ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο αλγόριθμος του Facebook «κάνει διακρίσεις» λόγω φύλου στις διαφημίσεις για δουλειά - Έρευνα

εΟ αλγόριθμος του Facebook «κάνει διακρίσεις» λόγω φύλου στις διαφημίσεις για δουλειά - Έρευνα Facebook Twitter
0

Το Facebook εμφανίζει δυσανάλογα συγκεκριμένου τύπου διαφημίσεις για δουλειές σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με ερευνητές που εξέφρασαν αμφιβολίες ότι η εταιρεία έχει κάνει πρόοδο στην εξάλειψη της μεροληψίας στους αλγορίθμους της.

 

Στη μελέτη που έγινε υπό το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα συστήματα του Facebook είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σε άνδρες διαφημίσεις για δουλειά για θέσεις ή βιομηχανίες που ανδροκρατούνται και αντίστοιχα σε γυναίκες διαφημίσεις για θέσεις σε τομείς ή επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργαζομένων. 

 

Σε τεστ που έγιναν στα τέλη του 2020, οι διαφημίσεις για πρόσληψη ντελιβεράδων από την Domino’s Pizza εμφανίζονταν δυσανάλογα σε άνδρες, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να δουν διαφημίσεις για βοηθούς αγορών στην υπηρεσία παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ Instacart.

 

Η ανισορροπία υπήρχε και σε διαφημίσεις για δουλειές υψηλών δεξιοτήτων, σύμφωνα με την έρευνα. Οι αλγόριθμοι του Facebook ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σε μια γυναίκα μια διαφήμιση για τεχνική θέση εργασίας στο Netflix, που έχει σχετικά υψηλό ποσοστό γυναικείας εργασίας για την τεχνολογική βιομηχανία, παρά μια διαφήμιση για δουλειά στην Νvidia, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ γραφικών με υψηλότερο ποσοστό ανδρών εργαζομένων.

 

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν «μια πλατφόρμα της οποίας ο αλγόριθμος μαθαίνει και διαιωνίζει την υπάρχουσα διαφορά στα δημογραφικά της απασχόλησης», αναφέρει η έρευνα, σημειώνοντας πως οι αλγόριθμοι του Facebook φαίνεται πως παράγουν μεροληπτικά αποτελέσματα ακόμη κι αν ένας εργοδότης είχε πρόθεση να απευθυνθεί σε ένα δημογραφικά ισορροπημένο κοινό.

 

«Το σύστημά μας λαμβάνει υπόψη πολλά σημάδια για να δοκιμάσει και να εμφανίσει σε ανθρώπους διαφημίσεις για τις οποίες θα ενδιαφέρονται περισσότερο, αλλά κατανοούμε τις ανησυχίες που εγείρει η έκθεση», δήλωσε η Μπεθ Γκοτιέρ εκπρόσωπος του Facebook.

 

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίζουμε ζητήματα διακρίσεων στις διαφημίσεις και έχουμε ομάδες που εργάζονται για την αμεροληψία των διαφημίσεων», συμπλήρωσε.

 

Το USC έκανε παρόμοια τεστ για τις διαφημίσεις στο LinkedIn αλλά δεν βρήκε αποδείξεις διακρίσεων λόγω φύλου σε αυτή την πλατφόρμα. Οι ερευνητές δεν μελέτησαν άλλες ιστοσελίδες που εμφανίζουν διαφημίσεις για θέσεις εργασίας, ενώ σημείωσαν ότι η διενέργεια τεστ σε περισσότερες κατηγορίες θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά τους.

 

Με πληροφορίες από WSJ

 

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM