των οποίων στηρίζουν τμήματα υποδομών και ακαδημίες. Ευνόησαν ακόμα και άλλα αθλήματα, όπου οι μητρικοί σύλλογοι έχουν πολλά αγωνιστικά τμήματα. Όλα αυτά έγιναν χάρη στις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν γύρω από το ποδόσφαιρο και είχαν πολλά θετικά. Πλην ελαχίστων «κολλημένων», ουδείς μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος ή ότι οι ομάδες με μεγάλη εμπορική αξία δεν πρέπει να παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Όμως, το εγχείρημα της ESL δεν έχει σχέση με αυτό. Αυτό που εκδηλώθηκε ήταν πρωτίστως ένα δείγμα απληστίας. Γιατί τα ποσά που εισπράττουν οι ομάδες από το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ήδη κολοσσιαία. Οι ίδιες οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις εδώ και χρόνια αναπροσαρμόζονται με στόχο να αυξάνουν τα έσοδά τους, κατά κανόνα υπέρ των πιο εμπορικών ομάδων. Αν οι ίδιες δεν τα αξιοποίησαν όπως έπρεπε, αλλά βυθίστηκαν στα χρέη, είναι δικό τους πρόβλημα. Οι οκτώ από τις δέκα πιο υπερχρεωμένες σήμερα ομάδες στον πλανήτη είναι εκ των πρωτεργατών της ESL. Και δρομολόγησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα επειδή φοβούνται ότι η φούσκα που δημιούργησαν θα σκάσει και θα καταρρεύσουν.

Η κίνηση αυτή δεν μπορούσε να προχωρήσει με τους φιλάθλους απέναντι. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς σόου. Εμπεριέχει ένα συναισθηματικό φορτίο. Ένα άυλο κεφάλαιο που είναι η ταύτιση του οπαδού με πρόσωπα, με εικόνες, με στιγμές. Η λαϊκότητά του είναι η ίδια η δύναμή του. Είναι αδύνατον να προσεγγιστεί ως ένα αποστειρωμένο προϊόν.

Ένας ακόμα λόγος που το εγχείρημα αυτό ενοχλούσε είναι ότι ακυρώνει το στοιχείο της έκπληξης. Το ποδόσφαιρο τρέφεται από αυτό, όσο κι αν έχει αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ισχυρών και αδύναμων ομάδων. Υπάρχει, όμως, ακόμα το δικαίωμα στη φιλοδοξία. Μια κλειστή λίγκα απαγορεύει σε μικρότερες ομάδες να φιλοδοξούν, να ονειρεύονται. Και ποδόσφαιρο χωρίς όνειρο δεν υπάρχει.

Φέτος, στο αγγλικό πρωτάθλημα η Λέστερ και η Γουέστ Χαμ διεκδικούν την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκονται πολλές θέσεις πάνω από τις Άρσεναλ και Τότεναμ, που είναι εκ των πρωτεργατών της ΕSL. Αν η νέα λίγκα προχωρούσε, το αγωνιστικό επίτευγμά τους θα ακυρωνόταν προς όφελος των πιο δημοφιλών αντιπάλων τους. Αυτό θα ευτέλιζε το αγγλικό πρωτάθλημα, που είναι το δημοφιλέστερο στον κόσμο και, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με το αθλητικό πνεύμα.

Ο πολύς κύριος Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, αναρωτήθηκε πρόσφατα δημοσίως: «Είναι δυνατόν η Αταλάντα, με μια καλή σεζόν, να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ;». Κι όμως, ακριβώς αυτό πρέπει να είναι δυνατό. Η μικρή Αταλάντα να μπορεί να φιλοδοξεί ότι, αν φτιάξει καλή ομάδα, αν επενδύσει σωστά τα χρήματά της, αν έχει τύχη, θα μπορεί να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν θα είναι μόνιμα καταδικασμένη σε ρόλο δευτεραγωνίστριας. Αυτό κρατάει ένα σύλλογο σε εγρήγορση, αυτό δίνει όνειρο στους οπαδούς της, αυτό είναι το στοιχείο της έκπληξης που χαροποιεί κάθε φίλαθλο. Το πρωτάθλημα της Λέστερ στην Αγγλία πριν από λίγα χρόνια χαροποίησε τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Αν αυτό το στοιχείο που έχει κάνει το ποδόσφαιρο το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο εκλείψει, θα υπονομευτεί όλο το οικοδόμημά του.

Αφήστε τις «Σταχτοπούτες» να ονειρεύονται τα «σεντόνια» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μαγικές βραδιές μεσοβδόμαδα. Είναι καλό για το ποδόσφαιρο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

leeds players

Δημήτρης Πολιτάκης / Η μέρα που εκατομμύρια οπαδοί του ποδοσφαίρου πέσαμε όλοι μαζί από τα σύννεφα

Οι αντιδράσεις στην αναγγελία της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Super League με την αποκλειστική συμμετοχή της «ελίτ» υπήρξαν εκρηκτικές και οικουμενικές. Η υποταγή όμως του ποδοσφαίρου στο κέρδος και στην απληστία δεν συνέβη ξαφνικά χθες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ